Mann med ryggsekk som vandrer i fjellandskap.
Foto: Shutterstock

Reiseliv er verdens raskest voksende næring. Vi forsker på fritidsbruk, bærekraft og næringsvirksomhet.

Om forskningsgruppa

  • Reiselivet er i kraftig vekst, og i Norge er reiselivet et uttalt politisk satsingsområde. Med våre naturgitte fordeler har reiselivet et stort potensial som distriktsnæring. Norges reiselivsstrategi peker ut økt verdiskaping og produktivitet, solide helårsbedrifter og kvalitativt gode opplevelser som tre hovedmål. Det er også et uttalt mål at naturbasert reiseliv skal kunne integreres i forvaltningen av verneområder. En tverrfaglig, forskningsbasert tilnærming er avgjørende for å kunne realisere disse målene.

    Vi forsker på:

    • de økonomiske forutsetningene for reiselivet i distriktene
    • utviklingen av næringens bærekraftige ressursgrunnlag
    • hvordan attraktive opplevelser kan utvikles
    • reiseliv og vern av natur

    Aktuelle prosjekter:

    BIOTOUR
    BIOTOUR var et fireårig, tverrfaglig forskningsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektet ledes av NMBU. Hovedmålsetningen var å utforske nøkkelbetingelser for videreutvikling av naturbasert reiseliv i norsk bioøkonomi som sikrer næringsutvikling, robuste lokalsamfunn og bærekraftig ressursbruk.
    Les mer om prosjektet her.

    Fritidsfiske i saltvann
    Målet var å få gode estimater på uttaket i fritidsfisket av viktige kystnære fiskebestander, og skaffe kunnskap om økosystemeffekter og sosioøkonomiske sider av fisket.
    Les mer om prosjektet her. 

  • NMBU tilbyr landets eneste master i naturbasert reiseliv.

    Studiet fokuserer på bærekraft, verdiskaping, nytenking og kreativitet. Som ferdig kandidat skal du kunne vurdere sannsynlige miljøkonsekvenser og sosiale konflikter ved utvikling av naturbasert reiseliv og økt bruk av natur til friluftslivsformål.

Ansatte

Forskning