Regnbed

Den Grønne Vannvei

"Den grønne vannvei" bruker overvann som en ressurs, og skaper samtidig et vakkert område i universitetsparken.

Nedbygging av grøntområder i byer og tettsteder skaper utfordringer for håndtering av regnvann. Utfordringene forsterkes av mer ekstremnedbør som følge av klimaendringer. «Den grønne vannvei» viser hvordan vi kan bruke naturen som modell for bærekraftige løsninger. Ved å håndtere overvannet på bakken, i stedet for å lede det ned i rør, kan vi redusere flom med naturlige og åpne løsninger.

Anlegget består av åpne beplantede grøfter og regnbed som samler og leder overvannet bort fra bygningstak og parkeringsplasser. En slik løsning opprettholder også biologisk mangfold, og bidrar til å skåne bygninger for mulige fuktproblemer.

Brukt til undervisning og forskning

Anlegget er godt instrumentert for forskning og undervisning, og er et praktisk testanlegg for oppbygging av regnbed og vegeterte grøfter med ulike norske stauder. 

«Den grønne vannvei» ble anlagt i 2020 i et samarbeid mellom Landskapslaboratoriet (fakultet for landskap og samfunn) og parkavdelingen. Førsteårs studentene i landskapsarkitektur og landskapsingeniør bidro i byggingen som en del av undervisningen, veiledet av instruktører fra NMBU og det lokale anleggsgartnerfirmaet Uteanlegg AS.

Om grøftene: Designet varierer noe, men de fleste grøftene er vegeterte, og kalles "bioswales". I en bioswale vil regnvannet delvis infiltreres i grunnen, men hovedsakelig ledes videre mot f.eks regnbed som det er her.

Om regnbedene: Disse ligger lavere i terrenget og er omgitt av vegetasjon. Her samles overvannet og siver sakte ned i bakken. Regnbedene fordrøyer og holder tilbake regnvannet slik at overvannssystemene ikke overbelastes.