Bikuben 2020

Bygningen som huser kantine, lesesaler og undervisningssaler, var en del av Statsbygg sitt prosjekt «Campus Ås». I prosjektet hadde bygningen navnet Fellesbygget. Dette skulle være en bygning som sikret synergier og samling av studenter og ansatte på hele campus.
I starten av planlegging var bygningen på 5000 kvm, men prosjektet måtte kuttes og størrelsen ble halvert. I tillegg var det store diskusjoner om hvor bygningen skulle bli plassert.
Til slutt endt den opp, etter godkjenning av vernemyndighetene og etter at eiendomsavdelingens kontorer og verksted var revet, litt inn i den fredede Fougnerhaugen.
Bygningen danner en naturlig inngangsportal til hele campus Ås fra Oluf Thesens vei, mellom den nye Veterinærbygningen og den gamle, ærverdige Urbygningen. Konseptet er utviklet av Fabel Arkitekter og Henning Larsen Architects. Bygningen ble satt opp av Hent.
Om bygningen
Bikuben er et sentralt samlingspunkt for studenter, ansatte og besøkende, med fleksible og robuste romløsninger som gir mulighet for ulike aktiviteter gjennom hele døgnet, året rundt. NMBU har ingen kantine i Veterinærbygningen, Bikuben er derfor nærmeste kantine for de som holder til der.
Statsbygg hadde høye miljøambisjoner for bygningen. Den er et passivhus oppvarmet av CO2-nøytral fjernvarme. Det er brukt mye treverk, både innvendig og utvendig. Bærende konstruksjoner over bakken er i limtre og utvendig er bygningen kledd med trepanel med lang holdbarhet, og lite krav til vedlikehold.
Universitetet overtok Bikuben sommeren 2020, ett år tidligere enn Veterinærbygningen ble tatt i bruk.

Fakta om Bikuben
- Bruttoareal 2700 kvm , Nettoraeal 2250 kvm
- Et auditorium for 150 personer
- En læresal
- En lesesal
- Seks grupperom
- Vrimleareal, leseareal møblert for ca. 100 personer
- Kantine er til daglig møblert for 170, men kan romme opp mot 200 personer
- I amfiet er det beregnet plass til 150 personer
- I henhold til brannbestemmelsene kan 800 personer være i bygningen samtidig.
Fra Fellesbygget til Bikuben
I prosjekt «Campus Ås» var det satt av rundt 17 millioner til kunst. I fellesbygget ble kunsten en del av belysning. Kunstverket Honningdogg fikk plass under det høye taket over kantine og amfi. Et så vakkert kunstverk, med navn som passer inn til bygningens funksjon og et av de viktige områdene universitetet forsker og underviser i, måtte bygningen få et mer svingende navn en fellesbygget. Bikuben var et passende navn for en bygning som skal være en tverrfaglig, skapende og myldrende møteplass og læringsarena. Det falt da helt naturlig at ansatte med god kunnskap om insekter fikk komme med forslag til navn til rommene i Bikuben. Meget raskt var fine navn og foliering med motiv av insekter på plass. Alle grupperommene har navn hentet fra ulike arter av veps.
Kunstverkene i Bikuben (hentet fra KORO)
Honningdogg, 2020
Kunstner; Marte Johnslien (født 1977)
Materiale: Limtre og munnblåst farget glass

I Marte Johnsliens store, skulpturelle takinstallasjon ser vi dråpeformede kolber av farget glass, som likner honningdråper fra bikubelignende former i taket. Kunstverket refererer til norrøn mytologi og fortellingen om verdenstreet Yggdrasil. I sagalitteraturen er det beskrevet at treets honningdogg gir mat til biene, en oppfatning som var vanlig før man skjønte at honningen faktisk ble produsert av biene selv. Honningen kan tolkes som livseliksir fra treet, som alle levende vesener får næring av. Metaforen med at treet renner over av kunnskap og næring, kan også overføres til NMBU som et sted for læring, forskning, utvikling og kunnskap, spesielt for alt som har med miljøvern og dyr å gjøre. Honningdogg gir oss en påminnelse om naturens tilstedeværelse, lik ekte kolonier av insekter som av og til etablerer seg i hus. At biene de senere år er blitt et symbol på de klimautfordringer verden står overfor, er et annet tankevekkende aspekt ved kunstverket. Glasset er produsert av Hadeland glassverk.
Composition for a choir
Kunstner: Andres Siqueland (født 1973)
Kunstverket befinner seg i auditoriet Gullvepsen.
Installasjonen består av to malerier, en tekstilfrise av fire veggtepper og et lydverk som starter hver gang en forelesning begynner. Maleriene er felt inn i veggen og viser et åpent landskap med farger og former som flettes inn i hverandre.
Andreas Siqueland har kunstutdannelse fra Genève og København. Han arbeider hovedsakelig med maleri, ofte i store format, og undersøker forholdet mellom maleriet og stedet der det lages og vises.