Norges Forskningsråd - Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (KSPSAMARBEID23)
Om prosjektet
Bakgrunn
Verdens Kreftforskningsfond (WCRF) har kategorisert sammenhengen mellom prosessert kjøtt og tykktarmskreft som overbevisende, men assosiasjonene er hovedsakelig hentet fra epidemiologiske studier i populasjoner som har et vestlig kosthold preget av et høyt inntak av energitett og bearbeidet mat. I tillegg er årsak-virkning-sammenhengene og de viktigste kreftfremkallende driverne ennå ikke dokumentert.
De siste årene har et økende antall plantebaserte kjøttalternativer som gjennomgår tilsvarende eller høyere grad av bearbeiding enn tradisjonelle bearbeidede kjøttprodukter blitt mer vanlig på markedet. De langsiktige helseeffektene av disse produktene har ennå ikke blitt evaluert da produktene kun har vært på markedet i en begrenset periode. I sin tredje ekspertrapport slår Verdens Kreftforskningsfond fast at det virker stadig mer usannsynlig at enkeltfaktorer i kostholdet vårt i seg selv kan ha betydning for kreftforebygging eller årsakssammenheng; snarere kan det være det overordnede kostholdet som er viktig for helsen. Dette understreker viktigheten av å avdekke om proteinkilde, prosesseringsprosedyrer eller interaksjoner med andre faktorer kan påvirke risikoen for tarmkreft.
CRC-3p er basert på ny kunnskap og nye forskningsspørsmål som har dukket opp fra tidligere og pågående studier av partnere i CRC-3p-konsortiet, inkludert prosjektene “Identification of the healthiest beef meat (Sunnere storfe)” (2013-2017, NFR 224794), “Norwegian processed foods in the prevention of colorectal cancer (VegMeatCRC)” (2018-2021, NFR 280667) og “Effects of lipids’ composition and structure in meat and dairy foods on digestibility and low-grade inflammation in cells, animals and humans (LipidInflammaGenes)” (2018-2022, NFR 281207). CRC-3p vil også dra nytte av foreløpige resultater samlet i prosjektet “Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota (GutFeedingNow)” (2021-2025, NFR 326956).
Mål
Primært mål:
Evaluere sammenhengen mellom menneskelig kosthold (proteinkilde, prosesseringsgrad og kostholdsmønstre) og tykktarmskreft, og øke den mekanistiske innsikten for å sikre sunn og bærekraftig proteinrik mat til den norske befolkningen.
Sekundære mål:- Spore det kreftfremkallende potensialet til testdietter i A/J-musemodellene for å bestemme betydningen av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønster på tykktarmskreft, og undersøke vert-diett-mikrobiota-interaksjoner ved bruk av inflammatoriske biomarkører, immunologiske parametere, plasmametabolomikk og proteomikk på tarmvev.
- Verifisere årsakssammenhenger mellom diett-indusert dysbiose og tykktarmskreft ved fekale transplantasjoner fra mus med diett-indusert dysbiose til A/J-mus.
- Bruke data fra etablerte norske prospektive epidemiologiske studier og samle inn nye data fra en CRC-screeningstudie for å bestemme CRC-risiko for inntak av bearbeidede proteiner (kjøtt- og plantebasert) i et sunt eller usunt kosthold.
Deltakere
Eksterne deltakere
- Marianne Sødring, Animalia AS
- Torunn Håseth, Animalia AS
- Ole Alvseike, Animalia AS
- Frøydis Bjerke, Animalia AS
- Karianne Henriksen, Animalia AS
- Per Berg, Nortura AS
- Guro Waage, Nortura AS
- Karine Kaiander, Grilstad AS
- Ida Mathisen, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund
- Christiane Hoffmann, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund
- Ida Rud, Nofima
- Anette Hjartåker, Universitetet i Oslo
- Lada Ivanova, Veterinærinstituttet
- Christiane Fæste, Veterinærinstituttet
Formidling og resultater
Forskersonen.no | 8 April 2024
Nei, vi vet ikke om planteerstatninger er bedre enn kjøttprodukter
animalia.NO | 9 Februar 2024