Målet med seminarrekka er å løfte fram ulike perspektiver på bærekraft i et format som kan passe lærere og ansatte i skolen.
Seminarrekka ble frem til 2023 finansiert av Statsforvalteren i Oslo og Viken gjennom Desentralisert ordning for kompetanseutvikling i skolen (Dekomp). Fra 2023 arrangeres seminarrekken av Universitetsskoleprosjektet.
Høsten 2024 jobber vi med utviklingen av en webinarrekke om Oslofjorden - følg med :)
Tema: Anvendelser av programmering i fag – fra ide til konkret undervisning
Det er mange mulige anvendelser av programmering i realfagene. I dette webinaret ser vi på to hovedområder: bruk av store dataset og simulering. Hvordan kan vi utvikle en ide til et konkret opplegg, og hvordan kan KI hjelpe oss på veien?
Når: onsdag 12. juni 2024, kl. 15.00 - 16.00
Hvem: Universitetslektor med phd Elise Bergli, ILU, NMBU og universitetslektor med off.sektor phd Morten Munthe, ILU, NMBU
Se opptak her
Tema: Kunstig Intelligens i skolen - bakgrunn, muligheter og utfordringer
I webinaret ser vi på opprinnelsen og historikken til KI, hva KI kan brukes til i dag, og hvilke muligheter som kan komme i fremtiden. Hvilken kunnskap blir viktig når KI vokser seg større? Hvordan kan vi bruke KI til å lære og hvilke utfordringer bringer KI med seg for lærere?
Når: onsdag 22. mai 2024, kl. 15.00 - 16.00
Hvem: Universitetslektor med off.sektor phd Morten Munthe, ILU, NMBU og universitetslektor med phd Elise Bergli, ILU, NMBU
Se opptak her
Tema: Entreprenørskap i undervisningen - ulike eksempler og tilnærminger
Mange skoler ønsker å utvikle skapende og praktiske tilnærminger til entreprenørskap i undervisningen. Seminaret gir ulike eksempler og metodiske og tverrfaglige tilnærminger til dette.
Når: onsdag 24. april 2024, kl. 15.00 - 16.00
Hvem: Førsteamanuensis Aksel Hugo, ILU, NMBU og førsteamanuensis Elisabeth Iversen, ILU, NMBU
Tema: Undervisning i skolehagen - hva, hvordan og hvorfor?
Når: tirsdag 12. mars 2024, kl. 15.00 - 16.00
Hvem: Universitetslektor og skolepedagog Kari Mette Heller, ILU, NMBU og førsteamanuensis Elisabeth Iversen, ILU, NMBU
Hva: Flere grunnskoler og videregående skoler har eller ønsker å etablere skolehage. Men hva er egentlig en skolehage, hvordan kan man få til god undervisning i skolehagen og hvorfor skal vi bruke skolehagen som undervisningsarena? Kari Mette Heller har lang erfaring som skolehagepedagog i grunnskolen og har det siste året arbeidet med temaer rundt skolehage på NMBU. Elisabeth Iversen har skrevet doktorgrad om uteundervisning og er opptatt av hvordan skolehage kan være en god læringsarena spesielt for elever i videregående skole. Hun er også emneansvarlig for kurs om skolehage i videreutdanningstilbudet ved NMBU.
Opptak: https://youtu.be/C5Mje8yL3SU
Tema: Programmering i realfagene og EduData
Når: onsdag 24. januar 2024, kl. 15.00 - 16.00
Hvem: Universitetslektor Morten Munthe, ILU, NMBU
Hva: Universitetslektor med offentlig sektor phd i programmering ved NMBU, Morten Munthe, har vært en pådriver for utviklingen av EduData. Her brukes data fra virkeligheten til å skape en engasjerende og lærerik undervisning i realfagene. Under dette seminaret vil du få en smakebit av hvilke muligheter programmering gir for læring.
Opptak: Seminar 2: Programmering og EduData med NMBU 20240124 (youtube.com)
Refleksjonsspørsmål:
- 1. Hva er dine tanker rundt hvordan programmering har blitt implementert i skoleverket?
- 2. Bidrar din skole nok til å videre- og etterutdanne lærerne sine innenfor programmering, synes du?
- 3. Tenker du at programmering burde ha vært et eget fag? Hvorfor?
- 4. Tenker du at programmering burde ha vært tilknytta flere ulike fag?
- 5. Overgangen fra blokk til tekst kan være vanskelig både for elever og lærere. Hvordan kan man arbeide med denne overgangen i skolen?
Evaluering: https://nettskjema.no/a/401811
Tema: Bruk av nærmiljøet for utdanning for bærekraftig utvikling i et helskole perspektiv
Når: onsdag 25. oktober 2023, kl. 15.00 - 16.0
Hvem: Professor og viserektor for bærekraftig utvikling, NMBU
Hva: Nærmiljøet har stort potensial for utdanning for bærekraftig utvikling. Astrid Sinnes og Elisabeth Iversen vil bidra med sine erfaringer fra forskning og praksisfeltet, samt løfte fram hvordan hele skolen kan samarbeide for å realisere større prosjekter og visjoner.
Opptak kan du finne her; https://youtu.be/EglDD62f_tA
Refleksjonsspørsmål:
1. Hva legger vi i begrepet nærmiljø?
2. Hvorfor kan vi ta i bruk nærmiljøet i undervisning?
3. Hvordan kan vi gå frem for å bruke nærmiljøet mer i skolen? Se gjerne på ulike nivåer:
a. I undervisning – som enkeltlærer og tverrfaglig med andre b.Organisasjonsmessig – tilrettelegging fra ledelsen
4. Ligger det et samfunnsansvar på skolen når det gjelder «å redde verden»?
5. Hvilket samfunnsansvar ligger i så fall på lærer og undervisning?
Evaluering: Evaluering av første digitale seminar m/Siv, Astrid og Elisabeth - Nettskjema
Tema: Psykisk helse blant ungdom
Når: tirsdag 17. januar 2023, kl. 15.00–16.00
Hvem: Førsteamanuensis Knut Omholt, Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap, NMBU
Hva: Ifølge folkehelseinstituttet synes det å være en økning av psykiske plager hos ungdom de siste 10 årene. Lærere er viktige personer i ungdommers liv. Temaet for dette seminaret er 'Psykisk helse blant ungdom' med Knut Omholt som er førsteamanuensis i pedagogikk. Han har bakgrunn som psykoterapeut og kunstterapeut og er ansvarlig for kurs i personlig utvikling for studenter. I seminaret vil vi se på utbredelse av psykiske plager blant ungdom og noen teorier og modeller om vi kan forstå plagene i lys av.
Hvor: Microsoft Teams. Lenke sendes ut via Outlook etter påmelding i nettskjema. (Påmeldingen stanses 30 minutter før seminaret starter.)
Påmelding: https://nettskjema.no/a/302110
Tema: Skolens rolle for folkehelse og sosial bærekraft
Når: onsdag 30. november 2022, kl. 15.00–16.00
Hvem: Professor Camilla Martha Ihlebæk, Institutt for folkehelsevitenskap, NMBU
Hva: Sosial bærekraft handler om å legge til rette for samfunn preget av tillit, trygghet, og tilhørighet, samt å sikre en rettferdig fordeling av goder som arbeid, utdanning, og gode nærmiljø. For å oppnå sosialt bærekraftige samfunn må vi derfor ha kunnskap om menneskers behov, hvordan fysiske omgivelser og psykososiale faktorer påvirker menneskers liv, og hvordan samfunnsstrukturer påvirker muligheten til en rettferdig fordeling av goder og tjenester. Under dette seminaret skal vi spesielt se på skolens rolle i dette. Les mer her.
Hvor: Microsoft Teams. Lenke sendes ut via Outlook etter påmelding i nettskjema. (Påmeldingen stanses 30 minutter før seminaret starter.)
Påmelding: https://nettskjema.no/a/296254
Tema: Bærekraftig matproduksjon – evolusjon av ettårige og flerårige grasarter
Når: onsdag 7. september 2022 kl. 15.00–16.00.
Hvem: Professor Siri Fjellheim, Fakultet for biovitenskap, NMBU
Hva: Alt kornet vi produserer (mais, ris, hvete, rug, bygg, havre mfl) er fra ettårige planter. Men fysiologiske egenskaper ved ettårige planter gjør at dyrkingen av dem medfører mer utslipp av CO2, mer erosjon, mer vanning, mer gjødsling og mer sprøyting enn dyrking av flerårige grasarter. Hva om vi kunne lage flerårige kornsorter der vi kombinerer produksjonsegenskapene til de ettårige artene med motstandsdyktigheten og bestandigheten til flerårige arter? Et problem er at vi vet nesten ingenting om den genetiske basisen for forskjellen mellom ettårige og flerårige planter, men det jobber vi med å finne ut!
Tema: Miljøplanlegging for en bærekraftig framtid
Når: torsdag 9. juni 2022 kl. 15.00–16.00.
Hvem: Førsteamanuensis Knut Bjørn Stokke, Fakultet for landskap og samfunn, NMBU
Hva: Naturområder er under press, og naturmangfoldet er truet. Klimaendringer gir villere og våtere vær, og urbanisering medfører håndtering av store mengder overvann på stadig mer kompakte flater. Hvordan skal vi takle disse utfordringene, samtidig som vi legger til rette for god folkehelse? Planlegging for bærekraftig arealbruk er et viktig verktøy i møtet med vår tids store utfordringer. For å få til dette på en god måte, må vi forstå hvordan beslutninger fattes, hvem som tar dem, hva slags kunnskap de baseres på og hvilke konsekvenser det å gjennomføre dem kan få.
Tema: Vindkraft og hubro
Når: torsdag 12. mai 2022 kl. 15-16.
Hvem: Universitetslektor Ronny Steen fra Fakultetet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU
Hva: Steen er ekspert på rovfugl, og han vil forelese om hvordan vindkraft påvirker hubroen.
Tema: Mysteriet jordkarbon
Når: 17. mars 2022 kl. 15-16.
Hvem: Professor Line Nybakken fra Fakultetet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Hva: Mysteriet jordkarbon handler om hva dette karbonet som lagres i skogsjord er, hvorfor det skaper så mye debatt, og hvorfor/hvordan det påvirkes av skogbruk.
Tema: Entreprenørskap og bærekraftige forretningsmodeller
Når: 08. februar 2022.
Hvem: Universitetslektor Nils Sanne, NMBU
Hva: Entreprenørskap har fått en større plass i skolen i de siste årene, og spesielt i naturbruksskolene med de nye læreplanene. I dette seminaret vil vi se nærmere på hva en bærekraftig forretningsmodell er og hvordan en kan grupperer ulike mekanismer og løsninger inn i 8 arketyper som kan bidra til å etablere en bærekraftig forretningsmodell. I tillegg vil vi ta en nærmere titt på nettsiden https://www.ser-vi-etter.no/ der vi har laget en del pedagogisk undervisningsmateriell.r fått en større plass i skolen i de siste årene, og spesielt i naturbruksskolene med de nye læreplanene. I dette seminaret vil vi se nærmere på hva en bærekraftig forretningsmodell er og hvordan en kan grupperer ulike mekanismer og løsninger inn i 8 arketyper som kan bidra til å etablere en bærekraftig forretningsmodell. I tillegg vil vi ta en nærmere titt på nettsiden https://www.ser-vi-etter.no/ der vi har laget en del pedagogisk undervisningsmateriell.
Tema: Klimagasser i landbruket
Når: 13. januar 2022, kl. 15-16.
Hvem: Professor emeritus Odd Magne Harstad
Hva: Utslipp av klimagasser fra jordbruket utgjør knapt 9 prosent av de samlede nasjonale utslippene. Jordbruksnæringa har inngått en avtale med myndighetene om å redusere klimaavtrykket. Hvordan kan norsk landbruk redusere utslippene av klimagasser og likevel bruke våre naturgitte ressurser til å produsere mat? Hvordan jobber fagmiljøene med dette? Hva innebærer dette for landbruket?
Tema: Fortellinger om bærekraft
Når: Torsdag 11. november 2021 kl. 15-16.
Hvem: Professor Erling Holden
Hva: FNs bærekraftsmål har på nytt satt bærekraftig utvikling på den internasjonale dagsorden. Men hva er ideen som målene hviler på? Hvilke verktøy har vi for å omsette målene til handling?
Tema: Bærekraftig økonomi
Når: Torsdag 21. oktober 2021 kl. 15.00-16.00
Hvem: Knut Einar Rosendahl https://www.nmbu.no/ans/knut.einar.rosendahl
Hva: Denne dagen vil samfunnsøkonom Knut Einar Rosendahl fortelle om bærekraftig økonomi. Nylig har han vært med å skrevet denne kronikken: Rystad Energy undervurderer utslippseffekten av oljekutt (aftenposten.no)
Tema: Bærekraftig husdyrproduksjon
Når: Onsdag 1. september 2021 kl. 15.00-16.00
Hvem: Hanne Fjerdingby Olsen https://www.nmbu.no/ans/hanne.fjerdingby
Hva: For å forstå hvilken rolle husdyr har i bærekraftig matproduksjon, må vi også forstå den helhetlige betydningen av begrepet bærekraft og hvordan ressursgrunnlaget vårt spiller inn for mattrygghet og selvforsyning.
Tema: Urbant landbruk
Når: 10. juni 2021, digitalt, klokken 1500-1600
Hvem: Trine Hvoslef-Eide, leder for Nasjonalt senter for Urbant Landbruk.
Hva: Urbant landbruk er et tema som flere lærere har etterspurt. En lærer har også reist paradokset om at flere unge er interessert i plantebaserte dietter, men færre elever søker seg til plantefag på naturbruksskolene. Kan en større vektlegging av urbant landbruk være en del av løsninga? Vær med å diskutere dette på seminaret!
Tema: Birøkt på skoler
Når: 6. mai 2021, digitalt, klokken 1500-1600
Hvem: Bjørn Dahle
Hva: Birøkt gir mange muligheter i undervisningssammenheng. Birøkt kan for eksempel brukes til å produsere ulike produkter, brukes til å innhente data og til å lære om folkehelse og livsmestring. Samtidig krever birøkt en del stell og kunnskap. Det er ikke en enkel drift og må også driftes ila. sommerferien. Birøkt kan drives både mer eller mindre bærekraftig. Å se birøkt i sammenheng med andre ville insekter, samt insekts-vennlige-planter kan bidra til forståelse rundt økologiske sammenhenger.
Tema: Én helse: Helse for mennesker, dyr og miljø.
Når: 15. april 2021, digitalt, klokken 1500-1600
Hvem: Yngvild Wasteson
Hva: Én helse-begrepet, som ble introdusert på begynnelsen av 2000-tallet, er en erkjennelse av en gjensidig avhengighet mellom folkehelsehelse, dyrehelse og miljøhelse. Mange infeksjonssykdommer kan smitte mellom dyr og mennesker, og mikrobene som forårsaker disse sykdommene kan også overleve i mat, jord og vann. Derfor må også arbeidet for å forebygge og bekjempe infeksjonssykdommer skje i tett samarbeid mellom fagfolk fra flere ulike miljøer, og disse må også dele kompetanse på tvers av tidligere relativt atskilte sektorer. Les mer her.
Tema: Sosialt bærekraftige nærmiljøer
Når: 25. mars 2021, digitalt, klokken 1500-1600
Hvem: Emma Charlott Andersson Nordbø
Hva: Utvikling av byer, lokalsamfunn og nærmiljøer som er inkluderende, trygge og bærekraftige er beskrevet som et av FNs bærekraftsmål. Kart og GIS kan blant annet benyttes for å undersøke hvordan tilgang til, og kvaliteter ved grøntområder og møteplasser påvirker folkehelsen. I tillegg kan kartbasert metodikk benyttes for å involvere innbyggere (inkludert elever) i plan- og utviklingsprosesser.
Tema: RAS-anlegg
Når: 4. mars 2021, digitalt, klokken 1500-1600
Hvem: Håkon Hoel Olsen
Hva: RAS-anlegg (resirkulering av vann i fiske-oppdrett) er sentralt når fiskeoppdrett skal flyttes opp på land. RAS-anlegg gir flere fortrinn, men har også noen potensielle fallgruver etter anvendelse av disse anleggene. Økt produksjon, samt økt intensitet av produksjon, setter krav til riktig bruk og gjenbruk av ressurser i hele produksjonskjeden.