Stipendiat og prosjektdeltaker Kai Ilves i havreåkeren
Stipendiat og prosjektdeltaker Kai Ilves i havreåkerenFoto: Morten Lillemo

Havre er den sunneste og mest næringsrike av kornartene våre. I DiversityOats studerer vi ny genetisk diversitet, utvikler nye matprodukter, forbedrer dyrkingspraksis og legger grunnlaget for utvikling av havresorter med nye egenskaper.

01 jan. 2024 - 31 des. 2027

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA). NFR 344156

Om prosjektet

DiversityOats samler hele den norske verdikjeden på havre i et felles nasjonalt løft for å styrke havreproduksjonen i Norge gjennom felles forskningsinnsats.

Ny genetisk diversitet vil bli tatt i bruk og målrettet foredling av nye sorter med nye kvalitetsegenskaper vil bli satt i gang basert på identifiserte behov i matindustrien. Tilpassede prosesseringsteknologier vil bli utviklet for å lage nye havreingredienser og utvikle nye havrebaserte matprodukter inkludert glutenfritt brød og veganske meieriprodukter med forbedret næringsinnhold og bedre kvalitet. Videre vil prosjektet frambringe optimaliserte gjødslingsstrategier for dyrking av havre med matkvalitet og legge grunnlaget for et årlig prognosesystem av årets havrekvalitet som vil gjøre industriaktørene i bedre stand til å tilpasse produksjonen sin til sesongmessige kvalitetsvariasjoner.

Prosjektet samler den nasjonale ekspertisen innen plantegenetikk, plantepatologi, agronomi og næringsmiddelteknologi ved NMBU, NIBIO og Nofima. Arbeidet utføres i nært samarbeid med de viktigste industriaktørene langs hele verdikjeden fra planteforedling (Graminor), såkorn og kornhandel (Felleskjøpet Agri, Strand Unikorn, Fiskå Mølle), agronomi og gjødsling (Yara), til mølle- og bakebransje (Norgesmøllene), næringsmiddelindustri (TINE, Norgesgruppen gjennom Bakehuset) og dagligvarehandel (Norgesgruppen), som vil ta aktivt del i dedikerte forskningsoppgaver.

Selv om hovedfokuset i prosjektet er på havre til mat, kan vi forvente at både den genetiske forskingen og forbedringen i dyrkingsteknikk også vil øke avlingsnivået og kvaliteten på havre brukt til fôr. I tillegg vil en lønnsom tørrfraksjonering gjøre havreprotein tilgjengelig for potensielle anvendelser i fôr. Prosjektet vil gjennom å støtte opp under en mer mangfoldig og lønnsom havrenæring bidra til en mer bærekraftig norsk matindustri.

Arbeidspakker:

  • WP1: Prosjektledelse (WP-leder Morten Lillemo, NMBU)
  • WP2: Utvidelse av den genetiske basen, genetiske studier og nye verktøy for framtidig havreforedling (WP-leder Morten Lillemo, NMBU)
  • WP3: Verktøy for diversifiserte havreprodukter, fra funksjonelle havreingredienser til nye prosesseringsmuligheter (WP-leder: Anne Rieder, Nofima)
  • WP4: Produksjon av havre med matkvalitet (WP-leder: Ingerd Hofgaard, NIBIO)
  • WP5: Deltakelse, formidling og kommunikasjon (WP-leder: Amund Dønnum, Matkornpartnerskapet)
  • Bakgrunn

    Havre har unike ernæringsmessige kvaliteter og vi har de siste årene sett en økende interesse for å bruke havre i nye og trendsettende matprodukter. Mye av produktutviklingen har imidlertid skjedd i utlandet på bekostning av den norske matindustrien. Dagens havresorter mangler dessuten genetisk variasjon for egenskaper som er ønskelige til nye havreprodukter samt tilpasning til nye dyrkingsmetoder og forventede klimaendringer.

    DiversityOats har som mål å løse disse utfordringene gjennom å utvide det genetiske grunnlaget for framtidig norsk havreforedling, forbedre dyrkingsteknikken og understøtte en mer mangfoldig portefølje av nye og sunne matprodukter basert på norsk havre.

  • Mål

    Hovedmål: Å frambringe nødvendig kunnskap og verktøy for å understøtte en mer bærekraftig og lønnsom norsk havreproduksjon med økt genetisk mangfold og nye matprodukter.

    Det vil vi oppnå gjennom følgende delmål:

    1. Utvide den genetiske basen for framtidig sortsutvikling gjennom økt genetisk mangfold
    2. Avdekke det genetiske grunnlaget for viktige agronomiske, ernæringsmessige og kvalitetsmessige egenskaper og utvikle seleksjonsverktøy for mer effektiv foredling av nye havresorter
    3. Utvikle nye funksjonelle havreingredienser og tilpassede prosesseringsteknologier for en mangfoldig produksjon av nye norske havreprodukter
    4. Økt innsikt i hvordan gjødslingsstrategier og værforhold påvirker plantehelse og kornkvalitet
    5. Engasjere aktører i hele verdikjeden gjennom interaktive møter og formidlingstiltak for å oppnå en mer lønnsom, bærekraftig og mangfoldig norsk havrenæring.
  • Deltakere

    Eksterne deltakere

    Nofima:
    Anne Rieder, WP leder
    Simon Balance, seniorforsker
    Tzvetelin Dessev, seniorforsker

    NIBIO:
    Ingerd Hofgaard, WP leder
    Anne-Grete Roer Hjelkrem, forsker
    Annbjørg Øverli Kristoffersen, forsker
    Marit Almvik, forsker

    Graminor:
    Muath Alsheikh, forskningsdirektør
    Espen Sørensen, oat breeder

    Andre industripartnere: Yara, Felleskjøpet Agri, Strand Unikorn, Fiskå Mølle, Norgesmøllene, Norgesgruppen, TINE, Matkornpartnerskapet

    Internasjonale samarbeidspartnere:
    Martin Mascher, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (IPK), Germany
    Lidija Bitz and Oliver Bitz. Natural Resources Institute Finland (LUKE), Finland Leif Bülow, Lund University, Sweden