Oversiktsbilde

Norges landskapslaboratorium NMBU

Landskapslaboratoriet er et utendørs laboratorium for tverrfaglig forskning, formidling og undervisning innen bærekraftig utemiljø med fokus på vegetasjon, åpne overvannsløsninger og landskap.

Planteskolen

Landskapslaboratoriet bruker hele NMBU som et utendørs feltlaboratorium, men har hovedbase i Planteskolen som ligger på høyden mot Ås kirke. Planteskolen strekker seg over et areal nær 70 daa. og rommer innholdsrike plantesamlinger, klonarkiv, forsøks- og undervisningsfelt.

Allerede ved etableringen av «Den høiere Landbrugsskole paa Aas» i 1859, ble det ansatt en gartner i hagebruk og arbeidet med å anlegge en planteskole startet. Skolens første direktør F. A. Dahl var framtidssynt og så viktigheten av prøvedyrking og oppformering av norsk plantemateriale. Han reagerte på at det ble importert store mengder trær og busker til hagebruket i Norge, og mente at Den høiere Landbrugsskole og næringa var bedre tjent med å produsere plantene selv. Dette ville også gi en god inntekt til skolen. I 1901 rommet planteskolen 583 000 trær og busker + småplanter i frøsengene, og drifta gikk med overskudd. På 1980-tallet opphørte den ordinære planteskoledriften med produksjon og salg, men det drives fortsatt utprøving av plantemateriale samt oppformering til egne forsøk og undervisning.

Pr. 2024 rommer Planteskolen til sammen 2457 busker og trær fordelt over 38 felt + undervisningsfelt for stauder (omkring 200 arter) og sommerblomster. Det drives forsøk og utprøving innen trær, busker, roser, blomsterenger/slåttemark, vekstmedium, grønne tak (blant de best instrumenterte forsøkstakene i landet), overvannshåndtering mm.

Landskapslaboratoriet har også ansvar for tre forskjellige klonarkiv i Planteskolen:

I klonarkivene også kalt feltgenbank, blir genressurser bevart i form av levende planter i plantesamlinger, i motsetning til frøgenbank der plantene tas vare på som frø. Planter som må klonformeres for å bevare den rette genkombinasjonen (sorten/kultivaren), og planter som ikke har frø som kan tørkes og fryses ned, må bevares som levende planter. Dette har fordeler ved at plantene kan følges over tid under varierte forhold, og at plantene blir tilgjengelig for publikum. I tillegg til å ta vare på viktig genmateriale, brukes feltene i Planteskolen til forskning, undervisning og demonstrasjon.

Landskapslaboratoriet anbefaler- og leverer plantemateriale til Norske planteskoler gjennom Plantinor-systemet for oppformering til kommersielt bruk. I tillegg leveres planter til andre plantesamlinger og arboret.

Informasjon om alle feltene og hver enkelt plante i Planteskolen er registrert i Landskapslaboratoriets kartportal.

Les mer om Norges landskapslaboratorium NMBU her