SFI-IB skal utvikle bioteknologiske løsninger som gagner eksisterende og ny norsk industri og som skal gi grunnlag for grønn industriell utvikling.

jan. 2020 - jan. 2028

Norges Forskningsråd

Om SFI-IB

  • Bakgrunn

    SFI står for Senter for Forskningsdrevet Innovasjon og under siste tildelingen av slike sentere i 2020 ble det opprettet en SFI innen Industriell Bioteknologi. Senteret ledes av SINTEF - Biotechnology & Nanomedicine i Trondheim og har 4 forskningspartnere (SINTEF, NTNU, NMBU, NORCE) og 14 bedriftspartnere. Blant bedriftspartnere finner vi bedrifter som Norilia, Borregaard of TINE. Prosjektet ledes av Håvard Sletta.

    To av SFI-IB’s syv prosjekter ledes av NMBU ved Vincent Eijsink og Svein Horn, som også sitter i senterets lederteam.

    NMBUs budsjett er på rundt 4 millioner i år, hvorav rundt 40 % er eget bidrag.

    Les mer på SFI-IBs nettsider, se presentasjonsvideo nedenfor, eller følg senteret på LinkedIn.

  • Mål

    SFI-IB skal utvikle bioteknologiske løsninger som gagner eksisterende og ny norsk industri og som skal gi grunnlag for grønn industriell utvikling. Fermentering, enzymer, automatisering og livssyklus analyse er noen sentrale.

    NMBU deltar i SFI-en med tre forskningsgrupper fra to fakulteter:

    • PEP, Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM)
    • BioRef, Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM)
    • BioSpec, Fakultet for realfag og teknologi (Realtek)

    NMBUs bidrag er konsentrert rundt valorisering av flere typer biomasse, gjennom fermenterings- og/eller enzym teknologi. Vi jobber med utvikling av bioprosesser og med å finne og utvikle nyttige enzymer som kan brukes i disse prosesser. NMBUs bioraffineri er viktig for vårt bidrag.

    Konkrete problemstillinger som vi jobber med idag er blant annet:

    • Kan vi utvikle enzymer for å nyttiggjøre kitinet som finnes i, blant annet, rekeskall?
    • Kan vi omdanne polysakkarider, såkalte hemicelluloser, til små bioaktive fragmenter («prebiotika») som er helsefremmende for dyr eller mennesker?
    • Kan vi utvikle fermenteringsprosesser for å omdanne fjær til nyttige produkter?
    • Kan vi utvikle ny sopp-basert teknologi for effektiv produksjon av store mengder enzymer som bedriftspartnerne trenger?
    • Kan vi finne og utvikle nye enzymer som løser spesifikke problemstillinger hos våre bedriftspartnere?
  • Mer om SFI-IB

    NMBUs arbeid bygger videre på KBMs banebrytende bidrag til en annen SFI, Foods of Norway, hvor KBM har utviklet enzym- og fermenteringsteknologi som nå gjør det mulig at laks kan spise trær. Framover vil vi i større grad jobbe med å bruke denne teknologien også til å utvikle nye matprodukter.

NMBU-forskere som deltar i SFI-IB