Om SciFood
Vi forsker på
I denne forskningsgruppen utvikler vi ny bærekraftig teknologi og prosesser for næringsmiddelindustrien, og vi har hatt mye fokus på meieriindustrien. Vi legger særlig vekt på å kombinere kunnskap og innovasjon for å forstå produktegenskaper og deres kvalitet.
Våre viktigste forskningsområder inkluderer: meieriteknologi, fermentert mat og drikke, mat og helse, matmikrobiologi og mikrobiota, mattrygghet, samt proteiner fra planter.
Vi har lenge vært anerkjent som det ledende miljøet i Norge innen meieriteknologi. Den berømte Jarlsbergosten ble utviklet her på 1950-tallet. Vår kompetanse spenner fra kvaliteten på råmelk til de intrikate prosessene for å produsere tusenvis av forskjellige meieriprodukter. Vi samarbeider mye med TINE SA, Norges største meieriselskap, men også med de andre meieriselskapene i Norge.
Gruppen som helhet har et bredere spenn, fra råvareegenskaper og kvalitet langs hele næringskjeden, matkjemi og teknologi, matmikrobiota, antibiotikaresistens i næringskjeden og miljøet, og også på prosesser for bærekraftig, trygg, sunn og konkurransedyktig mat av høy kvalitet.
Medlemmer
Masterstudenter
Si hei til Sunniva, som er masterstudent på Mat, Teknologi og Helse.
I masteroppgaven hennes skal hun undersøke hvordan lagringstid på fløte, samt reinhold og hygiene påverkar kvaliteten til smør. For å undersøke dette produserer hun smør av fløte som er fersk og lagret. Det blir utført mikrobiologiske, reologiske og kjemiske analysar for å studere om det er noen forskjeller.
Her ser du Are som pipetterer kloroform oppi prøver med mel. Are er Masterstudent i prosjektet BREADVANCE som, gjennom undersøkelser av lokale mel og mikroorganismer, har som mål å lage sunne surdeigskulturer og godt brød.
Nå undersøker han ulike FODMAPs i lokaldyrket hvete, spelt og urkorn.Noelle er en masterstudent som ser på å bruke melkesyrebakterier og propionsyrebakterier i surdeig for å hemme muggvekst. Hun tester vekst og metabolitter av forskjellige stammer, slik at neste semester kan hun ha noen beketester med de utvalgte bakteriene.
Si hei til Mathias som er masterstudent hos oss.
Under han han skrevet en beskrivelse av masteroppgaven:
Jeg skal undersøke EPS-produserende melkesyrebakterier fra tradisjonell norsk trådtrekkende kulturmelk. Og om det er mulig å tilsette de i yoghurt for å lage en fyldig, rik tekstur uten konsentrering av melka med tørrmelkpulver eller filtrering. Denne dagen undersøkte jeg metabolismen til fire forskjellige kulturer ved to ulike temperaturer for å se hvilke forhold som er mest gunstige.Hei! Vi er Kimmy og Tuva og går 5. året på master i bioteknologi. I høst startet vi på master-prosjektet vårt hos SciFoods hvor vi skal se på antibiotikaresistente bakterier i miljøet. Dette er et spennende tema å jobbe med da det er en av våre største globale helseutfordringer som vi trenger mer kunnskap om.
Miljøets rolle er til nå lite forsket på, men dette kan være viktig for å få en helhetlig forståelse av hvordan antibiotikaresistens sprer seg. Her på laben får vi prøve både mikrobiologiske og molekylære teknikker, og forskningsgruppen består av trivelige og dyktige ansatte.
Matpiloten
SciFood er tett knyttet opp mot Matpiloten, eller Food Pilot Plant, Norges største forskningsfabrikk for mat og nasjonalt testanlegg for matproduksjon.
Fabrikken huses av NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Nofima.