Veterinærhøgskolestudenter går mil etter mil for kreftsaken

Av Kristine Welde Tranås

Linas Hauge (t.v.) og Aksel Njaa ved mål etter å ha gått hele den norsk-russiske grensa fra nord til sør i 2021.
Linas Hauge (t.v.) og Aksel Njaa ved mål etter å ha gått hele den norsk-russiske grensa fra nord til sør i 2021.Foto: Privat

Veterinærstudent Linas J. H. Hauge har de siste fire årene samlet inn over en halv million kroner til kreftsaken ved å gå og løpe lange turer. I helga startet han og medstudenter fra Veterinærhøgskolen på  Hardangervidda på langs på ski.

Da tanten hans ble kreftsyk for fire år siden og brått døde, kjente Linas J. H. Hauge seg hjelpeløs.

– Det var så vanskelig å bearbeide alle de vonde tankene, sier han.

Botemidlet ble å snøre på seg skoene, komme seg ut og begynne å gå.

– I tillegg kjente jeg på et sterkt behov for å bidra i kampen mot kreft. Så da tenkte jeg at jeg kunne kombinere det å gå tur, som jeg er veldig glad i, med det å hjelpe folk.

Slik startet han Turforliv, som samler inn penger til Kreftforeningen.

Noe ingen hadde gjort før
– For å få oppmerksomhet rundt innsamlingen, ville jeg gjøre noe ingen andre hadde gjort før.

Den første turen gikk derfor gjennom hele Troms fylke, innom alle kommunesentrene.

Året etter gikk han 19 000 høydemeter, sommeren 2020 gikk han gjennom alle kommunene i Lofoten og Vesterålen, høsten 2020 ble det en løpetur på 52 km gjennom Nordmarka, og i 2021 gikk turen langs hele den norsk-russiske grensen fra sør til nord.

Denne uka passerte Turforliv 500 000 innsamlede kroner til kreftsaken.

– Det er en milepæl jeg er utrolig fornøyd med, sier Linas.

Linas Hauge (t.v.) og Aksel Njaa ved mål etter å ha gått hele den norsk-russiske grensa fra nord til sør i 2021.
Linas Hauge (t.v.) og Aksel Njaa ved mål etter å ha gått hele den norsk-russiske grensa fra nord til sør i 2021. Foto: Privat

Medstudenter som styremedlemmer
Linas startet alene, men flere og flere har hektet seg på turene etter hvert. I dag er Turforliv registrert som en frivillig organisasjon og har et styre bestående av Linas og medstudenter fra Veterinærhøgskolen.

Lørdag 12. mars gikk startskuddet for en ny tur. Denne gangen spenner syv veterinærstudenter og en nylig ferdigutdannet dyrepleier på seg skiene og setter kursen mot Hardangervidda. De skal gå 120 km på ski fra Finse til Haukliseter.

Vil være til inspirasjon
Turen skal ta seks dager, og planen er å ta det rolig.

– Det er veldig ulikt hvor erfarne vi er. Noen har aldri sovet i telt på vinteren før, og det er ikke mange av oss som har gått en så lang skitur før. Men dette skal være for alle, og det skal være en hyggelig tur. Forhåpentligvis kan vi inspirere andre til både å komme seg ut på tur og til å bidra til innsamlingsaksjonen vår, sier Aksel Heggernes Njaa.

Han er veterinærstudent og styremedlem i Turforliv. Dette er den tredje turen han tar med Linas.

– De lange turene startet som en måte å få oppmerksomhet på, men jeg synes også det er en fin symbolikk i det å gå for kreftsaken. Vi vet av mosjon og fysisk aktivitet er viktig å for å forebygge kreft. Dessuten tror jeg det å være ute og drive med jevnlig fysisk aktivitet også kan gjøre at du føler deg bedre og står mer stødig dersom du er pårørende, sier Linas.

På startstreken før Nordmarka på langs i 2020. F.v. Aksel Jnaa, Magnus Dypvik, Kristin Forbord, Kristine Koppervik, Ida Lillebø Karlsen, Linas hauge og Lars Amund Skari
På startstreken før Nordmarka på langs i 2020. F.v. Aksel Jnaa, Magnus Dypvik, Kristin Forbord, Kristine Koppervik, Ida Lillebø Karlsen, Linas hauge og Lars Amund Skari Foto: Privat

Samler inn til arbeid for pårørende
Årets innsamling skal gå til tilbud for pårørende. Halvparten skal gå til Kreftforeningens arbeid for pårørende, og halvparten skal gå til Ung Kreft, som er en organisasjon som hjelper unge kreftrammede og pårørende.

– Da jeg mistet tanten min, hadde jeg hatt god bruk for Ung Kreft, men jeg visste ikke om dem. Jeg ønsker å bidra til at de får mer å rutte med og at det blir mer oppmerksomhet om arbeidet deres, sier Linas.

– Disse turene er en fantastisk mental nullstilling. Når man går sammen over tid, blir det mange gode samtaler. Alle som skal være med på denne turen har et forhold til kreft på en eller annen måte, og her får vi både bidratt til kreftsaken og får en fantastisk tur der vi blir kjent med hverandre på en helt ny måte, sier Aksel.

 Les mer om turen og innsamlingen på Turforliv.no.

Fakta

Les mer om turen og innsamlingen på Turforliv.no.

Publisert - Oppdatert

Del på