Purke og grisunger
Foto: Janne Karin Brodin

Prosjektet omhandler fysisk og sosialt (dyretetthet og gruppestørrelse) miljø til slaktegriser, dyr-menneskeinteraksjoner og håndteringsrutiner, livsløpsfokus og luftkvalitet.

2019 - 2024

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Om prosjektet

I dette prosjektet ønsker vi å se hvordan de nevnte faktorer påvirker viktige velferdsparametrer på individnivå, samt fôrforbruk, tilvekst og kjøttkvalitet. Undersøkelsen inneholder en feltundersøkelse i 87 norske besetninger fordelt på 4 regioner, livsløpsundersøkelse fra fødsel til slakt i noen få utvalgte besetninger, samt eksperimentelle forsøk.

IPN-prosjektet «Griseløftet» er eid av Nortura, og gjøres i samarbeid med Norsvin, Felleskjøpet og Fjøssystemer A/S.

Les om prosjektet hos Gilde

  • Mål

    Høsten 2018 relanserte vi Gilde Edelgris gjennom Griseløftet. I Griseløftet er velferdsfremmende tiltak for grisen vektlagt. Nå har vi sammen med Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU), og samarbeidspartnerne Felleskjøpet Fôrutvikling, Norsvin R&D og Fjøssystemer, fått innvilget en forskningssøknad som skal bygge kunnskap for en ytterligere styrking av velferden til slaktegrisen.

    Målet med det innvilgede forskningsprosjektet er å legge grunnlaget for videreutvikling av svinekjøtt-kategorien og økt verdiskapning. Prosjektet skal blant annet jobbe med utvikling og dokumentasjon av velferdsfremmende tiltak for slaktegrisen, som kan svare på økte forventninger og krav fra forbrukerne. Arbeidet skal ha en praktisk tilnærming. Det skal utvikles løsninger som kan brukes av Norturas svineprodusenter og verktøy som kan brukes for å dokumentere velferden til våre slaktegriser. Prosjektet vil også undersøke sammenhenger mellom velferdsfremmende tiltak og kjøttkvalitet hos slaktegris under norske produksjonsbetingelser. 

Deltakere fra NMBU