Denne uken vant to teknologiselskaper fra NMBU gjeve innovasjonspriser under Oslo Innovation Week. De har tatt sikte på å løse bærekraftsutfordringer, innen hvert sitt felt. Nå er de klare for å ta produktene sine videre ut i verden.
Begge prisvinnerne startet som master-prosjekter på NMBU.
De tok tidlig sikte på å løse noen av verdens utfordringer innen bærekraft, innen hvert sitt felt. Li-tech tar sikte på å stanse branner i El-avfallsbransjen. Thorvald gjør sprøytemidler i planteproduksjonen unødvendig. Nå er de godt i gang med kommersialiseringen av teknologien sin- og stakk denne uken av med prestisjetunge priser for arbeidet sitt.
Saga Robotics, som i dag eier Thorvald, vant prisen "Oslo innovation award", og juryens begrunnelse var blant annet;
"Saga Robotics vant Oslo Innovation Award 2024 for sin banebrytende landbruksrobot, Thorvald, som fremmer bærekraft ved å redusere miljøpåvirkning og forbedre produktiviteten. Thorvald støtter FNs bærekraftsmål ved å fremme bærekraftig jordbruk og anstendige arbeidsforhold."
Landbruksroboten Thorvald startet i garasjen på Eik lab i 2014. I dag er det i overkant av 100 utgaver av den i drift - både i Europa og i USA. Roboten bruker UV- lys til å fjerne meldugg og forebygge andre soppinfeksjoner. Den kan også både så og høste avlinger- i tillegg til en rekke andre funksjoner som effektiviserer matproduksjonen. Som prisvinner føyer de seg inn i rekken av tidligere prisvinnere, som Kahoot, Gelato, Strise og Otovo.
Prisen for årets klimastartup, "Climate tech startup of the year", gikk til Li- tech.
Li- tech ble startet av Ida Marie Pedersen og Synne Sauar, da de studerte entrepenørskap på NMBU. Sammen utviklet de en sensor som oppdager batterier inne i elavfall. Sensoren festes under samlebånd hvor el- avfall sorteres bort, og gir signal til ansatte på avfallsanlegget, slik at de kan fjerne batteriet fra avfallet.
Nordmenn kaster i snitt 28 kg EE- avfall i året. Mange av apparatene som kastes inneholder fortsatt små og store batterier- og disse batteriene utgjør en stor risiko for brann.
– Det er først og fremst utrolig stas å bli valgt ut blandt så mange andre fantastiske startups, som vi ser opp til. Prisen er ikke bare stas og ærverdig, den vil også komme meget godt med i videre produktutvikling for å realisere produktet vårt! Likevel er nok det vi vil ha med oss lengst, faktum at vi er "Årets Climate Tech" -startup, noe jeg mener er en av de kuleste titlene en startup kan ha her i Norge, sa Synne Sauar til NMBU etter prisutdelingen. Tidligere i år ble Synne satt på Forbes 30 under 30 liste, les saken om det her. Se også film av Synne som forteller om mastergraden sin her.
Li- tech samarbeider med Oslo kommune og norsk gjenvinning, og duoen er tydelige på at det skjer mye spennende i månedene som kommer.