Intelligent Farm Management Support har inntatt kufjøset

Av Janne Karin Brodin

Hanna og ei ku
Foto: Hanna Kjærstad

Med informasjon fra melkeroboten og med Hanna Kjærstad på laget har en nysatsing på digital rådgivning for effektiv og bærekraftig melkeproduksjon inntatt kufjøset


Hanna Kjærstad
Utdanning: Bachelor og master i husdyrvitenskap
Jobb: Fjøssystemer Midt Norge AS, iFMS-rådgiver



Hanna er fascinert av hvordan vomma til drøvtyggeren kan omdanne gras til kjøtt og melk, noe som er veldig relevant i et grasland som Norge. Og interessen får hun godt brukt for i jobben i Fjøssystemer.

─ For hvordan dette kan gjøres på en mer effektiv måte som gagner både kua, bonden og samfunnet er viktig for meg, sier Hanna.

Hun ble ansatt i Fjøssystemer som en del av deres nysatsing innen rådgiving, kalt iFMS, Intelligent Farm Management Support, og tjenesten er i en utviklingsfase.

─ Kort fortalt er formålet å tilby digital rådgiving, hvor vi bruker data fra melkeroboten til å optimalisere produksjonen i fjøset ved å være en støtte i å oppdage tekniske og produksjonsmessige avvik, og å basere råd og veiledning deretter. Det er moro å kunne få være med å utvikle noe helt nytt helt fra starten, sier Hanna.

Vi vil alltid ha behov for mat

─ Vi vil jo alltid ha behov for å produsere mat, samtidig er det viktigere enn noen gang at matproduksjonen vår skjer på en effektiv og bærekraftig måte. Dette skjer ikke av seg selv, og vil i lang tid danne et behov for folk med den riktige kunnskapen, sier Hanna.

Hun kommer fra ei lita bygd nordvest i Trøndelag, ved Rørvik, og gikk på Val Videregående skole, hvor interessen for landbruk og husdyrproduksjon oppsto. Derfra var veien kort til NMBU, og hun begynte på studiet i husdyrvitenskap rett etter videregående.

─ Jeg valgte NMBU fordi det virka helt klart som det beste alternativet for en studievei innenfor landbruk og matproduksjon. Da jeg gikk på videregående fikk jeg være med på et besøk på Stoffskifteavdelingen på ku på NMBU, som forsterket interessen for husdyrstudiet og hva NMBU kunne tilby.

Det føles trygt å være student på NMBU

─ Studentmiljøet ved NMBU er så bra - jeg hadde sykt fine år der.

Hanna forteller om et kjempebra sosialt og faglig miljø på tvers av alle klassetrinn på husdyrfag, og at foreleserne alltid er lett tilgjengelig, både på epost og via et besøk innom kontoret.

─ På fritiden er det også mer enn nok å finne på, blant annet gjennom det mangfoldet av studentforeninger som finnes. Jeg er overbevist om at alle som vil finne sine folk ved NMBU. Ellers kan jeg si at det føltes trygt å være student ved NMBU, med en nærhet til medstudenter, SiÅs- Studentsamskipnaden, foreleserne, helsestasjonen for ungdom og lokalsamfunnet.

Gjør det på NMBU!

─ NMBU tilbyr en haug med spennende fag.

I studiet i husdyrvitenskap står du nokså fritt til å velge mellom ulike studieemner, som gjør at du i stor grad selv kan forme sin egen utdanningsvei.

─ Skulle du finne ut at valget ikke var helt riktig, er det ingenting i veien for å endre kurs underveis. Dette gjør du med god veiledning fra NMBUs studieveiledere, sier Hanna.

Publisert - Oppdatert

Del på