Sau og lam på beite
Foto: Janne Karin Brodin

Beregning av klimagassutslipp fra norsk saueproduksjon for å identifisere faktorer knyttet til dyr og driftsopplegg som har betydning for klimagassutslippene på gården

01 apr. 2019 - 30 juni 2024

NFR/FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Om prosjektet

Norge har satt seg politiske mål om å øke den innenlandske matproduksjonen basert på innenlandske ressurser i takt med befolkningsveksten, samtidig som klimagassutslippene fra landbruket skal reduseres (for tiden 8 % av de totale innenlandske klimagassutslippene). Jordbruksarealet er lite, 3 % av det totale landarealet. På grunn av klimatiske og topografiske begrensninger dyrkes det korn på bare en tredjedel av dette arealet. Resten av arealet (66 %) brukes til grasproduksjon. I tillegg finnes det betydelige verdifulle fôrressurser i utmarka, det vil si udyrket vegetasjon i skog og fjell.

Disse områdene (140 000 kvadratkilometer) representerer en uutnyttet beitekapasitet på 50 %, noe som tilsvarer 3,6 millioner sauer. Utnyttelsen av de naturlige fôrressursene er derfor uunngåelig knyttet til drøvtyggere, noe som er en utfordring i forhold til å redusere klimagassutslippene. Dette prosjektet har som mål å bidra til en bærekraftig, klimasmart saueproduksjon basert på utnyttelse av nasjonale fôrressurser, inkludert utmarksbeite, kombinert med lavest mulig klimapåvirkning.

Prosjektets mål skal nås ved å utvikle en modell for beregning av klimagassutslipp fra norsk saueproduksjon på gårdsnivå, og modellen skal brukes som et verktøy for å identifisere faktorer knyttet til dyr og driftsopplegg som har betydning for klimagassutslippene på gården. Dette kan brukes som grunnlag for å finne alternativer for å redusere miljøpåvirkningen fra sauekjøttproduksjonen.

Til slutt vil prosjektet undersøke hvordan alternative saueproduksjonssystemer vil påvirke klimagassutslipp og ressursbruk, og anbefale strategier for å redusere klimagassutslippene fra norske sauebruk.

Deltakere fra NMBU

Partnere

Animalia, Matprat, NSG, Nortura, Norilia og Agriculture and Agri-Food Canada.