En laksesmolt som svømmer
Foto: Knut Werner Alsén

Et felles prosjekt mellom NRC Havbruk og ERA-Net (BlueBio CoFund) som søker å forbedre bærekraften i akvakultur ved å modulere fôr-mikrobiom-vert-aksen i fisk.

02 aug. 2020 - 01 jan. 2025

NFR/ HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Om Prosjektet

Havbasert matproduksjon har økt raskt i takt med den eksplosive befolkningsveksten. Utvikling av bedre produksjonsmetoder som er effektive og bærekraftige er et viktig mål innen norsk akvakultur. En lovende strategi for å oppnå dette er å bedre kunnskapen om samspillet mellom fiskens mat, mikrobene i fiskens tarm, og fiskens egen genetikk til syvende og sist påvirker fiskehelse og vekst.

ImprovAFish vil derfor studere Atlantisk laks og hvordan ulike fôr påvirker både fisken, og alle dens tarmmikrober som en samlet enhet? Prosjektet vil bruke avanserte metoder som gjør det mulig for oss å måle disse interaksjonene på molekylært nivå (gener og enzymer). I våre eksperimenter vil vi bruke en lovende fôringrediens (beta-mannan) som er kjent for å fremme gunstig mikrobiota i produksjonsdyr. Denne ingrediensen har vist lovende effekter også i fisk. I tillegg vil vi undersøke om den genetiske sammensetningen av hver enkelt fisk kan påvirke hvilke mikrober som trives i fisketarmen. Denne kunnskapen kan muliggjøre målrettet avl for fisk med en tarmmikrobiota som gir bedre vekst og dyrehelse.

Målet er at ImprovAFish skal bedre vår forståelse av interaksjonene mellom fôr-mikrober-laks og dermed også bedre bærekraften til akvakulturproduksjon.

Keep up to date by following ImproveAFish on Twitter!

Mer informasjon om prosjektet hos NFR

Deltakere

External participants: