Jeg er plantegenetiker og genomforsker med over 14 års forskningserfaring etter doktorgraden på NMBU, med spesialisering innen bærekraftige fôrvekster og klimamotstandsdyktige planter. Forskningen min bidrar til planteforedling ved å identifisere genetiske mekanismer for viktige egenskaper som nitrogenutnyttelseseffektivitet (NUE), avling, kvalitet og stresstoleranse (bl.a. kuldetilpasning, frosttoleranse og overvintring). Jeg leder en liten forskningsgruppe som bruker moderne metoder som genomikk, fenomikk, genomisk seleksjon, AI/ML-baserte prediksjonsmodeller og CRISPR-basert funksjonell genomikk. I tillegg jobber jeg med potet for å karakterisere gener knyttet til tørråteresistens og industrielle kvalitetsegenskaper som asparagin og glykoalkaloider.
Jeg har veiledet 16 studenter, inkludert 6 PhD-studenter (2 som hovedveileder og 4 som medveileder) og 10 masterstudenter (3 som hovedveileder og 7 som medveileder). For tiden veileder jeg 3 PhD-studenter (1 som hovedveileder og 2 som medveileder) og 3 masterstudenter (2 som hovedveileder og 1 som medveileder). Jeg underviser også på masternivå ved NMBU, i kursene BIN300 Statistisk genomikk og BIO321 Populasjonsgenetikk, hvor jeg integrerer forskningsnære problemstillinger, dataanalyse og moderne kvantitativ genetikk for å styrke studentenes kompetanse.
Jeg er prosjektleder (PI) for to eksternt finansierte prosjekter – DLT-Farming og NitroGenEdit – og arbeidspakkeleder i GE-Sustain-prosjektet, samt deltaker i DeepFarmEdu. Tidligere har jeg hatt sentrale roller i avsluttede prosjekter som VARCLIM, GenSelTim, NexTim og EditGrass4Food, der jeg har arbeidet med funksjonell genomikk, transkriptomikk og prediktive modeller for foredling. Forskningen min bygger bro mellom grunnforskning og anvendte foredlingsmål, og bidrar direkte til utviklingen av mer robuste og ressurseffektive plantesorter.