Spesialistingeniør analyser ved Nexans Norway AS "Bruk tiden godt! 5 år føles lenge når man nettopp har begynt på et langt studieløp, men tro meg - det går fort!"
Kan du fortelle litt om din nåværende jobb?
Jeg er ansatt som spesialistingeniør i Nexans Norway AS ved avdelingen Teknisk Analysesenter. Der jobber jeg med elektromagnetiske og termiske analyser av Nexans sine produkter, hvor både analytiske- og numeriske metoder står sentralt. Jeg jobber også med prosjekter innen forskning og utvikling, og er gjerne med på testing i høyspentlaboratoriet i Halden – det største i Nord-Europa. Det er veldig morsomt å kunne gjøre teoretiske beregninger en dag, for så å dagen etter gå på laben og måle nøyaktig det man regnet seg frem til. Det finnes også jobber utenfor akademia med mye teoretisk innhold!
Hvorfor valgte du NMBU?
Jeg, som mange andre, var litt i villrede med tanke på hva jeg ønsket å gjøre etter videregående. Jeg tok derfor et år forkurs til ingeniørutdanning ved Høgskolen i Østfold. I løpet av tiden der gjorde jeg en grundig jobb for å finne ut hva jeg ville, og da jeg kom over miljøfysikk og fornybar energi ved NMBU så var jeg sikker. Studiet hadde et veldig interessant og tidsriktig innhold, og Ås hadde omdømme for å ha et godt studentmiljø. Jeg søkte meg først inn på den 3-årige versjonen av linjen, men fant fort ut at jeg trivdes så godt at jeg like gjerne kunne gå hele det 5-årige løpet, og søkte meg etter hvert over.
Hvilken nytte har du av utdanningen din i nåværende jobb?
Utdanningen fra NMBU var i første omgang grunnen til at jeg fikk jobben jeg har i dag – jeg skrev nemlig masteroppgaven min i samarbeid med Nexans. Jeg oppdaget allerede da at fagsammensetningen jeg hadde fra NMBU gjorde meg godt rustet til å takle de tverrfaglige problemstillingene jeg hadde; matematikk, fysikk, informatikk og elkraft. Også maskinlæring har jeg hatt nytte av i jobben.
Etter at masteroppgaven min var levert ble jeg tilbudt jobb fra Nexans, og siden den gang har inntrykket jeg beskrev ovenfor bare blitt bekreftet gjentatte ganger – en tung utdanning med mye basisfag gjør at man er godt rustet til å takle mange problemstillinger.
Hva kan du si om studentmiljøet på Ås?
Ås er et lite sted – som er en bra ting når det kommer til studentmiljø! Du møter studiekompiser uansett hvor du er, om det er på butikken, campus eller samfunnet. Studentmiljøet yrer også når det gjelder foreninger, både av faglig og ikke-faglig karakter. Her kan du engasjere deg i kor, korps og sosiale foreninger, eller linjeforeninger, studentpolitikk og foreninger som f.eks. Ingeniører Uten Grenser. Eller hvorfor ikke starte en egen gründerbedrift?
Har du noen råd til kommende studenter?
Bruk tiden godt! 5 år føles lenge når man nettopp har begynt på et langt studieløp, men tro meg - det går fort! Et annet råd er å følge de faglige interessene dine, da går alt så mye lettere. Velg fagretninger og valgfag du synes virker spennende. Tenk på tema for masteroppgave i god tid, og ta kontakt med bedrifter om det er aktuelt – det kan åpne seg en jobbmulighet i andre enden.