Agroøkologi
Agroøkologi / AgroecologyFoto: Sebastian Dahl og Tor Arvid Breland

Forskningsgruppen agroøkologi jobber med forskning og utdanning innen bærekraftige mat- og landbrukssystemer med fokus på en helhetlig tilnærming og å tette gapet mellom kunnskap og handling.

Om forskningsgruppen

Arbeidet til forskningsgruppen er sentrert rundt masterprogrammet i agroøkologi.

Dette er et handlingsorientert og fenomenbasert masterprogram hvor gårder og matsystemer fra det virkelige liv danner utgangspunktet for vår utdanning av agroøkologer.

Vi samarbeider med gårder, primært på Østlandet med variert driftsform, og kommuner og andre aktører i større matsystemer rundt om i Norge. Fokuset for våre studenter i møte med verden der ute er systemtenkning (hva består gården og matsystemet av, og hvordan henger disse elementene sammen?) og omstilling – (hvordan kan systemet forbedres?).

Studentene starter med å utforske, kartlegge, og forstå nåtidssituasjonen før de sammen med aktørene utformer en ønsket fremtidssituasjon (en visjon). Denne danner utgangspunktet for handlingsplanlegging, hvor studentene kommer med konkrete forslag til hva som kan gjøres for å bevege seg mot visjonen).

Masterprogrammet i agroøkologi har vunnet flere priser for sin innovative og fremtidsrettede undervisning (blant annet NOKUTs Utdanningskvalitetspris i høyere utdanning i 2016).

I tillegg var forskningsgruppen agroøkologi en sentral aktør i det EU-støttete forsknings- og innovasjons prosjektet «NEXTFOOD Educating the next generation of professionals in the agrifood system» hvor vår handlingsorienterte utdanning ble brukt som modell for utdanning innen mat, jordbruk og skogbruk ved institusjoner i både Europa, Asia og Sør-Amerika.

Gjennom vår forskning og utdanning jobber vi også innenfor følgende tematikk:

  • Bærekraftige, lokale matsystemer
  • Bærekraftig offentlig innkjøp
  • Urbant landbruk
  • Regenerativt landbruk
  • Publikasjoner fra våre masterstudenter

    Brumer, Anna; Wezel, Alexander; Dauber, Jens; Breland, Tor Arvid; Grard, Baptiste. 2023. Development of agroecology in Austria and Germany. Open Research Europe

    Brannan, Timothy; Bickler, Charlotte; Hansson, Helena; Karley, Alison; Weih, Martin; Manevska-Tasevska, Gordana. 2023. Overcoming barriers to crop diversification uptake in Europe: A mini review. Frontiers in Sustainable Food Systems

    Rust, Niki; Lunder, Ole Erik; Iversen, Sara; Vella, Steven; Oughton, Elizabeth A.; Breland, Tor Arvid; Glass, Jayne H.; Maynard, Carly M.; McMorran, Rob; Reed, Mark S.. . 2022. Perceived Causes and Solutions to Soil Degradation in the UK and Norway. Land

    Teixidor Toneu, Irene; Giraud, Nicolas J; Karlsen, Pål; Annes, Alexis; Kool, Anneleen. 2022. A transdisciplinary approach to define and assess wild food plant sustainable foraging in Norway. Plants, People, Planet

    Z. Homulle, T. S. George & A. J. Karley . 2022. Root traits with team benefits: understanding belowground interactions in intercropping systems. Plant and Soil

    Vansant, Emilie C., Rachel Bezner Kerr, Helle Sørensen, Isaiah Phiri & Ola T. Westengen. 2022. Exchange and experimentation: community seed banks strengthen farmers’ seed systems in Northern Malawi. International Journal of Agricultural Sustainability

    Kvakkestad, Valborg; Steiro, Åsmund Lægreid; Vatn, Arild. 2021. Pesticide policies and farm behavior: The introduction of regulations for integrated pest management. Agriculture

    Surchat, Mélanie; Wezel, Alexander; Tolon, Vincent; Breland, Tor Arvid; Couraud, Philippe; Vian, Jean-François. . 2021. Soil and Pest Management in French Polynesian Farming Systems and Drivers and Barriers for Implementation of Practices Based on Agroecological Principles. Frontiers in Sustainable Food Systems

    Rob W. Brooker, Tim S. George, Zohralyn Homulle, Alison J. Karley, Adrian C. Newton, Robin J. Pakeman, Christian Schöb. 2021. Facilitation and biodiversity–ecosystem function relationships in crop production systems and their role in sustainable farming. Journal of Ecology

    Borghino, Noelie; Corson, Michael; Nitschelm, Laure; Wilfart, Aurélie; Fleuet, Julie; Moraine, Marc; Breland, Tor Arvid; Lescoat, Philippe; Godinot, Olivier. . 2021. Contribution of LCA to decision making: A scenario analysis in territorial agricultural production systems. Journal of Environmental Management

    Vatn, Arild; Kvakkestad, Valborg; Steiro, Åsmund Lægreid; Hodge, Ian.. 2020. Pesticide taxes or voluntary action? An analysis of responses among Norwegian grain farmers. Journal of Environmental Management

