Prúnus cérasus

Landskapslaboratoriet

Landskapslaboratoriet er både et arkiv og et laboratorium, hvor botaniske skatter blir ivaretatt og studert. 

Siden 1800-tallet har NMBU vært et senter for testing og utvalg av plantemateriale. Tradisjonen fortsetter gjennom Landskapslaboratoriet. Anlegget er med på å forme fremtidens grøntanlegg, samtidig som det hedrer fortiden og den botaniske arven landet vårt har å by på.

Ved Landskapslaboratoriet forskes og undervises det innen hageplanter og grøntanlegg. Her finner du et klonarkiv, en rosehage, samlinger av norske grøntanleggsplanter og en treforsøkspark.

Klonarkivet (også kalt feltgenbanken) tar vare på arvematerialet gjennom å bevare levende planter, til forskjell fra et frøhvelv. Noen planter har ikke frø som kan tørkes og fryses, eller de må formeres gjennom kloning for å bevare riktig genkombinasjon.

Landskapslaboratoriets rosehage inkluderer en samling av gamle hageroser med en historie som strekker seg tilbake til før 1950-tallet. Over 330 gamle hageroser fra Østlandet er samlet inn av NMBU i samarbeid med Norsk Roseforening og andre institusjoner.

Samlingen av norske treslag, busker og andre grøntanleggsplanter blir bevart og brukt til forskning og undervisning, med formål om å identifisere og utvikle planter tilpasset norske forhold. I Treforsøksparken bevares og forskes det på sjeldne frøkilder og kultivarer.

Landskapslaboratoriet er underlagt Institutt for landskapsarkitektur, men studenter og ansatte fra hele NMBU har nytte av anlegget.