Mildrid Angard Hoff har alltid syntes at bioteknologi er veldig spennende. – For meg er det en perfekt blanding av kjemi og biologi, sier hun.
1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg er ansatt som prosjektingeniør hos Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA). NRVA har ansvar for å levere drikkevannet og rense avløpet til eierkommunene. Vi har også et eget laboratorium, og snart står en splitter ny biogassfabrikk klar, som skal gjøre slam om til drivstoff og gjødsel.
NRVA må stadig utvikle seg for å møte befolkningsvekst og nye myndighetskrav, og står foran mange store oppgraderinger og utbygginger. Jeg jobber for tiden på flere interessante prosjekter; blant annet utbyggingen av slambehandlingen i avløpsrenseanlegget vårt, oppgraderingen og utvidelsen av innløpslinja i vannrenseanlegget, oppgraderingen av kloranlegget i vannrenseanlegget og utbyggingen av nytt vannrenseanlegg.
I flere av prosjektene har jeg rollen som assisterende prosjektleder. I det største prosjektet, utbyggingen av nytt vannrenseanlegg, er vi straks i gang med forprosjektfasen. Det betyr at tiden fremover kommer til å handle mye om planlegging av det nye anlegget, anskaffelse av entreprenører og testing av berggrunnen.
Arbeidsoppgavene ellers er varierte: De består blant annet av å følge opp entreprenører, fremdrift, risiko, økonomi og miljø. I tillegg er jeg med i arbeidsgruppen som ser på hvilke prosessløsninger vi skal velge i det nye vannverket. I dette prosjektet har jeg også hatt ansvaret for oppfølging av to pilotanlegg. Det var veldig spennende, fordi jeg fikk mye erfaring med å følge opp leverandører – og også kunne bruke min kjemi- og mikrobiologierfaring ved testing av vannkvaliteten.
Det jeg liker best med jobben, er ansvaret jeg får, og det gode samarbeidet med kollegaer og andre fagpersoner. Det føles også meningsfullt å få bidra til NRVAs viktige samfunnsoppdrag.
Planen er å bli prosjektleder – forhåpentligvis på et stort prosessanlegg en gang!

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Jeg begynte på NMBU fordi jeg synes bioteknologi er utrolig spennende. For meg er det en perfekt blanding av kjemi og biologi, som jeg likte veldig godt på videregående.
I tillegg til det faglige utbyttet jeg fikk på NMBU, fikk jeg mulighet til å være leder for linjeforeningen Molekylet og serveringssjef for UKA i Ås. Dette har vært veldig gode erfaringer inn i jobben som prosjektingeniør - UKA i Ås er jo et lite prosjekt!
Rett etter studiet begynte jeg som laboratorieingeniør hos enheten for solide svulster på Radiumhospitalet. Der jobbet jeg med Sanger-sekvensering, DNA- og RNA-ekstraksjon og andre molekylære analyser på vev fra solide svulster. Her fikk jeg veldig god nytte av alle timene på laben fra KBM (fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap), spesielt fra masteren. Gode labrutiner og fokus var svært viktig. Men jeg ønsket en mer variert arbeidshverdag, med mye folk og «rotete» kalender.
Det var også et veldig stort pluss at jobben hos NRVA også inneholdt kjemi, mikrobiologi og prosess.
3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Selv om jeg ikke har studert noen andre steder, tror jeg studentmiljøet på NMBU er helt unikt. De mange gode tilbakemeldingene fra tidligere studenter var også en grunn til at jeg søkte meg til Ås.
Miljøet er både morsomt og inkluderende – jeg følte meg så trygg og sett overalt. Både på skolebenken, på laben, til og fra butikken og på Samfunnet i Ås. Det var aldri noe problem å ta kontakt med studieveileder, foreleser, hjelpelærere – eller, kanskje enda bedre, eldre studenter. Alle ønsker å bidra hvis du trenger hjelp.

karriereintervju med tidligere student
Mildrid Angard Hoff
- Studieprogram: Bachelor i molekylærbiologi og master i mikrobiologi (bioteknologi)
- Tittel på masteroppgave: Exploration of an alginate lyase targeting the biofilm in Pseudomonas aeruginosa
- Jobb i dag: Prosjektingeniør
- Arbeidsgiver: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA)
- Andre relevante jobber, verv eller lignende: Fast jobb hos enheten for solide svulster ved Radiumhospitalet og ferievikar på mikrobiologisk avdeling på Lillehammer sykehus
4. Har du noen råd til kommende studenter?
Bruk studietiden til å gjøre mye gøy – og meld deg som frivillig! Det er ikke så farlig hva, men hvis du blir med i en linjeforening, sosialforening eller på Samfunnet, kommer du til å bli kjent med så mange hyggelige, ulike og morsomme mennesker. Jeg anbefaler også å spise fellesmiddager med kollektivet. I tillegg er det lurt å bruke studieveileder og eldre studenter aktivt. De kan bidra med masse god hjelp og tips.
Og når du er ferdigutdannet: Ta sjansen og søk på jobben du har skikkelig lyst på! Husk at det heller ikke feil å bytte jobb dersom du ikke trives.
5. Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
Som vann- og avløpsselskap bidrar NRVA direkte til flere av FNs bærekraftsmål. Vi sikrer rent vann og gode sanitærforhold for befolkningen i regionen vår, som er essensielt for god helse og livskvalitet. Gjennom vårt nye biogassanlegg bidrar vi til ren energi, ved å omgjøre avfall til biodrivstoff. Vi bidrar også til bærekraftige byer og samfunn ved å sørge for trygg og miljøvennlig håndtering av vann og avløp. I tillegg bidrar renseprosessene våre, som blir stadig bedre, til å skåne livet i havet.