Hvert år blir NMBUs nye doktorer og forskningen deres hedret med en høytidelig seremoni. I år ble 82 kandidater feiret. Blant de 45 nye doktorene som var til stede var hele 18 forskjellige land representert.
En ferdig doktorgradsavhandling er både en stor personlig prestasjon og viktig for samfunnet. Derfor er det viktig for NMBU å gjøre stas på nye doktorer.
— Denne dagen er en milepæl – ikke bare rent personlig for dere, men også for dette universitetet, sa rektor Siri Fjellheim i sin introduksjon til seremonien.
— En felles innsats for en bærekraftig fremtid er vårt oppdrag. Det er ingen liten jobb å sikre menneskehetens felles fremtid. Det krever tålmodighet, motstandskraft og hardt arbeid – som jeg er sikker på at dere alle har kjent på i løpet av arbeidet deres. Men mest av alt krever dette arbeidet kunnskap. Vi kan aldri få nok av det. Dine bidrag til vitenskapen og samfunnet er betydelige – på alle måter. Arbeidet dere har lagt ned har brakt oss nærmere oppnåelsen av målene våre, fortsatte Fjellheim.
— Det er en stor glede for oss å feire dere og deres innsats her i dag.
Hovedtaler dr. med. Camilla Stoltenberg delte sine tanker og erfaringer med foredraget What’s the point of research? Science in a time of crises.
Prorektor for forskning og innovasjon, Finn Arne Weltzien, oppfordret de nye doktorene til å aldri stoppe å lære.
— Forskningskompetansen dere har tilegnet dere stimulerer kritisk tenkning, dømmekraft og analyse, sa Weltzien.
— Bare ved å utfordre utdaterte holdninger og tankesett kan vi skape veien til bærekraftig utvikling. Kunnskap gir mennesker muligheter og påvirkningskraft. Bruk derfor kunnskapen deres til å utvikle visdom. Vi trenger visdom for å ta de riktige beslutningene, fortsatte prorektoren.
Alf Bjørseths Inspirasjonspris til Vilde Leipart
Hvert år deler NMBU ut kr 100 000 til vinneren av Alf Bjørseths Inspirasjonspris for det beste doktorgradsarbeidet utført innen temaene fornybar energi og/eller biovitenskap. Prisen er donert av Scatec Innovation AS.
Årets vinner var Vilde Leipart. I doktorgraden laget Leipart en modell av proteinet vitellogenin og brukte den til å forstå hvordan proteinet fungerer i honningbia. Resultatene er viktige for vår forståelse av honningbia og hvordan vitellogenin påvirker bias helse.
NMBUs Forskningspris til Erlend Dancke Sandorf
NMBUs Forskningspris på kr 100 000 har blitt delt ut annet hvert år siden 2015. Det legges blant annet vekt på forskerens selvstendighet og evne til nyskaping. I tillegg sees det på forskningens internasjonale betydning.
Dancke Sandorf har lenge vært opptatt av å forbedre metodene som økonomer bruker til å verdsette økosystemtjenester som brukes i nytte-kostnadsanalyser (NKA). Han forsker på hvordan det er mulig å identifisere de avveiningene folk gjør når de blir bedt om å velge mellom ulike produkter, prosjekter eller politikk. Det er disse avveiningene som ligger til grunn for økonomers forståelse av den økonomiske verdien av ulike økosystemtjenester.
Fortsatte feiringen med festmiddag
Doktorgradsseremonien ble avsluttet med et gruppebilde på trappene utenfor Urbygningen, etterfulgt av en festmiddag på Vitenparken.