Tilpasset skogforvaltning kan redusere fremtidige effekter av klimaendringer og barkbiller i norske skoger

Av Cathrine Glosli

Skader fra barkbiller
Skader på tre. Barkbille. Foto: Shutterstock

I sin ph.d. har Joyce Machado Nunes Romeiro vist hvordan fremtidens klimaendringer potensielt kan doble mengden barkbilleskader i Norge. Hennes avhandling viser at en mer tilpasset skogforvaltning vil kunne gi positive virkninger for både skogeier og økosystem.

I sin doktoravhandling har Joyce Machado Nunes Romeiro utforsket effektene av klimaendringer på skogforstyrrelser, og hun har fokusert på skadene som forårsakes av stor granbarkbille (Ips. typograhus) i Norge.

Hennes resultater viser at en tilpasset skogforvaltning kan gi økonomiske fordeler for skogeiere, samt forbedre skogens evne til å motstå skader på grunn av klimaendringer.

Økte risikoer fra klimaendringer

Selv om naturlige skogforstyrrelser forårsaker skade og død på trær, spiller de også en viktig rolle i resirkulering av næringsstoffer og vedlikehold av biogeokjemiske sykluser. Imidlertid kan skadene bli ta overhånd.

– Skoger over hele verden trues av skader som følge av vind, skogbrann, tørke og insekter på grunn av klimaendringer, sier Romeiro.

Hun har sett nærmere på effektene av klimaendringer for naturlige skogforstyrrelser. Fokus har vært den store granbarkbillen og nødvendige tilpasninger i skogforvaltningen.

Bildet viser Joyce Machado Nunes Romeiro 
Stipendiat
 Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning , NMBU

Modellering av forstyrrelser

Avhandlingen består av tre artikler. Den første er en gjennomgang av naturlige forstyrrelser i europeiske skoger og deres kobling til klimaendringer. I den vurderer hun også anvendeligheten av 39 forstyrrelsesmodeller for bruk i planlegging av skogforvaltning i stor skala.

Den andre artikkelen bruker og evaluerer en modell for å estimere barkbilleskader i Norge under nåværende og fremtidige klimascenarier.

Den tredje artikkelen utforsker hvordan en kan gi skogeiere økonomiske gevinster ved å inkludere informasjon om forventede barkbilleskader i planleggingen av skogbehandlingen.

Potensiell dobling av skade

Studien viser at de viktigste regionene med gran i Norge i dag har lav risiko for alvorlig barkbilleskade. Imidlertid kan klimaendringer forventes å doble skader forårsaket av disse insektene.

– Gamle bestand med lav tetthet og høy andel gran vil økonomisk dra mest nytte av kortere omløpstider, sier Romeiro.

– En større andel av bestand med flere treslag vil også kunne øke skogeiernes lønnsomhet og øke økosystemets motstandskraft mot effekter av klimaendringer og barkbilleskader.

Mer data om skade er nødvendig

Romeiro er en av de første til å estimere effektene av barkbilleskader som følge av klimaendringer i Norge. I avhandlingen understreker hun behovet for en systematisk innsamling av kvantitative data om barkbilleskader. Slike data kan benyttes i fremtidige forvaltningsmodeller.

– Det vil gjøre det mulig å undersøke hvordan et samspill av skader fra vind og tørke, samt effekter av jordsmonnets sammensetning, vil kunne påvirke et tres sårbarhet for angrep fra barkbiller.

Mer helhetlig forvaltning

Romeiro etterlyser et mer helhetlig forvaltningsperspektiv som tar hensyn til alle naturlige forstyrrelser. Dette vil være avgjørende for å utvikle effektive tiltak for å opprettholde helse, motstandskraft og produktivitet i skoger i et skiftende klima.

– Det behøves et bredere perspektiv for å justere skogforvaltningen i tråd med prinsippene for klimasmart skogbruk, sier hun.

Klimasmart skogbruk har som mål å tilpasse skogforvaltningen slik at vi forbedrer skogens motstandsdyktighet mot klimaendringer og skogforstyrrelser, og samtidig reduserer utslipp av klimagasser og tar vare på skogeiernes inntektsmuligheter.

Joyce Machado Nunes Romeiro forsvarer sin doktorgradsavhandling "Klimaendringers påvirkning på naturlige skogforstyrrelser: potensialet for barkbilleskader og tilpasninger i skogbehandlingen" fredag den 3. mai, 2024. Prøveforelesning og disputas strømmes og er åpne for alle. Les mer om arrangementet her.

Publisert - Oppdatert

Del på