Etterlyser tiltak for styrket dyrevelferd

Av Per Christian Langset

Portrettbilde av Ane Nødvedt
Instituttleder Ane Nødtvedt ved NMBUFoto: Camilla Wiik Gjerdrum/NMBU

Under høringen for Dyrevelferdsmeldingen la NMBU frem behovet for styrket innsats for å sikre velferden til fisk, viltlevende dyr, produksjonsdyr og kjæledyr.

Tirsdag 4. februar var instituttleder Ane Nødtvedt ved NMBU Veterinærhøgskolen på Stortinget og la frem NMBUs høringssvar i anledning høringen på regjeringens Dyrevelferdsmelding.

– Regjeringens ambisjonsnivå for dyrevelferd er høyt, og det understrekes i meldingen at Norge skal være verdensledende på området. Fagmiljøene på NMBU skulle gjerne sett flere konkrete tiltak for å nå dette målet. Dette gjelder både for produksjonsdyr og for sports- og familiedyr, sier Nødtvedt.

Henger etter Norden på forskning på hund og katt

Ett av hovedpunktene under fremleggelsen var hvor vanskelig det er å finansiere forskning på familiedyr. Per i dag faller klinisk forskning på helse og velferd hos familiedyr utenfor utlysningene fra Norges forskningsråd (NFR).

– Dette er et paradoks, spesielt når vi ser på samfunnets økte fokus på dyrevelferd - også hos familiedyr, som illustrert i Høyesterettsdommen om etisk hundeavl fra 2023. Mennesker, dyr og miljø henger tett sammen, og mer kunnskap om dyrenes helse vil ha betydning for menneskers helse, særlig i en global verden der sykdommer sprer seg raskere, sier Nødtvedt.

En ny forskningsartikkel fra Sveriges landbruksuniversitet i samarbeid med NMBU viser at selv om antallet hunder og katter i de nordiske landene har økt, så har ikke antallet forskningsprosjekter innen disse fagfeltene økt tilsvarende.

– Norge sakker sørgelig etter våre nordiske naboland når det gjelder forskning på helse og velferd hos hund og katt. Dette skyldes manglende vilje til å finansiere slik forskning over flere tiår, sier medforfatter av artikkelen, Lars Moe, professor emeritus ved NMBU.

Senter for forsøksdyr

NMBU ga i høringen full støtte til opprettelsen av et såkalt 3R-senter (Reduction, Refinement, Replacement) for å sikre en mer forsvarlig praksis av bruk av forsøksdyr:

'Et senter trenger bred representasjon fra forskningsmiljøer,
næringsaktører og interesseorganisasjoner. Det må være full åpenhet i
rekrutteringsprosessen for medlemmer og et tydelig mandat som er i tråd med
intensjonene i EU-direktivet om forsøksdyr, der formålet er å beskytte dyrene.'

NMBUs høringsinnspill går også mer i detalj på hvordan avveie dyrevelferd og behov for kunnskap på blant annet fisk og viltlevende dyr.

NMBUs innspill var basert på kunnskap fra NMBU Veterinærhøgskolen, Fakultet for mijøvitenskap og naturforvaltning, og Fakultet for Biovitenskap.

NMBUs høringsinnspill til Dyrevelferdsmeldingen

Oversikt over alle NMBUs høringspill

Publisert - Oppdatert

Del på