Byggåker
Foto: Janne Karin Brodin

ProteinBar er et samarbeid mellom forskning og industri for å sikre en bedre utnyttelse av norskprodusert bygg til fôr. Gjennom delgjødslingsstrategier og utvikling av nye byggsorter ser vi på mulighetene for å øke proteininnholdet i bygg. Bygg med høyt proteininnhold vil bli testet ut i fôringsforsøk og mulige løsninger for differensiert prising av bygg etter proteininnhold vil bli utredet.

01 jan. 2023 - 31 des. 2026

Bevilgning fra FFL/JA: 13 891 000 NOKTotalbudsjett: 17 142 000 NOK

Om prosjektet

En spesialisering av husdyrproduksjonen i Norge setter stadig større krav til næringsinnholdet i kraftfôret, og spesielt proteininnhold og proteinkvalitet. Det har ført til en økende import av proteinrike råvarer som rapskake og soyamel på bekostning av det norskproduserte fôrkornet som generelt har lavt proteininnhold og hovedsakelig blir betraktet som en karbohydratråvare. Samtidig er potensialet stort for å øke proteininnholdet i norsk fôrkorn, både ved behovstilpasset tilførsel av nitrogen og utvikling av nye kornsorter med høyere proteininnhold.

Prosjektet tar utgangspunkt i bygg, som i all hovedsak benyttes til fôr og er den viktigste kornarten i Norge. De viktigste aktørene i norsk korn- og fôrindustri, fra korndyrkere, såkornleverandører og landbruksrådgivning til kraftfôrprodusenter og planteforedlere samarbeider om å øke proteinproduksjonen og sikre en bedre utnyttelse av det norskproduserte fôrkornet. Sensorteknologier blir brukt til å fremskaffe ny kunnskap om samspillet mellom jordvariasjon, næringsopptak og remobilisering av nitrogen i kornplantene underveis i vekstsesongen. Tilpassede delgjødslingsstrategier vil bli utviklet som kan brukes av korndyrkerne for å optimalisere både avling og proteininnhold i bygg. Genetiske studier vil bli gjennomført, og seleksjonsverktøy utviklet for å foredle nye byggsorter med økt nitrogenutnyttelse og høyere proteininnhold. Nye kraftfôrresepter som kan bidra til å øke utnyttelsen av norsk høy-protein bygg i fôret til drøvtyggere og enmagede dyr vil bli utviklet sammen med fôrindustrien.

Vi vil også i samarbeid med næringsaktørene og de landbrukspolitiske interesseorganisasjonene finne løsninger til et differensiert prissystem som kan stimulere til økt proteinproduksjon basert på norsk fôrkorn. Prosjektet vil i sum bidra til at en større andel av ingrediensene i kraftfôret til norske husdyr kan baseres på norske råvarer, noe som vil øke selvforsyningsgraden og bærekraften i norsk matproduksjon.

Arbeidspakker:

  • WP1: Prosjektledelse (WP-leder Morten Lillemo, NMBU)
  • WP2: Kobling av vegetasjonsdata med romlig jordvariasjon gjennom fjernmåling for å bedre vurdere plantenes nitrogenstatus og gjødslingsbehov (WP-leder Trine Aulstad Sogn Tomasgaard, NMBU)
  • WP3: Genetiske studier og utvikling av verktøy for effektiv foredling av byggsorter med høyt proteininnhold (WP-leder Morten Lillemo, NMBU)
  • WP4: Effektiv og bærekraftig bruk av nitrogen for å øke proteininnholdet (WP-leder Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO)
  • WP5: Husdyrernæring og fôrevaluering (WP-leder Egil Prestløkken, NMBU)
  • WP6: Deltakelse, formidling og kommunikasjon (WP-leder Harald Solberg, NIBIO/NLR)
ProteinBar logo

  • Mål

    Hovedmål: Å frambringe nødvendig kunnskap og verktøy for å øke proteinproduksjonen og utnyttelsen av norskprodusert bygg i kraftfôret til norske husdyr og derigjennom redusere behovet for import av proteinråvarer.

    Det vil vi oppnå gjennom følgende delmål:

    1. Prøve ut og tilpasse sensorteknologier og modelleringsverktøy for rask og pålitelig måling av byggplantenes nitrogenstatus og gjødslingsbehov
    2. Gjennomføre genetiske studier og utvikle seleksjonsverktøy for foredling av nye byggsorter med høyere proteininnhold
    3. Utvikle tilpassede nitrogengjødslingsstrategier for effektiv og bærekraftig økning av proteininnholdet i bygg
    4. Forbedre og tilpasse kraftfôrresepter som kan øke utnyttelsen av norskprodusert høy-protein bygg i kraftfôret til drøvtyggere og enmagede dyr.
    5. Engasjere aktører i hele verdikjeden gjennom interaktive møter og formidlingstiltak for å oppnå økt norsk proteinproduksjon fra norskprodusert bygg til fôr.
  • Deltakere

    Partnere

    • Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
      Annbjørg Øverli Kristoffersen, forsker
      Krzysztof Kusnierek, forsker
    • Graminor
      Muath Alsheikh, forskningsdirektør
      Constantin Jansen, barley breeder
    • Andre industripartnere: Felleskjøpet Fôrutvikling, Felleskjøpet Agri, Yara, Agdir, Norsk Landbruksrådgiving (NLR)
    • Internasjonalt samarbeid: Malcolm Hawkesford, Rothamsted Research, England