Fra NMBU til VM i Qatar

Av Marte Skjerping

NMBU-alumn Iselin Shaw of Tordarroch jobber med menneskerettigheter i Norges Fotballforbund etter mastergrad i internasjonale miljøstudier.
NMBU-alumn Iselin Shaw of Tordarroch jobber med menneskerettigheter i Norges Fotballforbund etter mastergrad i internasjonale miljøstudier.Foto: Tommy Normann

Allerede før fullført grad i internasjonale miljøstudier, fikk hun jobb i Norges Fotballforbund (NFF). Nå jobber Shaw of Tordarroch med menneskerettigheter, tett på VM i Qatar og ledelsen i NFF.

Da diskusjonene raste i norske medier om boikott av VM i Qatar, nedsatte NFF et Qatar-utvalg med eksperter i- og utenfor fotballen som skulle vurdere NFFs stilling til saken. I sekretariatet satt Iselin Shaw of Tordarroch, samtidig som hun fullførte mastergraden på NMBU.

I stedet for boikott konkluderte Qatar-utvalget med 26 anbefalte tiltak som nå utgjør kjernen i stillingen hennes: Å styrke menneskerettighetshensyn i norsk og internasjonal fotball, samt i Qatar som vertsnasjon for VM.

VM i Qatar

Det er VM i Qatar som har stått høyest på Shaw of Tordarrochs prioriteringsliste den siste tiden. Hun har brukt mye tid på å samle inn data og bygge kunnskap i NFF, slik at organisasjonen blant annet kan respondere på alvorlige hendelser.

Et eksempel er saken om Abdullah Ibfahis, som ble fengslet for korrupsjonsanklager, uten tilgang til advokat eller rettshjelp. Et annet eksempel er arrestasjonen av to NRK-journalister i Qatar i fjor.

– Siden NFF har bestemt seg for at de ikke skal delta i kamper, eller noe som har med VM å gjøre offisielt, har Lise Klaveness og NFF-delegasjonen i Qatar påtatt seg rollen med å opprettholde oppmerksomhet på menneskerettigheter, forklarer Shaw of Tordarroch.

AL WAKRAH, QATAR - 2022: Aerial view of Al Janoub Stadium, modern football stadium for FIFA World Cup 2022.
AL WAKRAH, QATAR - 2022: Aerial view of Al Janoub Stadium, modern football stadium for FIFA World Cup 2022. Foto: Shutterstock

Tidlig interesse for Midtøsten

Det var et folkehøyskoleopphold i Moelv som skulle vekke Shaw of Tordarrochs interesse for Midtøsten. Siden den gang har hun blant annet lært seg arabisk, studert i London, tatt en bachelorgrad i utviklingsstudier, vært praktikant på den norske ambassaden i Jordan og skrevet masteroppgave på NMBU om hvordan syrere oppfatter klimaendringers rolle i konflikten i Syria.

Allerede da hun var på intervju for stillingen på ambassaden i Jordan, fire år før hun begynte på masterprogrammet i internasjonale miljøstudier, ble planene om å ta akkurat denne masteren lagt frem.

– Det var egentlig like sannsynlig at jeg skulle ende opp utenfor Norge, men det var noe med akkurat den masteren. Jeg tenkte ganske tidlig at behovet for kunnskap innen bærekraft og miljø er noe som har kommet for å bli, og at graden var en fin måte å forene interessene jeg har både for Midtøsten og utviklingsstudier. Samtidig var masteren på engelsk og det var et veldig internasjonalt miljø med internasjonale medstudenter og forelesere, sier hun.

Talen til Lise Klaveness ble et vendepunkt

Da hun begynte på masteren ved NMBU, hadde hun allerede jobbet i NFF en periode. Den gang med bistandsprosjektene forbundet har i Midtøsten. Rundt lunsjbordet fikk hun ofte spørsmål om hvor bistand hørte hjemme i fotballen. Qatar-debatten og innlegget til Lise Klaveness på FIFA-kongressen i 2021, førte til et vendepunkt.

