Forskningsmidlene for landbruk og matindustri
Om prosjektet
Bakgrunn
Mastitt er den hyppigst forekommende sykdommen hos melkekyr. Den vanligste underliggende årsaken til mastitt er en bakteriell infeksjon. I Norge bruker vi lite antibiotika til produksjonsdyr i forhold til i mange andre land, og resistente bakterier i melk er sjelden. Det er viktig at vi fortsetter å være restriktive når det kommer til antibiotikabruk hos husdyr, for å unngå utvikling av antibiotikaresistente bakterier. Faren for spredning av bakterier over til melk og andre matvarer er noe av bakgrunnen for dette. Syke dyr må imidlertid behandles for å sikre dyrehelse og -velferd, slik at korrekt bruk av antibiotika er målet.
For å kunne påvirke hvordan antibiotika brukes i felt er det viktig å forstå hvordan beslutninger om behandling tas av bønder og deres rådgivere. Vi skal derfor intervjue et utvalg melkebønder og produksjonsdyr-veterinærer om hvordan de avgjør hvilken behandling som skal brukes, samt om hvor de søker råd og informasjon om antibiotikabruk. Prosjektet er tverrfaglig og målet er å opprettholde god dyrehelse og -velferd med redusert antibiotikaforbruk. Representanter fra næringen vil delta i planlegging, gjennomføring og formidling av resultater fra prosjektet. Ved hjelp av resultatene fra NAMASTE vil vi lage tilpassede informasjonspakker til bønder, veterinærer og rådgivere – som vil gi bedre opptak av de reviderte behandlingsrådene. NAMASTE vil bidra til matsikkerhet gjennom god dyrehelse, noe som også er et viktig tiltak for å sikre bærekraft i norsk matproduksjon.
Mål
Hovedmålet i NAMASTE er friske dyr og melk av god kvalitet, med redusert mengde antibiotika. For å frem forandring er det viktig å vite hvordan kliniske avgjørelser blir gjort. Et delmål er derfor å ha en bedre forståelse av hvilke faktorer som påvirker produsenter og veterinærers avgjørelser angående mastitt.
Prosjektdeltakere og samarbeidspartnere
Eksterne deltakere
Marit Smistad – Spesialrådgiver Tine SA
Håvard Nørstebø – Spesialrådgiver Tine SA
Bjørn Gunnar Hansen – Spesialrådgiver Tine SA
Fiona Vande Velde – Forsker Ghent University, Belgia
Samarbeidspartnere
TINE SA
Produksjonsdyrveterinærenes forening
Informasjon om deltakelse i forskningsprosjektet