PRAK202 Praksisbasert læring for landskapsplanleggere
Studiepoeng:30
Ansvarlig fakultet:Fakultet for landskap og samfunn
Emneansvarlig:Kristin Marie Berg, Frode Degvold, Anne Katrine Geelmuyden
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Hvert studieprogram kan fastsette et maksimalt antall studenter som kan gjennomføre emnet - etter behov.
Frekvens:Årlig i vår- og høst parallell. Det er mulig å starte opp i alle semestrene i tråd med godkjent arbeidsplan. Avslutningen av emnet vil da skje i påfølgende parallell.
Forventet arbeidsmengde: Studenten står fritt til å utforme omfanget av emnet innenfor disse rammene: 5 stp. - 10 stp. - 15 stp. - 20stp - 25stp - 30stp på M-LA og B-LING (125 - 750 timer) Kontrakt må være signert for det antall studiepoeng som studenten tar.
Undervisnings- og vurderingsperiode: Emnet har avsluttende evaluering i vår- og høst parallell. Praksisarbeidet gjennomføres i tid i henhold til arbeidsavtale med praksisvert. Vurderingen skal skje i samme periode som praksisperioden avsluttes.
Om dette emnet
Emnet omfatter praksisbasert læring innenfor fagprofesjonene landskapsarkitektur og landskapsingeniør. Felles for disse fagene er at de foregår i en fysisk eller romlig stedskontekst. Hensikten med emnet er at studenten skal tilegne seg relevant praksiserfaring utenfor ordinær studiehverdag og anvende teori i praksis ved å bruke refleksjon som verktøy for å utvikle ny forståelse gjennom å-lære-ved-å-gjøre og reflektere i tett kobling mellom teori og praksis. Læringen skal ta utgangspunkt i praksis og refleksjon der sentrale læringsaktiviteter for profesjonene skal inngå.
Emnet krever stor grad av eget initiativ fra studenten. Dette skjer gjennom å skaffe praksisplass, avtale arbeidstimer (5 - 10 eller 15 stp.) og arbeidsperiode, utarbeide arbeidsplan og utforme avtale med praksisverten/praksisbedriften og NMBU. Studenten bør rådføre seg med programrådslederen for det studiet som studenten går på, før igangsetting av disse aktivitetene. Arbeidsavtalen/kontrakten skal være undertegnet av den samme programrådslederen før emnet kan igangsettes.
- Min 70% praksisarbeid (87,5 timer) for 5 stp. Totalt utgjør 5 stp. 125 timer.
- Min 80% praksisarbeid (200 timer) for 10 stp. Totalt utgjør 10 stp. 250 timer.
- Min 90% praksisarbeid (337,5 timer) for 15 stp. Totalt utgjør 15 stp. 375 timer.
Emnet må kunne gjennomføres i løpet av en avgrenset periode som avtales med programrådsleder. Emnet må være avsluttet innen semesteret for skriving av bachelor/masteroppgave.
Det er et overordnet mål at det skal være en vekselvirkning mellom praktiske utøvelser og refleksjon omkring arbeidsoppgavene for utvikling av kunnskap.
I slutten av praksisperioden vil det vanligvis bli arrangert en felles refleksjonssamling/seminar der hver student må forberede og holde en presentasjon om arbeidsstedet og oppgavene som er utført der. Det er obligatorisk å delta på refleksjonssamlingen. Dette skal danne grunnlag for samtaler og diskusjon blant alle deltakerne om læring og utfordringer i praksisperioden. Det er programrådsleder som har ansvar for å innkalle til dette. Når dette blir gjennomført, er det pliktig oppmøte for studentene. Ved spesielle anledninger kan refleksjonssamling utgå, eller studenten er syk og forhindret fra å delta (legeattest kreves). Studenten må da levere en refleksjonsrapport i stedet for å delta på refleksjonssamlingen.
Emnet kan tas i augustblokk, høstparallell, januarblokk, vårparallell eller juniblokk, men oppmelding og vurdering i emnet kan kun skje i vårparallell eller høstparallell.
Dette lærer du
Kunnskap:
Du skal ha grunnleggende kunnskap om:
- planlegging, forberedelse, gjennomføring og etterarbeid knyttet til relevante arbeidsoppgaver i din fagprofesjon.
- faglig begrepsbruk og kunnskapsbehov som er nødvendig for å gjennomføre ulike oppgaver.
- aktuelle prosedyrer ved arbeidsstedet og hvordan dets kvalitetssystemet fungerer.
- etiske problemstillinger og gjeldende retningslinjer for helse, miljø og sikkerhet ved arbeidsstedet.
Ferdigheter:
Du skal ha grunnleggende ferdigheter i:
- i egenorganisering gjennom å skaffe praksisplass, avtale arbeidsinnhold med arbeidsgiver og sørge for nødvendige formelle avklaringene før praksisperioden kan starte.
- å sette opp timelister over utført arbeid.
- vanlige arbeidsoperasjoner knyttet til fagområdet og i å takle utfordringer med å bli konfrontert med nye oppdrag.
- å skrive logg over utført arbeid og bruke denne sammen med fagrelevant teori til å formulere og drøfte faglige problemstillinger knyttet til disse.
Generell kompetanse:
Du skal ha grunnleggende kompetanse i:
- hva det innebærer å være en profesjonell fagperson innen ditt fagområde
- praksisbasert læring
- å arbeide selvstendig, delta i samarbeidsprosesser som team-medlem og bidra med problemløsning innen virksomheten.
- å gjennomføre en systematisk og faglig begrunnet refleksjon over arbeidsoperasjoner og faglige oppdrag som du utfører.
- å formidle nye innsikter som praksisoppdragene har gitt, og hvorfor.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav