Om prosjektet
- Marine grønnalger er vanlig forekommende i marine økosystemer langs kysten, men har i stor grad blitt oversett. Vårt prosjekt, med fokus på små filamentøse (trådformede) marine grønnalger (MFGA), adresserer et stort kunnskapshull i Norge. Makroalger er verter for et bredt spekter av små (<0,5 cm), ofte skjulte alger. Noen arter vokser på overflaten av verten (epifytter) mens andre vokser inne i makroalgene (endofytter).
- Taksonomisk arbeid på MFGA er utfordrende fordi det er vanskelig å finne og identifisere dem i felt, og fordi de ofte mangler definerende morfologiske trekk. Forekomsten av kryptisk mangfold (hvor arter ikke kan skilles fra hverandre basert på morfologi) gjør taksonomien til denne gruppen ytterligere komplisert. I tillegg kan ofte forskjellige arter leve sammen, noe som gjør det nødvendig med dyrking for å skille artene fra hverandre for artsidentifikasjon. Som et resultat av dette har de stort sett forblitt ubemerket, og det er store taksonomiske og biogeografiske kunnskapshull i Norge, og også i resten av verden. Det har også vært lite fokus på DNA-strekkoding og kartlegging av det totale mangfoldet av grønnalger i Norge.
- Disse algene er viktige økologisk og økonomisk. De kan være både symbiotiske og parasittiske og bidrar til vertsdynamikk over sesonger. Det er kjent at flere økonomisk viktige makroalgearter er påvirket av disse grønnalgene. Vi vil basere vår studie på både feltobservasjoner og dyrking i laboratoriet, samt bruke molekylære teknikker. Vi vil for første gang for denne algegruppen kombinere multi-locus-data med modellbasert artsavgrensning og high-throughput sekvensering. Vi vil bruke kloroplast-genomsekvenser, som er kjent for å levere godt oppløste fylogenier og evolusjonshistorien til disse grønne alger. Ved å bruke denne tilnærmingen vil vi være i stand til å identifisere arter, undersøke kryptisk mangfold, kartlegge artsfordeling og skape et DNA-strekkoding-bibliotek for fremtidig anvendelse av eDNA-teknikker.
Deltakere
Ekstrene deltakere