    Steiro, Åsmund Lægreid; Kvakkestad, Valborg; Breland, Tor Arvid; Vatn, Arild. 2020. Integrated Pest Management adoption by grain farmers in Norway: A novel index method. Crop Protection

    Debray, Valentine; Wezel, Alexander; Lambert-Derkimba, Adeline; Roesch, Katia; Lieblein, Geir ; Francis, Charles Andrew.. 2018. Agroecological practices for climate change adaptation in semiarid and subhumid Africa. Agroecology and Sustainable Food Systems

    Ditzler, Lenora; Breland, T. A., Francis, C. A., Chakraborty, M., Singh, D. K., Srivastava, A. K., Eyhorn, F.. Groot, J. CJ., Six, J., Decock, C. 2018. Identifying viable nutrient management interventions at the farm level: The case of smallholder organic Basmati rice production in Uttarakhand, India. Agricultural Systems

    Brough, Philip; Rørstad, Per Kr., Breland, Tor Arvid, Trømborg, Erik. 2013. Exploring Norwegian forest owner's intentions to provide harvest resides for bioenergy. Biomass & Bioenergy

    Brod, Eva; Haraldsen, Trond; Breland, Tor Arvid. 2012. Fertilization effects of organic waste resources and bottom wood ash: results from a pot experiment. Agricultural and Food Science

    Bakewell-Stone, Petra; Lieblein, Geir; Francis, Charles A. 2008. Potentials for organic agriculture to sustain livelihoods in Tanzania. International Journal of Agricultural Sustainability

    Åsebø, Kjartan; Jervell, Anne Moxnes; Lieblein, Geir; Svennerud, Mads; Francis, Charles A. 2007. Farmer and consumer attitudes at farmers markets in Norway. Journal of Sustainable Agriculture

    Rótolo, Gloria C.; Rydberg, Thorbjørn; Lieblein, Geir; Francis, Charles A. 2007. Emergy evaluation of grazing cattle in Argentina's Pampas. Agriculture, Ecosystems & Environment

Avsluttede forskningsprosjekter

  • Nextfood

    Enhancing the co-creation of innovation and knowledge in agriculture, forestry and related bio-value chains.
    Developing an innovative European science and education roadmap for sustainable agriculture.
    Inducing a paradigm shift from a linear to a cyclical approach of learning.

  • Cultivating Public Spaces

    The compact city model, dominant in Norway and Europe elsewhere, typically creates a strong alliance between climate abatement objectives and urban economic development, frequently overlooking concerns related to the quality of life and social justice. Our project addresses this challenge. We believe that UA can substantially improve the quality of life in Norwegian cities. It can empower local communities and individuals by giving them an opportunity to directly influence their environments while providing access to green, inclusive public spaces. It can provide hands-on learning arenas for educating people about resource use and food production cycles, as well as encourage environmentally-friendly consumption choices. Furthermore, UA-initiatives can be an important arena for health promotion, through increased physical, social and contemplative activity. UA can also enrich urban landscapes with innovative landscape architecture/urban design and functional solutions. Its potentials for produce and entrepreneurship can strengthen urban economy by facilitating innovation and creating inclusive, environmentally-friendly working places.

  • ADAPT

    Siden begynnelsen av det 21. århundre har urbant landbruk (UL) vært et synlig tema innen byforskning. Urbant landbruk har blitt vist å ha mange fordeler knyttet til urban motstandsdyktighet og bærekraft:

    • det kan bidra til å styrke økosystemer, øke matsikkerheten, motvirke urban fattigdom,
    • lære borgere om naturen, oppmuntre til fysisk aktivitet, styrke borgeres evner til å delta i romlig utvikling,
    • bygge lokalsamfunn på tvers av sosioøkonomiske forskjeller og
      fremme deres evne til klimatilpasning og transformasjon.

    Likevel finnes det lite forskning på integrering av urbant landbruk i offentlige byområder, til tross for potensialet for å engasjere brede deler av den urbane befolkningen. Enda mindre forskning er gjort på UL-prosjekter utviklet på tidligere industriområder. Denne arbeidspakken adresserer disse kunnskapshullene, og bygger til en viss grad på erfaringer fra vårt pågående prosjekt «Cultivating Public Space: urban agriculture as a basis for human flourishing and sustainability transition in Norwegian cities» (2017-2020, BYFORSK-programmet, NFR).

    Forskningsmål

    • Å plassere urbant landbruk i en bredere bakgrunn av nåværende forskning om urban motstandsdyktighet og gi innsikt i hvordan intervensjoner med urbant landbruk kan påvirke den generelle motstandsdyktigheten i vestlige byer i dag.
    • Å undersøke mer spesifikt den samfunnsmessige og miljømessige verdien av UL-intervensjoner i urbane offentlige rom utviklet på tidligere industriområder i casestudieområdene (Skien og Moss), supplert med kunnskap hentet fra utvalgte internasjonale eksempler.
    • Å utvikle et sett med retningslinjer, design og prosessanbefalinger for implementering av UL som del av urbane fornyelsesprosesser i norske byer.

Medlemmer