Faglig bakgrunn: UiO (Ex.phil. matematikk og fysikk), agronom, Cand.agric. Norges Landbrukshøgskole 1988 (NLH, nå NMBU), Dr. Scient ved Institutt for husdyrfag (NLH 1997) i husdyravl og kvantitativ genetikk med fokus på kjøttproduksjonsegenskaper (slaktekvalitet og spisekvalitet), statistikk og matematikk. Beregning av genetiske parametere, raseforskjeller. Arbeidsområdet har omfattet muskelfysiologi, kjøttteknologi, dyrs vekst og utvikling og biokjemi knyttet til muskler og bindevev. Flere storferaser og svin. Omfattende FoU arbeid med teknologi for måling av kjøttkvalitet (intramuskulært fett og mørhet) for bruk i storfeavl, hhv. ultralyd på levende dyr og NIR-spektroskopi i kjøtt (muskel). Multivariate analyser og utvikling av prediksjonslikninger. Avlsmålsegenskaper og beregning av økonomiske vekter i avlsarbeidet med kjøttfe. Genotype-miljøsamspill. Siden 2014 økt fokus på tverrfaglige prosjekter med helse-, økonomi-, fôring og husdyravl for økt effektivitet i ammekuproduksjonen, samt simuleringer og modellering av produksjonssystemer i bærekraftperspektiv, inkludert produksjonsnivåer og arealbruk i husdyrproduksjonene. Potensial for reduksjon av klimagasser fra drøvtyggere gjennom husdyravl. Utvikling av gårdsmodeller for klimagassutslipp. Undervisning på 100-200 og 300 nivå, bachelor, master og PhD studenter. Div. administrative verv ved instituttet. Faglig medlem fra NMBU/BIOVIT i utvalget (ledet av LMD) som skal følge opp Klimaavtalen mellom Regjeringen og jordbruket i perioden 2020-2022.
Professional background: University of Oslo (Ex.Phil, mathematics, physics), agronomist, Cand.agric NLH 1988 (now NMBU), Dr. Scient at Dept. of Animal Science (NLH 1997) in Animal Breeding and Genetics with focus on carcass and meat quality in cattle, statistics and mathematics. Estimation of genetic parameters, breed differences. Muscle physiology, meat technology, animal growth and development, biochemistry related to muscles and connective tissue. Several cattle breeds and pigs. Substantial R&D work with technology for measurements of meat quality (intramuscular fat and tenderness) for use in cattle breeding programs, ultrasound in live cattle and NIR-spectroscopy in in muscle (meat). Multivariate analyses and prediction equations. Breeding goals in beef cattle and development of economic weights for use in beef cattle breeding programs. Genotype x environment interactions. Since increased focus on interdisciplinary projects including health, economy, nutrition and breeding options for increased production efficiency in suckler cow production. Simulations and modelling of production systems related to sustainability, including production levels and use of land resources in livestock production. GHG mitigation potential through animal breeding. Development of farm-scale models for GHG emissions. Teaching courses on 100-200 and 300 level, bachelor, master and PhD students. Member in several internal committees at the Dept. Professional member (appointed by NMBU/BIOVIT) of the committee (led by the Ministry of Agriculture and Food) that will follow up the "Climate agreement" between the Government and the agricultural industry during the period 2020-2022.
SELECTED PUBLICATIONS WITH REFEREE
SELECTED PROCEEDINGS: