NMBU på Arendalsuka

Av Tuva Todnem Lund

Havna i Arendal
Arendal under Arendalsuka 2023Foto: Mona Hauglid, Arendalsuka

Også i år er NMBU godt representert på Arendalsuka. Flere forskere, rektor, viserektor for bærekraft og en dekan skal delta i debatter og arrangementer. Blant temaene som skal debatteres med deltakere fra NMBU er hundeavl, skatt, kollektivtransport, oljeutvinning og klimamålene, universell utforming, skolehager, naturvern, sikkerhetspolitikk og arkitektur. 

Nytt av året er Almuni- frokost! Tirsdag 13. august arrangerer NMBU Alumni frokostmøte for alle alumner som er på Arendalsuka. Rektor Siri Fjellheim kommer også. Det er fortsatt plass til flere tidligere NMBU- studenter, kom gjerne innom! Meld deg på for å få gratis croissant og kaffe. Du melder deg på ved å trykke her.


Flere av arrangementene strømmes, og kan også følges digitalt. 

Her finner du full oversikt over programmet under Arendalsuka.

Her er en oversikt over arrangementer med deltakere fra NMBU.

Mandag 12. august   

12:30 -13:30 Kan vi bygge oss til bedre folkehelse?  
Samfunnsteltet 
Bygger vi oss sykere, eller bygger vi oss friskere? Og hvem skal egentlig ta ansvaret for at folks nærmiljø bidrar til helse og livskvalitet? Debatt med blant andre Gunnar Ridderstrøm fra NMBU. 

Arrangør: Design og arkitektur Norge mfl.  

14:00 - 14:50 Hvordan kan agrifoodtech bli Norges nye eksportnæring? 
Haralds pub 
Klimaendringer, befolkningsøkning og stadig verre jordhelse vil gjøre det vanskeligere å produsere nok mat til alle i fremtiden. Hvordan kan agrifoodtech være med løse utfordringene? Rektor Siri Fjellheim ved NMBU introduser om de globale utfordringene innen matproduksjon med påfølgende debatt. 

Arrangør: AgriFoodTech Norway 

 


Tirsdag 13. august   

08:00 - 10:00 NMBU-alumnifrokost 

Espresso House, Alti 

NMBU Alumni arrangerer frokostmøte for alumner som deltar på Arendalsuka. Rektor Siri Fjellheim blir med på frokosten. Det vil bli servert lett mat og kaffe.  Du melder deg på ved å trykke her.

Arrangør: NMBU Alumni  

13:00 - 14:00 Plast-planeten: fra problemer til løsninger 
VitenAmfiet 
Høsten 2024 vil FNs globale plastavtale bli ferdigforhandlet som skal bidra til å redusere plastforurensing. Gjør vi nok på hjemmebane for å rettferdiggjøre så store internasjonale ambisjoner? Med bla. Gustav Vaaje-Kolstad ved NMBU om innovativ bruk av enzymer i gjenvinning av plast.

Arrangør: Miljøstiftelsen Bellona 

14:00 - 15:00 Trenger Norge EUs sikkerhetspolitikk? 
Arendal kunstforening 
Russlands krigføring i Ukraina, høstens presidentvalg i USA, sikkerhetstrusler i form av cyberangrep og desinformasjonskampanjer gir en ny sikkerhetspolitisk virkelighet. Hvilke utfordringer og dilemmaer gir dette for Norge? Panelsamtale med bla. Per Martin Norheim-Martinsen, dekan ved NMBU.

Arrangør: ARENA og UiO 

Bildet viser Annette Alstadsæter , Professor Handelshøyskolen , NMBU
Annette Alstadsæter leder Skatteforsk, og skal delta på flere arrangementer under Arendalsuka.

Onsdag 14. august
Kl. 08:30 – 11:30 Arkitekturformiddag 
Bystyresalen 
Hvordan kan vi bruke arkitektur for å skape trivsel og stolthet rundt de byggene og stedene vi bygger i dag? Erling Dokk Holm fra NMBU bidrar med oppspark til et omfattende program. 

Arrangør: Arkitektbedriftene i Norge mfl.  

 
11:00 - 11:15 Uetisk hundeavl – hva gjør vi med det? 
Barrique øl og vinstue 
Høyesterett la høsten 2023 ned forbud mot avl av cavalier king charles spaniel, men hva så? Odd Vangen ved NMBU foredrar om hvordan hundeavlen kan endres fra eksteriørfiksert avl til etisk og bærekraftig avl. 

Arrangør: Dyrebeskyttelsen 

 
13:00 - 14:00 Nedvekst, grønn vekst eller mer vekst? 
Munkegaten 4 
Hvordan kan en overgang til et mer økologisk samfunn gå for seg? Er sirkulærøkonomien løsningen? Og hvordan kan den også være tuftet på solidaritet med verdens fattige? Rapportlansering. Arild Vatn ved NMBU bidrar mfl. 

