Forskere i skogen
Feltarbeid i forbindelse med prosjektet BioDivAbove. Foto: Anne Svedrup-Thygeson

Vi skal utvikle nye metoder for å finne det biologiske mangfoldet i norske skoger. Resultatet blir mer effektiv skogforvaltning og redusert risiko for tap av arter og viktige naturområder.

2023 - 2027

Norges Forskningsråd (NFR)

Om prosjektet

  • Mål

    Målet i BioDivAbove er å utvikle en metode som kan forutsi hvor det viktigste biomangfoldet befinner seg i norske barskoger. Metoden skal kunne brukes av skogforvaltningen for å hindre tap av arter og deres funksjoner.

  • Bakgrunn

    I Norge er tap og endring av leveområder den viktigste årsaken til at arter er truet. For å kunne sikre artene og deres funksjoner i økosystemene, må vi vite hvor de befinner seg. Så mye som 48 prosent av Norges truede artene er tilknyttet skoglandskapet. De fleste av disse er insekter og sopp, artsgrupper som er særdeles tidkrevende å kartlegge.

  • Metoder

    Vi tester om fjernmålingsteknologi og andre miljøvariabler kan benyttes til å kartlegge elementer som vi vet er viktige for artsmangfoldet av insekter og sopp. Vi tester også hvor godt naturkartlegging (NiN), bidrar til å forklare artenes utbredelse.

    Med i prosjektet er forskere fra NMBU, UiO og Universitet i East Anglia, representanter fra skogsektoren (Mathiesen Eidsvold Værk og NORSKOG) og interesserorganisasjoner (WWF og SABIMA).

Nytt fra prosjektet

Deltakere

  • NMBU-forskere

    Håvard Kauserud

    UiO

    Nestleder

    Rune Halvorsen

    UiO, NHM

    Medvirkende forsker

    Douglas Yu

    Medvirkende forsker

    Frida Schmidt

    UiO, IBV

    Medvirkende forsker

  • Brukerpartnere

Foto fra prosjektet

Publikasjoner