Stine Sofie er doktorgradsstipendiat ved NMBU

Av KBM

Bilde av stipendiat ved KBM, Stine Sofie Strømland, på laboratorium.

Stine Sofie Strømland har alltid hatt en stor interesse for biologi, kjemi og matematikk, og har tatt en mastergrad i bioteknologi på NMBU. Nå jobber hun som stipendiat og forsker på sammenhengen mellom kosthold og tarmflora. – Det gode studentmiljøet, de dyktige foreleserne og de flotte omgivelsene på campus bidro til at jeg trivdes veldig godt med studiet, sier hun.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber for tiden som PhD-stipendiat i forskningsgruppen Ernæring og Biomedisin, hvor jeg forsker på sammenhengen mellom maten vi spiser og tarmfloraen vår. PhD-prosjektet mitt inkluderer flere humane studier hvor hovedfokuset er hvordan inntaket av jern og svovelholdige aminosyrer (metionin og cystein) påvirker bakteriene i tarmen vår. For å svare på dette har vi gjennomført såkalte randomiserte kontrollerte studier hvor vi undersøker effekten av en behandling (intervensjon), f.eks. et jernsupplement, sammenlignet med en kontrollgruppe.

Så langt i tiden som PhD-student har jeg hatt mange varierte arbeidsoppgaver som har gitt et stort læringsutbytte. I starten var det mye praktisk arbeid som innebar datainnsamling og laboratoriske analyser, mens det etter hvert gikk mer over til dataarbeid med statistiske og bioinformatiske analyser av data. Dette synes jeg er den mest spennende delen av jobben, for det er her vi ser effekten av intervensjonen som er gjennomført og hva det kan bety for helsa vår. I tillegg har jeg under PhD-løpet veiledet masterstudenter både på lab og med dataanalyser som jeg har satt veldig pris på, og også lært mye av selv.

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg har alltid hatt en stor interesse for biologi, kjemi og matematikk, men etter videregående var jeg ikke helt sikker på hva jeg ville videre. Jeg var innom litt forskjell før jeg begynte på en mastergrad i bioteknologi ved NMBU. Selv om det var litt tilfeldigheter at jeg endte på NMBU, er jeg veldig glad for at det var akkurat her jeg endte. Det gode studentmiljøet, de dyktige foreleserne og de flotte omgivelsene på campus bidro til at jeg trivdes veldig godt med studiet.

Da jeg fikk muligheten til å fortsette karriereveien på NMBU som PhD-stipendiat kunne jeg ikke takke nei. Jeg fikk i denne stillingen muligheten til å fullføre arbeidet fra masteroppgaven min, i tillegg til å jobbe med andre forskningsprosjekter, noe som har vært veldig spennende!

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Studietiden min på NMBU har vært utrolig fin, og svært læringsrik på mange måter. Under fadderuken ble jeg kjente med mange nye medstudenter, som var viktig for min trivsel i studieperioden. Jeg vil også trekke fram UKA i ås, Norges lengste studentfestival, som jeg anbefaler kommende studenter å ta del i! Jeg jobbet som funksjonær under festivalen et år, som var veldig sosialt og spennende.

Noe av det jeg satte mest pris på under studiene var de dyktige og engasjerte foreleserne. De var alltid tilgjengelig for alle spørsmålene mine, både under og etter forelesning. Dette forsterket min interesse for fagene jeg tok, og jeg lærte utrolig mye under årene som student. Det hjalp meg også til å bli enda sikrere på hva jeg ville videre etter studiene.

Har du noen råd til kommende studenter?

NMBU er et veldig fint sted å studere, både når det gjelder det faglige, sosiale og ikke minst de utrolig flotte omgivelsene. Det jeg også liker spesielt godt med NMBU er det brede utvalget av interessante studier og fag med mange karrieremuligheter etter endt studie.

Under bioteknologistudiene kunne jeg velge mange av fagene selv, i tillegg til de som allerede var en del av studiet, som åpnet for muligheten til å tilpasse graden etter mine interesser. Jeg valgte blant annet å inkludere fag innen ernæring som har vært veldig nyttig for meg i jobben jeg har nå.

Jeg vil anbefale kommende studenter å gjøre seg opp noen tanker om hva man ønsker å skrive om i masteroppgaven, og inkludere fag som er relevante for temaet, slik at man er enda bedre forberedt til masterarbeidet. Snakk med forelesere og sjekk ut hva slags masteroppgaver som er tilgjengelig i de ulike forskningsgruppene. Det finnes masse spennende muligheter her!

Bilde av stipendiat ved KBM, Stine Sofie Strømland, på laboratorium.

karriereintervju med tidligere student

Stine Sofie Strømland

  • Studieprogram: Master i Bioteknologi (molekylærbiologi)
  • Tittel på masteroppgave: Iron intake, iron status and gut health – effects of iron supplementation in young female football players
  • Jobb i dag: PhD-stipendiat
  • Arbeidsgiver: NMBU, fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Les mer om Bachelor i BioteknologiLes mer om Master i Bioteknologi

Publisert - Oppdatert

Del på