Om forskningsgruppen
Arbeidet til forskningsgruppen er sentrert rundt masterprogrammet i agroøkologi.
Dette er et handlingsorientert og fenomenbasert masterprogram hvor gårder og matsystemer fra det virkelige liv danner utgangspunktet for vår utdanning av agroøkologer.
Vi samarbeider med gårder, primært på Østlandet med variert driftsform, og kommuner og andre aktører i større matsystemer rundt om i Norge. Fokuset for våre studenter i møte med verden der ute er systemtenkning (hva består gården og matsystemet av, og hvordan henger disse elementene sammen?) og omstilling – (hvordan kan systemet forbedres?).
Studentene starter med å utforske, kartlegge, og forstå nåtidssituasjonen før de sammen med aktørene utformer en ønsket fremtidssituasjon (en visjon). Denne danner utgangspunktet for handlingsplanlegging, hvor studentene kommer med konkrete forslag til hva som kan gjøres for å bevege seg mot visjonen).
Masterprogrammet i agroøkologi har vunnet flere priser for sin innovative og fremtidsrettede undervisning (blant annet NOKUTs Utdanningskvalitetspris i høyere utdanning i 2016).
I tillegg var forskningsgruppen agroøkologi en sentral aktør i det EU-støttete forsknings- og innovasjons prosjektet «NEXTFOOD Educating the next generation of professionals in the agrifood system» hvor vår handlingsorienterte utdanning ble brukt som modell for utdanning innen mat, jordbruk og skogbruk ved institusjoner i både Europa, Asia og Sør-Amerika.
Gjennom vår forskning og utdanning jobber vi også innenfor følgende tematikk:
- Bærekraftige, lokale matsystemer
- Bærekraftig offentlig innkjøp
- Urbant landbruk
- Regenerativt landbruk
Publikasjoner fra våre masterstudenter
Avsluttede forskningsprosjekter
Nextfood
Cultivating Public Spaces
ADAPT