Caroline Gudrun Østvang Gundersen har master i bioteknologi fra NMBU. – Jeg hørte fra flere bekjente at NMBU var et veldig bra universitet og at studentmiljøet var en av landes beste. Valget var derfor enkelt, og jeg har ikke angret en dag på at jeg valgte NMBU som studiested, sier hun.
1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg er Prosjektingeniør hos Norsk Titanium AS.
Arbeidsoppgavene mine er (kort oppsummert):
1) Koordinere utvikling av verktøyet (RPD Builder™) som brukes til å designe deler og autogenerere programmer til print (print = produksjon av deler).
2) Generell oppfølging og administrering av oppgaver knyttet til prosjekter og prosjektstyring.
3) Koordinere HMS (Helse, miljø og sikkerhet) på ETC (Engineering & Technology Center, Eggemoen).
Jeg trives veldig godt på min arbeidsplass og lærer noe nytt hver eneste dag. Jeg anser meg selv som utrolig heldig som får jobbe med så ambisiøse, dyktige og ikke minst ålreite mennesker.
Norsk Titanium jobber med «on-demand» metalladditiv produksjon, som vil revolusjonere industrien. Norsk Titanium «Rapid Plasma Deposition®» (RPD®) er en kommersiell luftfarts OEM-kvalifisert additiv produksjonsprosess som leverer strukturelle titandeler med redusert ledetid og kostnad.
2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Jeg tok realfag på videregående fordi jeg alltid har hatt svært stor interesse for kjemi og biologi. Da tiden kom for å søke på studieplass så oppdaget jeg linjen bioteknologi ved NMBU gjennom noen søk på internett. Jeg hadde tidligere hørt fra flere bekjente at NMBU var et veldig bra universitet og at studentmiljøet var en av landes beste. Valget var derfor enkelt, og jeg har ikke angret en dag på at jeg valgte NMBU som studiested.
Da masteren var levert flyttet jeg hjemover til Hønefoss. Det var dessverre lite relevante stillinger i nærområdet, men plutselig en dag kom jeg over en stillingsutlysning på finn.no fra Norsk Titanium som søkte etter en prosjektingeniør. Jeg søkte på stillingen og kom videre til intervju. En litt artig funfact er at jeg nevnte på intervjuet at jeg hadde vært leder i en danseforening (DÅs – Dans Ås) mens jeg gikk på NMBU. Jeg begrunnet at denne erfaringen sikkert kunne komme godt med i sammenheng med prosjektstyring, og her sitter jeg to år etterpå med jobb som prosjektingeniør hos Norsk Titanium.
3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Studentmiljøet på NMBU er faktisk et av landets beste – både ifølge NOKUTs studiebarometer og ifølge meg. Jeg har bodd flere år i kollektiv og trivdes veldig godt med det. Det at Ås er et lite sted hvor over 1/3 av befolkningen er studenter, samt at det ligger litt adskilt fra storbyen, gjør at man knytter tettere bånd med de man møter på studiet.
Det er også mange muligheter for å engasjere seg frivillig ved å for eksempel være med i forening eller ta på seg ulike verv. Selv var jeg med i danseforeningen DÅs i 5 år og studietiden min hadde ikke vært den samme uten. Jeg setter veldig stor pris på alle mulighetene jeg fikk da jeg var student på NMBU.

karriereintervju med tidligere student
Caroline Gudrun Østvang Gundersen
- Studieprogram: Master i bioteknologi, retning molekylærbiologi
- Tittel på masteroppgave: Valorization of Monolignols through Enzymatic Bioconversions by Rational Design of Cytochrome P450 BM3
- Jobb i dag: Prosjektingeniør
- Arbeidsgiver: Norsk Titanium AS
- Andre relevante jobber, verv eller lignende: Avdelingsingeniør hos NMBU Veterinærhøgskolen, leder i danseforeningen DÅs – Dans Ås
4. Har du noen råd til kommende studenter?
NMBU er et ekstremt bra universitet som har masse å tilby - både når det kommer til spennende studier og ikke minst et helt suverent studentmiljø. Her finnes det noe for enhver smak. Jeg tilbrakte 8 år av livet mitt på NMBU og jeg angrer ikke et sekund.
Mine beste råd til kommende studenter er: Stol på dere selv, gjør deres beste, grip alle sjanser dere får og ikke glem at "hard work pays off".
5. Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
Norsk Titanium bidrar til flere av FNs bærekraftsmål, blant annet "Mål 1: Utrydde fattigdom", "Mål 4: God utdanning" og "Mål 5: Likestilling mellom kjønnene". Det målet som kanskje er mest vektlagt i vår bedrift er nok "Mål 9: Industri, innovasjon og infrastruktur".
RPD®-fordeler inkluderer:
• Evnen til å produsere store strukturelle deler som veier opptil 100 pounds (ca. 45,4 kg) med dagens utstyr. Større deler vil være kvalifisert med den nye generasjonen av maskiner.
• Evnen til å produsere 50–100 ganger raskere enn pulverbaserte additive produksjonssystemer.
• 25–75 % mindre titan nødvendig sammenlignet med eksisterende smiing og metallprosesser.
• RPD®-teknologi er anvendelig på tvers av bransjer, inkludert luftfart, romfart, transport, olje & gass og maritim.