Climate recilient development

Senter for klimarobust endring – KRED

Senter for klimarobust endring (KRED) er et samarbeid mellom NMBU,
Folloregionen, politikere, næringsliv og sivilsamfunn i Oslofjordområdet,
med mål om å skape lokale løsninger på klimautfordringer.

Klimaendringene utgjør i dag betydelige risikoer for naturmiljøer, mennesker og infrastruktur på globalt nivå, og selv små temperaturøkninger forsterker disse risikoene. Innsatsen for å redusere disse farene kompliseres ytterligere av andre globale trender som tap av biologisk mangfold, overforbruk, rask urbanisering, jordforringelse, fattigdom og ulikhet.

Klimarobust utvikling er en helhetlig tilnærming til å omforme og tilpasse oss samtidig som vi begrenser omfanget av klimaendringer. Dette innebærer å sette i gang tiltak for klimahandling, som kutt i klimagassutslipp og gjennomføring av tiltak for risikoreduksjon og tilpasning, for å fremme bærekraftig utvikling for alle.

KRED er et initiativ utviklet under NMBUs bærekraftsarena TOWARDS.

Nyheter

  • Hva er KRED

    Senteret for klimarobust endring tilbyr ekspertise på forventede klimaendringer og hvordan disse kan håndteres helhetlig, og i tråd med myndighetskrav. Det er en plattform for samarbeid mellom universitet, forvaltning og lokalsamfunn for å utvikle løsninger på fremtidige utfordringer.

    Senteret har som mål å gjøre fagkunnskap mer tilgjengelig for lokalsamfunn, for å sikre en raskere, mer kostnadseffektiv og bedre omstilling. Ved å støtte implementering av strategier som forsterker sosial, økonomisk og økologisk robusthet, kan senteret bidra til å håndtere klimautfordringer. Dette krever integrasjon av bærekraftsmål, politikk og praksis, og legger til rette for samfunnsbeslutninger som forbedrer disse strategiene.

    KRED jobber opp mot FNs anbefalinger for å oppnå en klimarobust utvikling:

    • Alle relevante parter, inkludert myndigheter, offentlig sektor, næringsliv og sivilsamfunn, må være med for å sikre at løsningene blir godt forankret og robuste.
    • Klimatiltak er faglig basert og bør kombineres med naturbaserte løsninger og sirkulærøkonomi, som avfallsreduksjon, gjenbruk og gjenvinning.
    Figure on Climate resilient development from the sixth IPCC assesment report, chapter 18
    Figure on Climate resilient development from the sixth IPCC assesment report, chapter 18Foto: IPCC
  • Aktiviteter i KRED
    1. Policy labs: Skape dialogarenaer hvor politikere, tjenestemenn, næringsliv og sivilsamfunn møtes for å få ekspertforedrag og utvikle løsninger gjennom workshops på tvers av kommunegrenser og sektorer.
    2. Klimasparring: Ekspertdialog eller faglige innlegg ved konferanser, folkemøter, seminarer eller under utarbeidelse av kommunale reguleringsplaner.
    3. Utvikling av et skreddersydd etter- og videreutdanning (med studiepoeng) for kommunepolitikere, kommunale ansatte, næringslivet og sivilsamfunnet.
    4. Studentforskning: Koble master- og doktorgradsstudenter til lokale utfordringer som de kan gjøre tema for sine oppgaver.
    5. Internships/praksisplass: for studenter (10-30 ECTS) på NMBUs bærekraftshub, få praksiserfaring hos samfunnsaktører for å støtte relevante saker og initiativ.
    6. Utredninger: NMBU gjennomfører utredningsoppdrag på relevante problemstillinger definert ut fra samarbeidspartneres behov.
  • Eventer i KRED
    • 14. februar - Klimarobuste planer - samarbeid mellom NMBU og Folloregionen
      • ca 30 saksbehandlere fra Follo deltok der fire eksperter delte innsikt om klimatilpasning lokalt i Norge, i USA, utviklingsland og internasjonalt, fulgt av en workshop der saksbehandlerne delte og diskuterte konkrete utfordringer og løsninger fra sin kommuner
    • 18.april - møte i Bærekraftshuben: Harnessing science to achieve SDG2 Zero Hunger
      • Møte mellom Caren Smaller fra Shamba Center og fem eksperter fra TOWARDS/ Bærekraftshuben for kunnskapsutveksling om bruk av stordata til bl.a. å motvirke klimaendringene lokalt.
    • 23. mai - Samordnet innsats for Oslofjorden
      • TOWARDS samler 30 eksperter på NMBU for presentasjon av hverandres fagfelt og aktiviteter relatert til Oslofjorden, og diskusjon for å bedre samarbeid på tvers av fagområder mot andre samfunnsaktører i regionen
    • 27.mai - Bærekraftsarenaenes dialogmøte med prorektorene og kommunepolitikere
      • Kommunepolitikerne i Follo var invitert av NMBU til dialogmøte for å presentere bredden i NMBUs ekspertise med relevans for kommunepolitikken. CA 30 politikere deltok
    • 6. september - forberedelse av høstens studentarbeid under TOWARDS/Bærekraftsarenaen
    • 13. september - policylab -
    • 10. oktober - feltbesøk i Follo

KRED - Kontakt

Jan Thomas Odegard

Jan Thomas Odegard

Prosjektleder

Simon Oxholm Roy

Simon Oxholm Roy

Ekstern rådgiver