– Å ha gått på NMBU er et kvalitetsstempel

Av Nives Medenhodzic

Mattias er veldig fornøyd med forelesere på NMBU som er tilgjengelige og kunnskapsrike.
Mattias er veldig fornøyd med forelesere på NMBU som er tilgjengelige og kunnskapsrike.Foto: NMBU

Bred og solid kunnskap, tilgjengelige og kunnskapsrike forelesere, og noen ekstra studiepoeng i ølbrygging. For Mattias Flakkenberg har studiet i matvitenskap på NMBU vært alt han håpet på – og enda litt til.

– Jeg har gått på NMBU i fem år, og har fått holde på med veldig mye praktisk. Det å tidlig få muligheten til å teste ut det man leser i læreboken, og ikke bare lese om det, har gitt meg et solid grunnlag, forteller Mattias. 

At han endte opp med å studere matvitenskap var imidlertid ikke den opprinnelige planen hans. 

– Jeg startet på bioteknologi, men da jeg tilfeldigvis fant ut at det fantes en egen linje som het Matvitenskap på NMBU var det ingen tvil: Det var der jeg skulle gå, ler han. 

Å bytte retning var heldigvis ukomplisert, og han opplevde at NMBU tilrettela godt for ham i overgangen fra et studie til et annet. 

Matinteressert

Mat og matlaging har alltid vært en interesse hos Mattias, som er vokst opp på gård på Inderøy i Trøndelag. Så det å få være med «bak kulissene» på studiefordypningen i matproduksjon, virket spennende.

– Vi jobber kanskje med komplekse ting, men i bunn og grunn ender det opp med noe som folk spiser. Det gjør at det man jobber med blir veldig håndfast, noe jeg liker veldig godt, sier han, og fortsetter:

– Vi har mye produksjonsareal, for eksempel Matpiloten. Det er som et meieri, bare litt mindre enn det de bruker i industrien, men mye større enn et kjøkken. Her har vi sluppet til og fått prøve og feile, for å lære i praksis. 

Studiet har også gitt ham muligheten til å gå dybden på ting man kanskje ikke umiddelbart forbinder med undervisning på høyt nivå, men som de fleste studenter nok drømmer om:  

– Jeg har fem studiepoeng i ølbrygging, det er jo litt morsomt, ler han.

Studentene slipper til i produksjonsarealet, Matpiloten, for å lære i praksis.
Studentene slipper til i produksjonsarealet, Matpiloten, for å lære i praksis. Foto: NMBU

Bærekraft, innovasjon – og smak

Årlig dukker mange nye produkter opp på markedet, men det er slett ikke alle forunt å få fast hylleplass: Mange forsvinner like raskt som de ble lansert. Å få være med på å utvikle et produkt som virkelig slår an er drømmen for Mattias, men det er mange hensyn å ta. 

– Når man utvikler nye produkter, eller forbedrer eksisterende, så ønsker man jo å lage et produkt som er så bærekraftig som mulig, så sunt som mulig, så miljøvennlig som mulig, samtidig som det skal smake så godt som mulig. I tillegg skal det være effektivt, så man kan tjene noen penger på det. Det å balansere alt dette er selvsagt utfordrende, men også det som gjør det så gøy, sier han.   

Bred utdannelse

At studiet favner bredt, ser Mattias på som en stor fordel. Han tror det er et fortrinn å kjenne mange ulike deler av matproduksjon og matsikkerhet når studiene er fullført og studentene fra NMBU skal ut i arbeidslivet.  

– Her har jeg fått veldig bred kunnskap om alt innenfor matindustri. Det gjør at jeg kan begynne å jobbe i de fleste bedrifter innenfor mat i Norge – og det er ganske mange.

Selv ble han hanket inn til et vikariat i Orkla allerede før masteren var levert, og snart går turen videre til TINE. Han har allerede hatt god nytte av det han har lært under studiene. 

– Det handler om den forståelsen for alt som ligger bak, og den solide basiskunnskapen som jeg har med meg fra studiet. Den er gull verdt nå. Og jeg merker at det å ha gått på NMBU definitivt blir sett på som et kvalitetsstempel hos potensielle arbeidsgivere.

Mattias har fått bred kunnskap om alt innenfor matindustrien.
Mattias har fått bred kunnskap om alt innenfor matindustrien. Foto: NMBU

Tett på studentene – også når de er ferdige

Det er ikke bare spennende fag som gjør at Mattias har trivdes så godt på NMBU. Også utenfor lesesal og lab foregår det mye det er verdt å få med seg.  

– Kanskje det aller beste med å gå på NMBU er det fantastiske studentmiljøet. Det foregår så mye morsomt utenfor studiene, og jeg har selv vært med på alt fra akademiske og sosiale foreninger, frivillige verv ved Studentsamfunnet og UKA i Ås, til idrettslag og studentkor. Man kommer virkelig inn i en studentboble, som gjør at man raskt og enkelt får mange venner og et bredt nettverk.

Selv om Mattias straks har masteren i boks, og allerede har dyppet tærne i arbeidslivet, er båndene til fagmiljøet på Ås fortsatt sterke. At man kommer tett på når man studerer på NMBU, har vist seg å stemme for Mattias.

– Jeg har flere ganger kontaktet forelesere og lærere på skolen for å få gode råd nå som jeg er ute i jobb. Det kan jeg gjøre fordi jeg føler at jeg faktisk kjenner dem og vet at de med glede hjelper meg om det trengs, selv om jeg straks er helt ferdig på NMBU. Det er ganske unikt – og noe jeg virkelig setter pris på.

Fakta

Master i Matvitenskap

Hva skal vi spise i fremtiden? Hvordan kan vi lage nok mat til hele verdens befolkning, uten at det går utover helse, klima og miljø? Med en master i matvitenskap får du verdifull og ettertraktet kunnskap om bærekraftig matproduksjon.

Hos oss får du tett oppfølging fra veilederen din og kan delta i spennende forskning underveis i studiet. Du får bruke topp moderne utstyr, som gjør deg godt forberedt når du skal ut i arbeidslivet. Våre studenter har mye tid til praktisk arbeid i laboratoriet og i Matpiloten – Norges eneste forskningsfabrikk for mat. Vi har også et eget innovasjons-laboratorium for studenter, FoodLabs, hvor du selv kan prøve deg fram for å lage nye matprodukter.

Over nitti prosent av studentene våre har fått seg en relevant jobb innen seks måneder etter fullførte studier.

Les mer om hva de tidligere studentene våre jobber med her.

For opptak til femårig masterprogram i matvitenskap, er det krav om realfagskompetanse

Les mer om å studere matvitenskap her!

Publisert - Oppdatert

Del på