Samlet på NMBU til felles bærekraftsløft

Av Per Christian Langset

Nettverkssamling
Om lag 50 deltakere var samlet over to dager på NMBU. Ansatte fra i alt 12 universiteter og høyskoler var representert, samt deltakere fra forvaltningen. Foto: Sofie Holtedahl

Undervisere, forskere og ansatte fra sektoren møttes nylig på NMBU for å inspirere og lære av hverandre om bærekraft. Samlingen var startskuddet for Senter for bærekraft i høyere utdanning. 

– Bærekraftsarbeidet er for viktig til at det er noe vi skal konkurrere om som universiteter og høyskoler.  Vi må søke sammen om et felles mål om at hele sektoren må være en driver for bærekraftig omstilling av samfunnet. Da må vi hjelpe hverandre å gå fra strategier til konkret handling, Dette lykkes vi bare med hvis trekker sammen.  Å skape disse møteplassene er derfor veldig viktig, sier rektor Siri Fjellheim. 

Angår hele institusjonen

Om lag 50 deltakere var samlet over to dager på NMBU. Ansatte fra i alt 12 universiteter og høyskoler var representert, samt deltakere fra forvaltningen. 

Et sentralt element første dag var workshop med professor Arjen Wals om helinstitusjonstilnærming til bærekraft. Wals peker på at det å være en bærekraftig institusjon ikke er noe som outsources til å kun gjelde noen utdanningsprogram, noen forskningsgrupper eller en administrativ enhet, men at det angår alle deler av organisasjonen. 

Nettverkssamlingen er i regi av Senter for bærekraft i høyere utdanning, Viserektor Astrid Tonette Sinnes viser til at det er et nytt initiativ fra NMBU som skal legge til rette for kunnskaps- og erfaringsdeling om hvordan universiteter og høyskoler kan jobbe for å adressere bærekraft. I tillegg til å invitere til årlige samlinger, skal senteret arrangere løpende aktiviteter som kan øke endringstakten i hele sektoren.   

Lære av hverandre

 - På samlingens andre dag utforsket vi mulighetene for å gjøre universiteter og høyskoler til levende laboratorier for å utvikle løsningene på de store samfunnsutfordringene. I tillegg startet vi arbeidet med å identifisere konkrete prosjekter for hvordan sektoren kan samarbeide på tvers, sier Linn Meidell Dybdahl, prosjektleder for Senter for bærekraft i høyere utdanning.   

Filip Maric
Filip Maric er førsteamanuensis i fysioterapi ved UIT Norges arktiske universitet, og var en av deltakerene på samlingen. Foto: Per Christian Langset

Førsteamanuensis Filip Maric var blant deltakerne på samlingen. Han underviser og forsker innen fysioterapi ved UiT, og er spesielt opptatt av bærekraft og helse. Han mener institusjoner med ulik faglig profil og tradisjoner har mye å lære av hverandre. 
– Det viktigste er å bli kjent med folk og vite om hverandre fra ulike institusjoner. På den måten kan vi finne synergier og dra veksel på hverandres erfaringer, sier han.  

Publisert - Oppdatert

Del på