Gjennom to sendinger hører vi fra Annette Alstadsæter og Andreas Økland om hvordan skatteparadis brukes for å skjule eierskap, strukturer og penger.
Er det slik at alle bruker skatteparadis? Og er en verden uten skatteparadis mulig?
Dette forsøker NRK P2s program Ekko å få svar på gjennom to sendinger der skatteparadis er tema. I begge episoder er professor Annette Alstadsæter og doktorgradsstipendiat Andreas Økland gjester.
I sendingen 9. september forteller Alstadsæter og Økland om hva et skatteparadis er. Vi får høre hva det innebærer å være et skatteparadis varierer fra ulike land. For eksempel har land som Sveits store pengeinnskudd, Panama kan skjule eierskap, mens Nederland fungerer som et gjennomstrømmingsland. Oljefondets investeringer i selskaper registrert i skatteparadis er også tema i episoden der skipsreder Herbjørn Hansson også er gjest.
I sendingen 23. september ønsker Ekko å få svar på om en verden uten skatteparadiser er mulig. Episoden dreier seg blant annet om hvordan skatteparadiser brukes av selskaper og privatpersoner. Alstadsæter og Økland forklarer hvordan selskaper unngår skatt ved å flytte overskudd til lavskatteland. Ved at et selskap registrert i et lavskattland eier merkevaren, kan overskudd flyttes fra høyskattland gjennom å fakturere for bruk av merkevaren.
Når det gjelder privatpersoner kan Alstadsæter og Økland fortelle at det er blitt vanskeligere å gjemme penger utenlands. Takket være OECDs rapporteringsordning fra 2017 utveksler nå hundre land informasjon med hverandre. Et skritt i riktig retning, mener Alstadsæter, men advarer også om at ordningen kan fungere som en legitimering av skatteparadiser. I sendingen får vi også høre fra fungerende Skattedirektør Eve Bergli, og Steinar Olsen fra Stormberg.
Her kan du høre innslaget fra 9. september (fra 11.25 – 39.37) og her kan du høre innslaget fra 23. september (fra 27.25 – 55.35).
Interessert i skatteparadis? Skatteforsk har nylig fått en egen temaside om skatteparadis der vi samler aktuelle nyhetssaker, medieoppslag og publikasjoner.
Fakta
Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.