Pernille M. Olsen har i sin doktorgrad dyrket marine mikrober på sukker fra grantrær for å produsere DHA (omega-3), og analysert fettinnhold med spektroskopiske metoder.
Her svarer hun på fire spørsmål om forskningen sin:
Hvorfor er det viktig å forske på dette området?
Inntak av omega-3-fettsyren DHA er spesielt viktig for å ta vare på hjernen og nervesystemet. I tillegg virker den forebyggende mot en rekke sykdommer som f.eks. diabetes og noen typer kreft.
Innenfor akvakultur er olje fra villfisk hovedkilden til DHA i fiskefôr, men dette er en begrenset ressurs. Global befolkningsvekst og økt etterspørsel for oppdrettsfisk har gjort det tydelig at vi trenger nye kilder for DHA.
I naturen produseres DHA av ulike mikroorganismer i havet, enten via fotosyntese eller ved bruk av organiske materialer som f.eks. glukose. Kommersiell produksjon av disse mikrobene kan være et godt alternativ til tradisjonell fiskeolje.
Hva var målet med arbeidet?
Målet med arbeidet var å produsere DHA ved å dyrke den marine mikroben Aurantiochytrium limacinum på bærekraftig sukker fra grantrær. Dette innebar optimalisering av dyrkingsmedium og prosessparametere. I tillegg ønsket vi å etablere avanserte spektroskopiske metoder for å blant annet måle det totale fettinnholdet i mikrobene på en rask og enkel måte.
Hvilke funn har du gjort?
Doktorgradsarbeidet viser at sukker fra grantrær egner seg for DHA produksjon av A. limacinum. Arbeidet viser også at valg av nitrogenkilde, og mengde, samt type bioprosess i stor grad påvirker hvor effektivt gransukker blir konvertert til DHA.
I tillegg viste vi at avanserte spektroskopiske verktøy effektivt kan evaluere fettinnholdet i disse mikrobene, noe som gir raske resultater og dermed kan redusere tiden det tar å utvikle effektive DHA produksjonsprosesser.
Hvilken betydning kan forskningsarbeidet ditt få for fagområdet og i en større sammenheng?
Resultatene viser at det er mulig å produsere omega-3-fettsyren DHA ved bruk av sukker fra grantrær, noe som er en bærekraftig og tilgjengelig ressurs her i Norge. Forskningsarbeidet viser både fordeler og ulemper ved bruk av gransukker for mikrobiell oljeproduksjon.
Dette håper jeg vil være nyttig kunnskap for utviklingen av kommersielle prosesser for produksjon av omega-3-fettsyren DHA i Norge, noe som er veldig relevant med tanke på regjeringens samfunnsoppdrag på bærekraftig fôr.

om forskningen:
Pernille Margrethe Olsen
- Har tidligere studert: Master i industriell- og miljøbioteknologi (KTH royal institute of technology), bachelor i bioteknologi (NMBU)
- Er fra Halden
- Har nå skrevet doktorgrad ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, hos forskergruppen bioprosessteknologi og bioraffinering (BioRef)
- Tittel på avhandlingen på norsk og engelsk:
- Dokosaheksaensyreproduksjon i thraustochytrider – overvåking og optimalisering av bioprosesser
- Docosahexaenoic acid production by thraustochytrids – monitoring and optimization of bioprocesses