Havreåker
Foto: Morten Lillemo

OatFrontiers har som mål å øke havredyrkingen i nordområdene gjennom testing og utvelgelse av egnede harvresorter. Genetikken bak avling og kvalitet i de tøffe omgivelsene vil bli studert, og resultatene vil settes ut i praksis av lokale entreprenører.

01 des. 2023 - 30 nov. 2026

Interreg Northern Periphery and Arctic (NPA)

Om prosjektet

De nordlige utkantområdene (NPA) representerer ytterkantene for potensiell korndyrking i Nord-Europa. De nåværende vekstforholdene i NPA er imidlertid utfordrende for kornproduksjonen av flere grunner.

Prosjektets mål er å øke mulighetene for havredyrking i NPA-regionen. Havre er valgt på grunn av positive helseeffekter og at forbruket av havre til mat er økende. Havre er også en robust kornart som, egner seg god til økologisk jordbruk og andre dyrkingssystem med lite bruk av innsatsfaktorer, noe som passer godt inn i politiske målsetninger om et mer bærekraftig jordbruk.

Prosjektet vil samle og teste et sett med 400 diversitetslinjer av havre basert på tilføring av ny genetisk variasjon gjennom samkryssing av nordisk havre med nordamerikansk havre og villhavre – Avena sterilis.

Arbeidspakker:

  • WP1: Støtte lokale foredlingsprogram med unikt genetisk mangfold
  • WP2: Havreforsøk – testing av potensielle sorter og foredlingsmaterialer for bedre klimatilpasning
  • WP3: Formidling - introduksjon av havresorter og dyrking i NPA

Prosjektleder og prosjekteier:
Juho Hautsalo, Natural Resources Institute Finland (LUKE)


OatFrontiers logo

  • Bakgrunn

    Nord-Skandinavia, Island og Vest-Irland er tynt befolket. Samfunnene er for det meste avhengige av å utnytte naturressurser som gruvedrift og fiske, mens jordbruksarealene i stor grad brukes til beiting og fôrproduksjon til bruk på gården. Kornproduksjon er enten glemt eller uøkonomisk på grunn av mangel på egnede sorter og lokal infrastruktur. Kornprodusentene i disse regionene sliter med ekstreme værforhold. Samtidig gir klimaendringene også muligheter, ettersom høyere sommertemperaturer er gunstig for kornproduksjonen i disse områdene, mens andre områder i Europa mister sin produktivitet.

    Økt kornproduksjon vil være positivt for bønder, lokalsamfunn og industri. Prosjektet vårt er et samarbeid mellom tre nordiske planteforedlingsfirma med aktiv havreforedling, fire universiteter og tre forskningsinstitutter som har spesialkunnskap om havre og lokale behov. Den genetiske diversiteten i europeisk havre er smal, og tilføring av nytt genetisk mangfold vil være nødvendig for å utvikle nye havresorter med nye egenskaper. Utvalgte og genotypede havresorter og diversitetslinjer vil bli testet i alle partnerlandene under varierende varmesum, nedbør, daglengde og stressfaktorer. Denne testingen vil gi innsikt i genetikken bak tilpasning, gjøre det mulig å velge ut lovende linjer og sorter for fremtidig bruk praktisk dyrking og videre sortsforedling. Samtidig gir feltforsøkene muligheter til å promotere lokal havredyrking gjennom lokale arrangementer for interessenter og deling av informasjon.

  • Mål

    Målet vårt er å fremme havreproduksjon i Nord-Skandinavia, Island og Vest-Irland. Prosjektet har som mål å prøve ut et unikt og mangfoldig forforedlingsmateriale og støtte utviklingen av havresorter som er robuste nok til å gi avling av høy kvalitet i fremtidens klima i NPA-området.

    Støtte lokale foredlingsprogram med unikt genetisk mangfold Målet er å bruke moderne genetikk til å evaluere unikt mangfoldig plantemateriale, forstå hvordan ulike miljøer og genetikk påvirker dyrkingsegenskaper og kvalitet i havre, og å velge ut materialer og utvikle verktøy for foredling av havresorter til NPA.

    Havreforsøk – testing av potensielle sorter og foredlingsmaterialer for bedre klimatilpasning Gjennomføring av feltforsøk for å velge ut sorter som er tilpasset de klimatiske forholdene i NPA-området, fremskaffe fenotypiske data til genetiske studier og demonstrere havredyrking i NPA-området.

    Formidling - introduksjon av havresorter og dyrking i NPA Målet er å trekke veksler på aktivitetene og resultatene fra prosjektet for å nå ut til interessenter knyttet til kornproduksjon i NPA-regionen, samt for prosjektpartnerne å framskaffe relevant kunnskap for dyrking av havre i NPA-regionen.

  • Deltakere

    Eksterne deltakere

    Prosjekteier: Natural Resources Institute Finland (LUKE)

    Prosjektpartnere:
    Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
    Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
    Agricultural University of Iceland
    Graminor Ltd. Lantmannen
    Teagasc – Agriculture and Food Development Authority
    University College Dublin
    Boreal Plant Breeding Ltd.
    Lund university