NMBU forsker på hvordan solceller kan bli bedre: Forsker på hvordan solceller kan bli bedre | NMBU. Universitetet har hatt tre solcelleprosjekter de siste par årene. En viktig del av prosjektet var å øke synligheten av universitetets innsats for å redusere energiforbruket.
Solcelleanlegg på Bioteknologibygningen (BTB)
I oktober 2021 ble det installert solcellepaneler på veggen i BTB. Prosjektet omfattet installasjon av ca. 175 kvadratmeter med solcellepaneler på den sørvendte fasaden av byggets østre fløy. Formålet med installasjonen var å integrere en ny for form for fornybar energi i drift av universitetsbygningene. Bygget, som ble innviet i 2002, gjennomgikk også andre oppgraderinger samtidig. Dette inkluderte bytte av vinduer og forbedring av isolasjon, hvor isolasjonen ble oppgradert til glassisolasjon. Disse tiltakene, sammen med solcelleinstallasjonen, forventes å redusere energiforbruket og minimere bygningens energikostnader.
Solcellepanelene fungerer som en integrert del av bygningens fasade og løsningen tjener både som en del av den ytre veggen og som en kilde til strømproduksjon. Prosjektet innebærer en total installasjon av 48 solcellepaneler, som dekker et areal på ca. 177,6 kvadratmeter. Den maksimale effekten per kvadratmeter er 169 Wp/m2, med en forventet årsproduksjon på 20.000 kWh. Dette er beregnet til å dekke ca. 1,7 prosent av bygningens totale årlige strømforbruk.
Du kan følge strømproduksjonen her: NMBU-Bioteknologibygninge (solarlog-web.eu)
Solcelleanlegg på Ås gård
I begynnelsen av mai 2019 ble et nytt solcelleanlegg ved Senter for husdyrforsøk (SHF) tatt i bruk. Anlegget består av 770 solceller, med et aktivt areal på 1260 kvadratmeter, og en teoretisk maksimal effekt på 214 kW (med en målt maks effekt på ca. 200 kW). Den årlige energiproduksjonen er estimert til ca. 214.000 kWh. Til tross for dette vil gården ikke være selvforsynt med energi. På solrike dager selges overskuddsstrøm fra Ås gård.
Du kan følge strømproduksjonen her: NMBU-Ås gård (solarlog-web.eu)

Nye solcellepaneler installert på Ås gård oktober 2019. Foto: Tonje Lindrup Robertsen / NMBU
Solceller på taket på TF-bygningen - en læringsarena
Et 130 kvadratmeter stort solcellefelt er installert på taket over teknisk rom. Det lange massivtrerommet er utformet som en læringsarena med en gangbru gjennom hele rommet, der både konstruksjonen og teknikken er synlige. En pult er tilgjengelig for studenter som jobber med informasjon fra kontrollenheten, og en 100 kvadratmeter stor glassvegg med bygningsintegrerte solceller kan inspiseres fra begge sider.