Historisk arkiv for norsk landskapsarkitektur

Bildet viser åpningen av en unik historisk fagsamling fra norsk landskapsarkitektur ved Institutt for landskapsplanlegging.

Prosjektleder for arbeidet med fagsamlingen er Annegreth Dietze-Schirdewahn, førsteamanuensis ved ILP.

Arkivet

I 2014 opprettet Institutt for landskapsarkitektur (ILA) Historisk arkiv for norsk landskapsarkitektur (ANLA), som reflekterer NLHs/NMBUs status som hjem for verdens nest eldste landskapsarkitekturprogram.

Arkivet dokumenterer utviklingen av norsk landskapsarkitektur gjennom det siste århundret, og inneholder studentarbeider, samt kart, planer, fotografier og skriftlig dokumentasjon fra fremtredende lærere og fagpersoner innen feltet.

  • Om oss

    Arkivet forvaltes og vedlikeholdes av forskningsgruppen "Teorie og historie i landskapsarkitektur" ved Institutt for landskapsarkitektur (ILA).

    Forskningsgruppen ble grunnlagt i 2010, med hovedformål å inspirere og styrke forskning innen landskapsarkitekturens historie og grønn kulturminneforvaltning.

    Arbeidet med arkivet styrker forskningsmiljøet ved ILA og fremmer synergien mellom forskning, praksis og utdanning.

    Forskningsgruppen fungerer som en plattform for eksternt finansierte forskningsprosjekter, forskningssamarbeid og oppdrag både innenfor og utenfor NMBU.

    Denne nettsiden gir en introduksjon til innholdet i arkivet, med håp om å øke interessen for forskning på norsk landskapsarkitektur, både nasjonalt og internasjonalt. Interesserte lesere kan kontakte professor Annegreth Dietze-Schirdewahn.

  • Innhold i hovedsamlingene

    Arkivet inneholder åtte hovedsamlinger i tillegg til noen mindre samlinger. Her er en kort oversikt over hovedsamlingene:

    Olav Moen (1887-1951)

    Olav Leif Moen var den første lektoren og professoren i havekunst ved Norges landbrukshøgskole på Ås (nå NMBU). Moen ble uteksaminert fra Ås i 1918, og gjennom sin praksis og undervisning ble han en pioner innen norsk hagekunst og landskapsarkitektur. Samlingen inneholder flere av Moens prosjekter, blant annet den historiske parken på campus ved høgskolen/universitetet på Ås. Denne samlingen markerte starten på arkivet.

    Torborg Frølich (1911-2001)

    Torborg Frølich hadde ingen formell utdannelse i landskapsarkitektur, men tok noen kurs hos Olav Moen på Ås. Senere arbeidet hun som assistent hos C.Th. Sørensen i Danmark. I 1936 startet hun sin egen praksis i Bergen. Frølich arbeidet hovedsakelig for private eiere, men hadde også noen større prosjekter, inkludert det prisbelønte Sjømennenes Boligbyggelag i Fyllingsdalen. Samlingen inneholder hennes arbeid med private hager fra 1938 til 1960-årene.

    Pål Sæland (1897-1979)

    Pål Sæland var en av de første uteksaminert fra det nyopprettede programmet i havekunst ledet av Olav Moen. Han ble landskapsarkitekt ved Kirkevergen i Oslo i 1930 og arbeidet i denne stillingen frem til 1967. Han hadde ansvar for utviklingen av Østre gravlund, Vestre gravlund og flere mindre prosjekter i Oslo. I 1948 utlyste den norske regjeringen stillingen som kirkegårdskonsulent, og Sæland ble den første landskapsarkitekten i denne posisjonen.

    Karen Reistad (1900-1994)

    Karen Reistad hadde formell utdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo (1921) og Höhere Gärtnerlehranstalt i Berlin-Dahlem (1923-25). Hun begynte sin karriere i Aker kommune i 1925 og arbeidet der frem til 1942. Fra 1954 overtok hun stillingen etter Pål Sæland som kirkegårdskonsulent for regjeringen, hvor hun hadde ansvar for etableringen av krigskirkegårder i Norge etter andre verdenskrig. Reistad arbeidet ved Ås fra 1953 til 1970. Hennes arbeid omfatter hovedsakelig kirkegårder, private hager og noen offentlige parker.

