Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA). NFR 344156
Om prosjektet
DiversityOats samler hele den norske verdikjeden på havre i et felles nasjonalt løft for å styrke havreproduksjonen i Norge gjennom felles forskningsinnsats.
Ny genetisk diversitet vil bli tatt i bruk og målrettet foredling av nye sorter med nye kvalitetsegenskaper vil bli satt i gang basert på identifiserte behov i matindustrien. Tilpassede prosesseringsteknologier vil bli utviklet for å lage nye havreingredienser og utvikle nye havrebaserte matprodukter inkludert glutenfritt brød og veganske meieriprodukter med forbedret næringsinnhold og bedre kvalitet. Videre vil prosjektet frambringe optimaliserte gjødslingsstrategier for dyrking av havre med matkvalitet og legge grunnlaget for et årlig prognosesystem av årets havrekvalitet som vil gjøre industriaktørene i bedre stand til å tilpasse produksjonen sin til sesongmessige kvalitetsvariasjoner.
Prosjektet samler den nasjonale ekspertisen innen plantegenetikk, plantepatologi, agronomi og næringsmiddelteknologi ved NMBU, NIBIO og Nofima. Arbeidet utføres i nært samarbeid med de viktigste industriaktørene langs hele verdikjeden fra planteforedling (Graminor), såkorn og kornhandel (Felleskjøpet Agri, Strand Unikorn, Fiskå Mølle), agronomi og gjødsling (Yara), til mølle- og bakebransje (Norgesmøllene), næringsmiddelindustri (TINE, Norgesgruppen gjennom Bakehuset) og dagligvarehandel (Norgesgruppen), som vil ta aktivt del i dedikerte forskningsoppgaver.
Selv om hovedfokuset i prosjektet er på havre til mat, kan vi forvente at både den genetiske forskingen og forbedringen i dyrkingsteknikk også vil øke avlingsnivået og kvaliteten på havre brukt til fôr. I tillegg vil en lønnsom tørrfraksjonering gjøre havreprotein tilgjengelig for potensielle anvendelser i fôr. Prosjektet vil gjennom å støtte opp under en mer mangfoldig og lønnsom havrenæring bidra til en mer bærekraftig norsk matindustri.
Arbeidspakker:
- WP1: Prosjektledelse (WP-leder Morten Lillemo, NMBU)
- WP2: Utvidelse av den genetiske basen, genetiske studier og nye verktøy for framtidig havreforedling (WP-leder Morten Lillemo, NMBU)
- WP3: Verktøy for diversifiserte havreprodukter, fra funksjonelle havreingredienser til nye prosesseringsmuligheter (WP-leder: Anne Rieder, Nofima)
- WP4: Produksjon av havre med matkvalitet (WP-leder: Ingerd Hofgaard, NIBIO)
- WP5: Deltakelse, formidling og kommunikasjon (WP-leder: Amund Dønnum, Matkornpartnerskapet)
Bakgrunn
Mål
Deltakere