Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)
Bakgrunn
Kardiomyopatisyndrom (CMS) er en alvorlig hjertesykdom hos atlantisk laks (Salmo salar). I løpet av det siste tiåret har det blitt en av de viktigste årsakene til sykdom og dødelighet i norsk oppdrettsnæring. Forståelse av patofysiologien som ligger til grunn for denne sykdommen samt nye, nøyaktige diagnostiske verktøy for å vurdere dødelighetsrisiko er derfor svært etterspurt av havbruksnæringen.
Til tross for betydelig forskningsinnsats de siste tiårene, er det store kunnskapshull i vår forståelse av patogenesen som ligger til grunn for CMS. Spesielt er forståelsen av interaksjoner mellom laksens fysiologi og immunrespons i utvikling av sykdommen og alvorlighetsgrad av sykdommen dårlig forstått. Selv om sykdommen utløses av piscint myokardittvirus (PMCV), fører ikke PMCV-infeksjon nødvendigvis til klinisk CMS. Derfor er kunnskap om hvordan og hvorfor PMCV induserer CMS hos noen individer, men ikke hos andre, avgjørende for å løse sykdomsproblemet og for å utvikle forebyggende verktøy. Prosjektet vil jobbe etter hypotesen at individuell variasjon i stress- og immunresponsivitet (immun-nevroendokrin fenotype) kan forklare variasjonen i sårbarhet for CMS.
Mål
- Å identifisere immun-nevroendokrine fenotyper (INP-er) av laks som er sårbare for å utvikle CMS.
- Å undersøke om utvikling av CMS skyldes virus-indusert skade eller immun-patologi hos verten.
- Å utvikle pålitelige biomarkører for CMS-relatert dødelighetsrisiko.
Lignende prosjekter
HELSMOLT
Oppdrettslaksen har hjerter som ikke er robuste nok. De er ofte deformerte og håndterer ikke fysisk anstrengelse. I prosjektet undersøker vi om intensiv smoltproduksjon kan være årsak til avvikende hjertehelse.
DigiHeart
Every year, up to 20 procent of farmed salmonids die before slaughter. DigiHeart represents a joint Nordic initiative aimed at understanding and mitigating production loss in salmonid aquaculture.