Dette nettstedet bruker informasjonskapsler.

Vi ber deg velge om vi kan sette informasjonskapsler for forbedring av nmbu.no med bruks-statistikk i Google analytics og Task analytics. I tillegg må vi sette noen informasjonskapsler som er nødvendig for at nettstedet skal fungere. Les mer i vår personvernerklæring.

Astrid er molekylærbiolog ved Nordlandssykehuset

Av KBM

Astrid Nordhei
Foto: Aireen Moradilla

Astrid Nordhei har tatt en bachelor i kjemi og master i bioteknologi ved NMBU. I dag jobber hun på laboratoriet ved Nordlandssykehuset, blant annet med å avdekke kreft fra vevsprøver. – På videregående hadde jeg en sterk interesse for realfag, særlig kjemi og biologi, og biologistudiet ved NMBU var blant de beste, sier hun.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som molekylærbiolog ved Patologisk enhet på Nordlandssykehuset. Det betyr at jeg undersøker vevsprøver fra pasienter for å finne ut om det finnes unormale celleforandringer, for eksempel ved kreft. Dette gjør jeg i tett samarbeid med leger og bioingeniører.

Mye av tiden min tilbringer jeg på laboratoriet, hvor jeg har varierte og spennende oppgaver. Blant annet jobber jeg med:

  • Histologi og immunhistokjemi: Her bearbeider jeg vevsprøver ved å snitte biopsier i tynne lag, farge dem, og gjøre dem klare for legene som undersøker dem i mikroskop.
  • Molekylære analyser: Jeg ser på prøvene helt ned på gennivå for å finne spesifikke genforandringer som kan påvirke behandlingen av ulike krefttyper.
  • Next Generation Sequencing (NGS): Dette er den mest spennende delen av jobben min! Med NGS kan vi undersøke mange gener samtidig, noe som gir verdifull informasjon om krefttyper og hvilken behandling som passer best for pasienten.
  • Til slutt skriver jeg en rapport basert på analysene, som sendes videre til onkologer. Denne informasjonen hjelper dem med å stille diagnose og velge riktig behandling.

Jeg trives å jobbe på sykehuset og det føles utrolig meningsfullt å vite at det jeg gjør, kan bidra til at pasienter får bedre og mer tilpasset behandling!

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg visste at jeg ville begynne på NMBU etter at en student kom innom min videregående for å snakke om skolen og det gode studentmiljøet. På videregående hadde jeg en sterk interesse for realfag, særlig kjemi og biologi, og biologistudiet ved NMBU var blant de beste. I tillegg lå skolen i perfekt avstand fra hjembyen min.

Jeg startet først på en bachelor i biologi, men jeg bytta etter hvert over til en bachelor i kjemi. Det siste året på bacheloren tok jeg som utvekslingsstudent på Acadia University, i en koselig studentby som heter Wolfville i Nova Scotia, Canada. Der hadde jeg flere fag innen kjemi som for eksempel miljøkjemi. Dette var en utrolig spennende opplevelse og jeg har mange uforglemmelig minner fra denne turen.

Etter mitt siste år på bacheloren ville jeg fortsette med en master bioteknologi og jeg brukte et år som enkeltemnestudent for å ta de obligatoriske fagene som krevdes for å komme inn. Disse endringene i studieretning førte at jeg har tatt et bredt spekter med emner, alt fra insekter og edderkoppdyr til uorganisk kjemi og mikrobiologi.

Under masterstudiet utviklet jeg en sterk interesse for molekylær biologi, særlig med fokus på mennesker. Derfor skrev jeg masteroppgaven min eksternt ved Oslo Universitetssykehus, hvor jeg jobbet med å dyrke små "mini-hjerner" kalt nevrosfærer. Målet var å studere de molekylære mekanismene bak hjerneskader på et dypere nivå. Denne erfaringen forsterket lidenskapen min for forskning og helse, og motiverte meg til å fortsette innenfor dette feltet.

