Geranium - Storknebb

Staudebølgen

Utforsk Staudebølgen ved NMBU; et prosjekt som viser bruk av stauder i offentlige miljøer for å skape frodige, varige norske grøntanlegg.

Staudebølgen skal inspirere til økt bruk av stauder i offentlige miljøer, og dermed være et utstillingsvindu og eksempel på hvordan stauder kan brukes i det offentlige. Anlegget er også tenk å være en funksjonell og hyggelig del av NMBU-parken, og gi rom for både gjennomfart og opphold.

Etableringen av Staudebølgen

Prosjektet med etableringen av Staudebølgen var en del av prosjektet Planter for norsk klima som satser på utvalgsarbeid og utprøving, og skal bidra til frodige og varige norske grøntanlegg. Prosjektets målsetning var å prøve ut ulike arter og sorter med hensyn til etablering og dekkevne, samt vise gode eksempler på frodig plantebruk.

Plantingene skal kjennetegnes av opplevelse gjennom hele året, gode fargekomposisjoner og virkning av plantenes ulike strukturer. Planen var å bruke stauder som etablerte seg raskt, dekket godt, var langlivede, robuste og friske og som ikke trengte oppbinding. Riktig plantevalg og velegnet, ugressfri jord ved planting skal bidra til at staudebedene krever moderat med skjøtsel.

Staudebølgene ble plantet i to trinn. Trinn 1, som består av to bed med hovedvekt på varme blomsterfarger i gult og rødt, ble plantet i mai 2007. Trinn 2, som består av tre bed med lave til halvhøye stauder i fargene lilla, blått og grått, ble plantet i juni 2010.

Det har under de siste årene vært utfordringer med tørke og det er behov for å skifte ut en del planter.

Prosjektet ble finansiert av Forskningsrådet, Statens vegvesen, Norsk genressurssenter (Skog+Landskap), E-plante og Norsk Gartnerforbund. Forskningsoppdraget ble utført av Institutt for plantevitenskap ved NMBU.

NMBU-parken – der kunnskapen gror