    Eyvind Strøm (1889-1988)

    Eyvind Strøm arbeidet med Oslos første bygartner, Marius Røhne. Torshovparken og Torshovdalen er to viktige prosjekter i Oslo hvor han samarbeidet med Røhne. I 1927 startet han selskapet Strøm og Hindhamar. Strøms samling inneholder prosjekter fra flere private hager, samt hager tilknyttet bedrifter, historiske steder og urbane rom.

    Samling av landskapsarkitekturkontorene Morten Grindaker (1925-2017) & Egil Gabrielsen (1933-1998)

    Morten Grindaker (1925-2017) studerte havekunst ved NLH fra 1950 til 1953. Han deltok i flere arkitektkonkurranser, blant annet Nesparken i Moss i 1951. Han samarbeidet med kunstneren Erling Viksjø i prosjektene Regjeringskvartalet i 1957 og Hydroparken i 1960-63. I 1959 begynte han å jobbe sammen med Egil Gabrielsen (1933-98) i praksisen Grindaker & Gabrielsen. I 1963 representerte selskapet Norge på den internasjonale hageutstillingen i Hamburg, IGA. Egil Gabrielsen jobbet ved NLH fra 1965 og ble professor i 1969.

    Toralf Lønrusten (1936-2014) og Bjarne Aasen (1933-)

    Både Lønrusten og Aasen var ansatte i praksisen Grindaker & Gabrielsen. Lønrusten ble uteksaminert fra Ås i 1963 og var en av de første landskapsarkitektene som jobbet med større landskapsinfrastruktur. Hans hovedprosjekt var landskapsplanen for vannkraftverket i Aurland, på oppdrag fra NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). I 1966 startet Lønrusten og Aasen sin egen praksis, som var aktiv frem til 1976. Et av deres prosjekter er masterplanen for campus Trondheim, Gløshaugen.

    Spesialsamling av norske historiske hager og parker, initiert av Magne Bruun (1932-2018)

    Professor Magne Bruun etablerte denne spesialsamlingen på 1960-tallet. Samlingen inkluderer dokumenter, fotografier og kart over 400 historiske hager og parker fra alle fylker i Norge. De fleste er laget av Bruun og hans kolleger ved Ås på 1960-tallet, da de besøkte flere steder og gjennomførte kartlegginger. Kartene er digitalisert.

  • Forskning og samarbeid

    Historiske arkiv for norsk landskapsarkitektur (ANLA) var et av grunnleggerne av NELA – Network of European Landscape Architecture Archives, etablert under ECLAS (European Council of Landscape Architecture Schools)-konferansen i Ås, Norge, i 2019.

    I 2022 bidro ANLA til forskningsnettverket «Where Are the Women in Scandinavian Landscape Architecture?» ved å arrangere en egen workshop.

    ANLA organiserte også en workshop og et offentlig symposium med tittelen «Changing Profession of Landscape Architecture in the 1960s-70s» som en del av AHRC-prosjektet «IFLA 75: Uncovering Hidden Histories in Landscape Architecture», som varer fra november 2022 til november 2024.

    Fra høsten 2024 har ANLA vært partner i COST Action «Connecting Landscape Architecture Archives to Enhance European Landscape Practice, Research, and Education (ConnectLAA)», som vil pågå fra 2024 til 2028.

  • Tilgang til arkivet

    Arkivet for norsk landskapsarkitektur er åpent for forskere, lærere og studenter.

    Tilgang til arkivene avhenger av forskningsstatus samt de fysiske forholdene til materialene (noe skjørt materiale kan være utilgjengelig av bevaringshensyn).

    Det kreves avtale for å besøke arkivet. Vennligst oppgi hvilken spesifikk(e) samling(er) du ønsker tilgang til, og formålet med bruken av materialet. For å avtale besøk eller ved andre henvendelser, kontakt professor Annegreth Dietze-Schirdewahn.

    Når du siterer materiale fra arkivet, vennligst inkluder følgende tekst:

    Historisk arkiv for norsk landskapsarkitektur, Institutt for landskapsarkitektur, NMBU

Address

Besøksadresse : Gateadresse, 1430 Ås, Postadresse : Postboks nummer 1430 Ås

Følg oss på Facebook, Følg oss på instagram.