Om SciFood
Vi forsker på
I denne forskningsgruppen utvikler vi ny bærekraftig teknologi og prosesser for næringsmiddelindustrien, og vi har hatt mye fokus på meieriindustrien. Vi legger særlig vekt på å kombinere kunnskap og innovasjon for å forstå produktegenskaper og deres kvalitet.
Våre viktigste forskningsområder inkluderer: meieriteknologi, fermentert mat og drikke, mat og helse, matmikrobiologi og mikrobiota, mattrygghet, samt proteiner fra planter.
Vi har lenge vært anerkjent som det ledende miljøet i Norge innen meieriteknologi. Den berømte Jarlsbergosten ble utviklet her på 1950-tallet. Vår kompetanse spenner fra kvaliteten på råmelk til de intrikate prosessene for å produsere tusenvis av forskjellige meieriprodukter. Vi samarbeider mye med TINE SA, Norges største meieriselskap, men også med de andre meieriselskapene i Norge.
Gruppen som helhet har et bredere spenn, fra råvareegenskaper og kvalitet langs hele næringskjeden, matkjemi og teknologi, matmikrobiota, antibiotikaresistens i næringskjeden og miljøet, og også på prosesser for bærekraftig, trygg, sunn og konkurransedyktig mat av høy kvalitet.
Vi forsker på:
Meieriteknologi- Melkekvalitet
- Syrekulturer
- Osteproduksjon
- Fermenterte meieriprodukter
- Fraksjonering
- Konsentrering
- Ingredienser
Fermentering
- Ølbrygging
- Surdeig
Matkjemi
- Melkeproteiner
- Planteproteiner
- Fordøyelse av proteiner og lipider
- Lipidkjemi
Mikrobiologi
- Mikrobiota
- Antibiotikaresistente bakterier
Matpiloten
SciFood er tett knyttet opp mot Matpiloten, eller Food Pilot Plant, Norges største forskningsfabrikk for mat og nasjonalt testanlegg for matproduksjon.
Fabrikken huses av NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Nofima.
Medlemmer
Masteroppgaver
-> 2025
Her ser du Are som pipetterer kloroform oppi prøver med mel. Are er Masterstudent i prosjektet BREADVANCE som, gjennom undersøkelser av lokale mel og mikroorganismer, har som mål å lage sunne surdeigskulturer og godt brød.
Nå undersøker han ulike FODMAPs i lokaldyrket hvete, spelt og urkorn.Noelle er en masterstudent som ser på å bruke melkesyrebakterier og propionsyrebakterier i surdeig for å hemme muggvekst. Hun tester vekst og metabolitter av forskjellige stammer, slik at neste semester kan hun ha noen beketester med de utvalgte bakteriene.
Hei! Vi er Kimmy og Tuva og går 5. året på master i bioteknologi. I høst startet vi på master-prosjektet vårt hos SciFoods hvor vi skal se på antibiotikaresistente bakterier i miljøet. Dette er et spennende tema å jobbe med da det er en av våre største globale helseutfordringer som vi trenger mer kunnskap om.
Miljøets rolle er til nå lite forsket på, men dette kan være viktig for å få en helhetlig forståelse av hvordan antibiotikaresistens sprer seg. Her på laben får vi prøve både mikrobiologiske og molekylære teknikker, og forskningsgruppen består av trivelige og dyktige ansatte.
-> 2024
Hils på Åshild, som er masterstudent hos oss!
«Jeg skriver en 45p masteroppgave om hemming av muggvekst i surdeigsbrød, ved hjelp av propionsyrebakterier, melkesyrebakterier og gjær. Målet er å bake et brød som holder seg lengre, uten tilsetningsstoff. At jeg får arbeide med baking av surdeigsbrød og mattrygghet i masteroppgaven, det stortrives jeg med!
Fra før har jeg bachelor i Matvitenskap og ernæring her ved NMBU, og nå tar jeg master innen mattrygghet, -kvalitet og -hygiene.
Jeg studerer matvitenskap fordi trygg og næringsrik mat er noe alle mennesker i verden trenger, men som så veldig mange likevel mangler. Håpet er at utdanningen min kan bidra til å mette sultne mennesker med mat som både er trygg og god.»Hei, jeg heter Erlend og skal skrive masteroppgave om surdeig til våren. Til oppgaven trenger jeg surdeigsstartere. Jeg skal gjøre mikrobiotaanalyser og tradisjonelle dyrkningsbaserte metoder for å undersøke surdeigsstarterne jeg smaler inn. Har du en surdeigsstarter og lurer på hva den inneholder, eller vil bidra til oppgaven min? Da setter jeg stor pris på om du kontakter meg på Erlend.odegaard@nmbu.no
Hils på Boshra som er masterstudent hos oss, hun skriver en 30 poengs masteroppgave.
"Jeg holder på med en master i matvitenskap. Jeg har en bakgrunn med bachelor i matvitenskap og ernæring ved NMBU, og har tilbrakt alle studieårene mine her. Jeg tok utdanningen fordi jeg er interessert i optimalisering av matvarer vi allerede har på markedet, slik at disse kan bli til noe befolkningen kan dra bedre nytte av både ernæringsmessig og sensorisk. Masteroppgaven min handler om analyse av kalsiuminnhold og biotilgjengelighet i plantedrikker, og jeg føler oppgaven stemmer veldig godt overens med hvorfor jeg valgte studiet!"
Hei, Hilde og Marie her! Vi skriver hver vår 45 stp master for SciFood, og i samarbeid med TINE SA. Oppgaven vår går ut på å undersøke fnokkedannelse i seterrømme, hvor vi skal undersøke kvalitet på råmelk, noen teknologiske faktorer og lagring. Fnokker vil si kornlignende struktur, og ansees som en kvalitetsfeil. Vi har nå startet med metodeutprøving og forarbeid, før vi skal produsere vår egen rømme på Pilotanlegget hos NMBU.
Vi har begge tatt en bachelor i Matvitenskap, retning Produksjon og utvikling av næringsmidler, ved NMBU. Vi valgte denne utdanningen siden vi begge har en interesse innen mat og realfag, og da matindustrien er en viktig sektor med stor innflytelse.