En valp blir undersøkt av veterinær Martin Lein.
Valpen er inne til vaksinering og helsekontroll sammen med resten av valpekullet.Foto: Camilla Wiik Gjerdrum

Prosjektet har som mål å undersøke og forbedre kommunikasjonen mellom veterinærer og dyreeiere i fiskeoppdrett, melkeproduksjon og kjæledyrhold.

29 jan. 2024 - 28 jan. 2028

Veterinærhøgskolen

Om prosjektet

  • Bakgrunn

    God kommunikasjon er avgjørende for å kunne gi god behandling og gode anbefalinger som en del av evidensbasert veterinærmedisin. Gjennom kommunikasjon formidler dyreeieren hva problemet hos det enkelte dyret eller besetningen består i. En samlet vurdering av informasjon fra dyreeieren, diagnostiske funn (kliniske undersøkelser og prøvetakning) gir veterinæren informasjon til å forsøke å finne årsaken til dyrets eller besetningens problemer. Deretter samarbeider eier og veterinær om en behandlingsplan. Omsorgen og behandlingen av dyret eller besetningen er avhengig av tydelig og god kommunikasjon mellom dyreeier og veterinær.

    Det er store forskjeller mellom akvakultur, smådyr- og produksjonsdyrpraksis. Det kan gi ulike utfordringer i kommunikasjonen som det er viktig at veterinærer forstår for å kunne tilpasse dialogen til dyreeierens behov.

    Innsikten i kommunikasjonsutfordringene innen veterinærmedisin i Norge er begrenset. Dette er en av de første studiene som gjennomføres på feltet i Norge, og den aller første (så vidt vi vet) som utføres innen akvakultur.

  • Mål

    Målet med prosjektet er å identifisere og sammenligne veterinærers og dyreeiers perspektiv på kommunikasjon innen tre ulike veterinære sektorer: akvakultur, smådyr og produksjonsdyr.

    Vi ønsker å finne frem til hva utfordringene består i, og hva som skal til for å løse disse kommunikasjonsutfordringene.

    Vi vil bruke denne kunnskapen for å gi veterinærer verktøy for å kunne kommunisere med dyreeiere på best mulig måte i ulike situasjoner.

    Kunnskapen fra prosjektet vil danne et evidensbasert grunnlag for utforming av undervisning i klinisk kommunikasjon ved Veterinærhøgskolen. Oppsummert har prosjektet mål om å bidra til mer effektive konsultasjoner, bedre koordinering av veterinærtjenestene og til slutt er målet et bedre medisinsk resultat for dyrene.

  • Gjennomføring

    Gjennom intervjuer med veterinærer og dyreeiere i de ulike sektorene skal vi samle informasjon om hvordan de ser på kommunikasjon: hva som fungerer bra, hva som er utfordringene og hvordan de kan løses.

  • Deltakere

    Dr. Jason Coe

    Professor

    Department of Population Medicine, Ontario Veterinary College, Guelph, Canada

    Hanne Cathrine Lie

    Førsteamanuensis

    Avdeling for atferdsmedisin, Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo

    Helen Øvregaard

    Veterinær og trener i kommunikasjonsferdigheter

    Vet-Talk

Tidslinje

2024

Kommunikasjon mellom veterinærer og eiere i smådyrpraksis

Enkelte fokusgrupper (gruppeintervjuer) med dyreeiere og veterinærer.

2025

Kommunikasjon mellom veterinærer og melkeprodusenter i produksjonsdyrpraksis

Enkelte fokusgrupper (gruppeintervjuer) med melkeprodusenter og veterinærer.

2026

Kommunikasjon mellom veterinærer og fiskeoppdretter innen akvakultur

Enkelte digitale intervjuer med veterinærer og fiskeoppdretter.