Arrangør: Besteforeldrenes klimaaksjon 

 
15:00 - 16:00 Ivermektin fra Trump til Torpo 
Studio Spornes Tyholmen 
Ivermektin er mest kjent som medikamentet Donald Trump tok mot Covid-19-viruset og er mye brukt middel mot innvollparaistter i husdyr. Er ukritisk medisinering av dyr en trussel for insekter og jordliv? Bør helsemyndighetene overvåke bruk og resistens? Med bla. Atle V Meling Domke fra NMBU. 

Arrangør: NIBIO, NMBU mfl.  
 

16:30 - 17:30 Den store kollektivdebatten 
Bærekraftscenen 
Er frihet å kjøre når du vil, eller frihet til å slippe å ha med deg et tonn for å komme deg rundt? Norske husholdninger bruker 200 milliarder på bil i året, og 42 prosent oppgir at de har to eller flere biler. Med bla. Gro Sandkjær Hanssen fra NMBU og OsloMET. 

Arrangør: Kollektivtrafikkforeningen, Ruter mfl. 

 
17:00 - 18:00 Penger og folk flyter og flytter over landegrensene - slik kontrollerer Skatteetaten 
Sparebanken Sør 
Kriminelle som gjemmer penger i Dubai og formuende som flytter til Sveits. Skatteetaten oppklarer regelverket og forteller hvordan vi jobber med å avdekke unndragelser. Annette Alstadsæter ved NMBUs Skatteforsk deltar i samtale med blant andre Skattedirektøren. 

Arrangør: Skatteetaten og Sparebank Sør 

18:00 - 20:00 For dyrt og for dårlig - hvorfor er boligmarkedet i byene våre så ekskluderende? 
Lille Andevinge 
Hvorfor er boligmarkedet så ekskluderende? En tverrfaglig studentgruppe skal utfordre konvensjoner innen byutvikling. For hva gir bokvalitet, og hvordan kan bokvalitet være for alle? Med blant andre Erling Dokk Holm fra NMBU. 

Arrangør: Sweco Norge

  

Torsdag 15. august 

14:00 - 15:00 Kampen om naturen - når bør vernet vinne? 
Thon Hotel Arendal 
I Skien er 2000 dekar skog fjernet for å få plass til et datasenter. Hvilken kunnskap trenger vi for å ta de riktige beslutningene og på hvilket nivå i forvaltningen? Og hvem skal eller bør ha mandatet til å si stopp eller gi grønt lys? Med blant andre Gro Sandkjær Hanssen fra OsloMet og NMBU. Arrangør: Universitetet i Bergen 

14:00 - 15:00 Can Norway compete in attracting top talent? 
KUBEN museum og arkiv 
The Norwegian business community is in dire need of talented individuals but it is difficult to recruit and retain the top talents internationally. Per Martin Nordheim-Martinsen, Dean at NMBU, contributes in this conversation on how to create an inclusive entrepreneurial climate where international talents can grow? 

Arrangør: Startup Migrants 


14:15 - 15:15 Oi, feil i virkeligheten! Erling Dokk Holm setter lupen på universell utforming 
Smalsund 
Mangel på tilgjengelighet og brukervennlighet i det offentlige rom gjør at mange funksjonshemmede møter barrierer som hindrer dem i å delta i samfunnet. Hvordan hindrer vi utenforskap – A-mennesker og B-mennesker – og skaper inkluderende samfunnsutvikling? Med bla. Erling Dokk Holm fra NMBU. 

Arrangør: Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO)

15:00-16:00 Dyrk framtida i skolehagen - Arendalsuka 
Impact Hub Agder Arendal 

Stadig flere skoler tar skolehager i bruk, der elevene får erfare matens reise fra jord til bord. Matproduksjon, beredskap og bærekraft aktualiserer skolehagen helseaspekter knyttet til både fysisk og psykisk helse. Hva kan skolehagen bidra med inn i framtida? Viserektor bærekraft ved NMBU, Astrid Tonette Sinnes, bidrar i debatten.

Arrangør: Økologisk Norge 

 
15:00 - 15:45 Klarer oljenasjonen Norge å oppnå klimamålene? 
Rygerelektra 
Er det mulig for Norge å nå klimamålene uten å aktivt bremse aktiviteten på sokkelen?  Nei, mener klimautvalget 2050. Ja, mener de fleste politikerne. Vil det koste Norge for mye å bli et lav-utslippsamfunn? Paneldebatt med bla. Atle Guttormsen ved NMBU. 

Arrangør: Universitetet i Stavanger 


15:30 – 16:30 Skal skatteregningen sendes til arbeidsfolka? 
Ute i bankgården / Bakhagen 
Ulikhetene i Norge har økt over tid, både i inntekt og formue. Hvem har makt til å påvirke skattesystemet? Støtter arbeidsfolk at de rikeste i samfunnet betaler mindre skatt enn den jevne arbeidstaker? Annette Alstadsæter ved NMBUs skatteforsk i debatt med bla. NHO-direktøren.

Arrangør: LO Norge

Publisert - Oppdatert

Del på