Astrid Norhei i jobb på laboratoriet
Astrid Norhei i jobb på laboratoriet Foto: Privat

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

NMBU ga meg en fantastisk start på studielivet! Fadderordningen var godt organisert og gjorde overgangen mye lettere. Det kan være skummelt å flytte langt hjemmefra, men i faddergruppen ble jeg raskt kjent med andre i samme situasjon, noe som skapte et trygt og inkluderende miljø fra første dag.

Foreleserne var dyktige og engasjerende, og det var alltid lav terskel for å stille spørsmål – enten underveis, i pauser eller etter forelesning. Professorene var tilgjengelige og imøtekommende.

I tillegg må jeg si at NMBU sin campus er den vakreste i landet, spesielt om våren og sommeren. Det var så fint å ta en pause mellom forelesningene for å ta en kaffe på Vitenparken, gå ut og se på de store eiketrærne, de fargerike blomstene og endene som svømte rundt i Andedammen.

Det er mange måter man kan engasjere seg på ved NMBU, og under koronaperioden ble jeg leder av IAESTEs lokallag i Ås. Dette er en global organisasjon som tilbyr internasjonale, betalte praksisplasser for studenter innen teknologi, ingeniørfag og naturvitenskap. Lokallaget i Ås bestod av studenter fra ulike studieretninger, og vi møttes hver uke. Etter hvert fikk vi møte studenter fra andre lokallag i Norge, og vi fikk også reise til Østerrike og Ungarn for å treffe studentene der!

Har du noen råd til kommende studenter?

Det aller viktigste rådet mitt er å delta i fadderuka fra dag én og kaste seg ut i studentmiljøet! Da jeg startet på NMBU, bodde jeg litt lenger unna studentboligene, og det gjorde det vanskeligere å være med på alt som skjedde. Derfor anbefaler jeg å bo på eller nær campus, hvor du har kort vei til skolen, treningssenteret og Samfunnet. Å bo i kollektiv er også en stor fordel – det gir deg en naturlig måte å bli kjent med andre studenter på.

Jeg vil virkelig anbefale å engasjere seg i en forening, en organisasjon eller en idrettsgruppe. På Ås finnes det noe for alle! Selv ble jeg med i rugbygruppen mitt første år, og det ble en av de morsomste opplevelsene i hele studietiden min.

Et annet tips er å bli kjent med de internasjonale studentene. Under masteren min deltok jeg på arrangementer organisert av Erasmus Student Network (ESN), som er åpne for alle. Gjennom disse møtte jeg noen av mine nærmeste venner.

Til slutt vil jeg si: ikke vær redd for å bytte studieretning eller teste ut nye fag. Alle fakulteter har studierådgivere som kan hjelpe deg hvis du vurderer å endre retning. Følg interessene dine – det er slik du finner ut hva du virkelig brenner for!

Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Patologisk enhet ved Nordlandssykehuset spiller en viktig rolle i å fremme bærekraftige løsninger i helsevesenet. Gjennom avansert diagnostikk, som Next Generation Sequencing (NGS), bidrar enheten til tidlig påvisning av sykdommer og persontilpasset behandling, noe som støtter FNs mål om god helse og livskvalitet. Samtidig jobbes det aktivt for en mer miljøvennlig drift ved å redusere kjemikaliebruk, digitalisere prøvesvar og optimalisere ressursbruk.

Astrid Nordhei

karriereintervju med tidligere student

Astrid Nordhei

  • Studieprogram: Bachelorgrad i kjemi og master i bioteknologi (retning molekylær biologi)
  • Tittel på masteroppgave: The role of lactate and HCAR1 in mitochondrial dynamics and neuronal survival after neonatal hypoxia-ischemia
  • Jobb i dag: Molekylærbiolog ved Patologisk enhet
  • Arbeidsgiver: Nordlandssykehuset
  • Andre relevante jobber, verv eller lignende: Forsker for et biokjemisk startup-selskap kalt Mizar Bio AS / CardiNor AS, Øvingslærer i biologisk programmering på NMBU
Les mer om Bachelor i kjemiLes mer om Master i bioteknologi

Publisert - Oppdatert

Del på