I innlegget på FIFA-kongressen tok Klaveness et kraftig oppgjør med FIFA og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM. Talen fikk stor dekning i nasjonale og internasjonale medier, og fikk hele fotballverdenen til å sperre opp øynene.

I etterkant opplever Shaw of Tordarroch at det ble tydeligere for mange hvor tett fotball, samfunn, politikk og menneskerettigheter er sammenkoblet.

– For meg er det å ha en diskusjon hvorvidt fotball og politikk henger sammen totalt irrelevant. Selvfølgelig gjør det det. Det er så mye penger, det er så mye makt, det er så mange drømmer, som gjør at menneskerettigheter og en bevissthet rundt hva slags effekter man har på menneskerettigheter, er kjempeviktig.

Walk the talk

Talen til Klaveness var et samarbeidsprosjekt, der blant annet Shaw of Tordarroch, Klaveness selv og menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty bidro til formuleringene. Talen konkretiserte både hva NFF står for og forventer.

– En sånn tale forplikter jo også. Det er ikke bare å gå på en talerstol og la det ligge. Man må “walk the talk”, presiserer Shaw of Tordarroch, som er i gang med nettopp dette.

Samtidig er hun bevisst på at hun ikke ønsker å bare kritisere.

– I masteroppgaven min skrev jeg om orientalisme, hvordan Vesten ser på resten, og spesielt Midtøsten. Jeg har mange venner fra Midtøsten, og skjønner verdien av at Qatar, som første arabiske nasjon, skal være vert for VM. Og så skal vi bare komme og kritisere. Jeg er veldig bevisst på det. Dette må være en samtale vi har sammen.

NMBU-alumn Iselin Shaw of Tordarroch på Ullevål Stadion.
NMBU-alumn Iselin Shaw of Tordarroch på Ullevål Stadion. Foto: Tommy Normann

Veien videre etter VM

Når VM er over, mener Shaw de Tordarroch det blir viktig å opprettholde søkelyset på menneskerettigheter. Både overfor kommende VM-nasjoner, men også å holde FIFA til ansvar for lovnader de har kommet med, som blant annet kompensasjon for dødsfall og ulykker.

– Qatar har slått tilbake på kritikken med at den er rasistisk motivert, moraliserende og en demonstrasjon på europeisk dobbeltmoral. Derfor må vi vise at menneskerettigheter er noe som har kommet for å bli i fotballen, påpeker hun.

Etter VM vil hun også rette blikket hjemover til norsk fotball. Shaw of Tordarroch er opptatt av at menneskerettigheter er noe som må aktualiseres og snakkes om på hjemmebane også. Hun viser blant annet til åpenhetsloven, som forplikter NFF å gjøre aktsomhetsvurderinger.

Over lengre tid har Shaw of Tordarroch jobbet med utviklingen en aktsomhetsbok for norsk fotball, et arbeid hun vil fortsette med etter VM.

– Aktsomhetsboken skal være et verktøy for de som har fotballhverdag i Norge, som er forpliktet til å gjøre disse tingene, men som ikke nødvendigvis har erfaringen eller ressursene til å gjøre det i praksis, forklarer hun.

Det beste med jobben

Engasjementet blant kollegaer og deres oppriktige interesse i å gjøre ting bedre for arbeiderne i Qatar, men også for fotballen generelt, er noe hun verdsetter høyt.

Det beste ved jobben mener Shaw of Tordarroch er at hun kan bidra til å gjøre en liten forskjell.

– Jeg føler nok ikke på det hver dag, men når jeg jobber med ting som Lise sin tale, gir det en bekreftelse på at man bidrar til noe som er bra.

Du nevnte at du verken hadde fotballbakgrunn eller var spesielt fotballinteressert da du begynte å jobbe i NFF. Har dette endret seg med tiden?

– Jeg er fortsatt ikke spesielt interessert i selve sporten, men jeg er mega-interessert i den verdenen jeg har blitt introdusert for. Jeg har skjønt at fotball er så mye mer enn bare det som skjer på banen, avslutter hun.

Publisert - Oppdatert

Del på