Da en av elefantene ved Cirkus Arnardo fikk kolikk i september 1980, var det vakthavende ved ambulatorisk som rykket ut. Dessverre døde elefanten Jangla. Så skulle hun obduseres.
Elefantene var kjente trekkplastre for Cirkus Arnardo. Sirkuset hadde flere elefanter, enkelte innleide. Da sirkuset lå på Grønland i Oslo september 1980, fikk en av elefantene kolikk.
– Jeg husker at flere elefanter stod rundt elefanten som lå nede med magesmerter, forteller Are Arnardo, sirkusdirektør for Cirkus Arnardo og sønn av tidligere sirkusdirektør Arild Arnardo.
Ambulatorisk vakt rykket ut
Professor i patologi, Johan Høgset Jansen, var student ved NVH i 1980. Da beskjeden om den syke elefanten kom, ble han med Gunvald Mosdøl, som hadde ambulatorisk vakt, ut til Cirkus Arnardo. Ambulatorisk klinikk ble den gang drevet av distriktsveterinæren i Oslo.
– Elefanten lå i bukleie på for- og bakknærne og støttet seg selv opp på snabelen som lå i bøy under kjeven. Mosdøl iverksatte behandling med noen injeksjoner. Til slutt ble den erklært død, selv om jeg, med hånden på hjertet, ikke så noen forskjell på den kliniske tilstanden fra da vi kom dit, forteller Høgset Jansen.
Forsøkte å dra elefanten inn
Elefanten Jangla ble kjørt til seksjonsstua ved patologen om morgenen av en av sirkusets lastebiler og lagt på asfalten på utsiden av obduksjonssalen. Så begynte arbeidet med å få elefanten inn.
– Det ble brukt NVHs egen traktor og flere titalls studenter og mye tau, forteller professor Henning Sørum, som var student ved NVH i 1980.
Sørum hadde med seg kamera og tok bilder.
– Vi klarte ikke annet enn å forskyve kroppen innenfor huden. Huden mot asfalten lå like fast, forteller han.
Akkurat dette var kanskje ikke så rart da antatt vekt på elefanten var 3,5 tonn. Studentene måtte gi opp. Det ble bestilt en stor kran og en av lastebilene til Norsk Fett og Lim AS, som normalt hentet kadavre etter obduksjonsarbeidene på seksjonsstua.
Heist opp med kran
Elefanten ble heist etter alle fire beina og lagt på rygg ned i den store containeren på lastebilen. Det var så vidt det ble plass. Så startet obduksjonen oppi lastebilen.
– Vi studenter klatret opp, fulgte med og deltok i jobben som var gedigen. Nyrene var som fotballer i størrelse, og tynntarmens diameter utspilt var som et 30 centimeter kloakkrør i diameter, forteller Sørum.
Fant gammel journal
Henning Sørum har i samarbeid med Tore Engen funnet frem den gamle journalen etter obduksjonen av elefanten. Den viser at elefanten var 35 år gammel da den døde og hadde lite underhudsfett.
– Elefanten kan ha hatt et tannproblem som ga den problemer med å tygge fôret. Uansett er 35 år en høy alder for en elefant i fangenskap, sier Sørum
Fakta
Cirkus Arnardo
Norsk sirkus ble etablert i 1949 av sirkusartist Arne «Arnardo» Lorang Andersen. Sirkuset er en familiebedrift og ble drevet av sønnen til Arne, Arild O. Arnardo, fra 1995. Nå har barnebarnet Are Arnardo overtatt stafettpinnen som sirkusdirektør.
Dyrevernorganisasjoner har over tid gått i spissen for å forby elefanter i fangenskap i mange land og i Norge ble det forbud mot sirkuselefanter i januar 2017.