Forer sopp med norsk gran for å lage biodrivstoff

Av Cristian Bolaño Losada

Ung mann med briller ser på små prøverør
Cristian Bolaño Losada forsker på biodrivstoff ved NMBU.Foto: Dana Byrtusová

Cristian Bolaño Losada har forsket på hvordan vi kan bruke en type sopp, kalt Mucoromycota, til å lage oljer og andre nyttige produkter på en bærekraftig måte. Han brukte norsk gran som råstoff for å mate soppen.

Doktorgradsarbeidet til Cristian Bolaño Losada viser at man kan produsere oljer og biprodukter på en bærekraftig måte gjennom Mucoromycota-soppfermentering med norsk gran som råstoff. Avhandlingen er en del av arbeidet ved forskningssenteret Bio4Fuels, som har som mål å utvikle bærekraftige biodrivstoff og energi i Norge.

Losadas arbeid er en del av den biokjemiske konverteringsarbeidspakken, som innebærer bruk av biologiske prosesser for å oppnå forbindelser for biodrivstoff. Her evaluerer og studerer de ulike norske råstoffer og konverteringsteknologier.

– Vi bruker sopp fra phylum Mucoromycota, som viser en eksepsjonell evne til å transformere store mengder sukker til intracellulære oljer. Disse oljene er varierte i sammensetning avhengig av arten: noen er rike på omega-3 eller -6 for næringsmiddelapplikasjoner, mens andre er mer egnet for biodieselproduksjon, sier Losada.

For biodieselproduksjon må disse små skapningene mates med sukker. Og hvor dette sukkeret kommer fra, er viktig.

– Det er problematisk å bruke sukker fra avlinger eller andre matkilder til å lage biodrivstoff på grunn av bekymringer om at det skal påvirke matforsyningen negativt, sier Losada.

Derfor ser forskerne på andre kilder for å finne sukker de kan mate soppen med. Og skogbiomasse er en kilde til bærekraftige sukkerarter.

– Forskningen vår viser at norsk gran er egnet som råstoff for å produsere mikrobielle oljer fra Mucoromycota, sier Losada.

Spesielt brukte forskerne prosessert materiale fra norsk gran i både flytende (hydrolysat) og fast (masse) form. Biomassen fikk de fra Borregaards BALITM-prosess.

To hender holder i biomasse
Biomasse fra norsk gran kan brukes for å lage biodrivstoff Foto: Dana Byrtusová

Soppen kan også lage andre nyttige produkter

Det er sjelden økonomisk gjennomførbart å fokusere kun på biodrivstoff. Derfor undersøkte Losada også andre høyverdige produkter disse soppene kan lage— som organiske syrer, enzymer og kitosan.

– Dette posisjonerer soppene som lovende kandidater for fremtidige bioraffinerier, sier Losada.

I tillegg utforsket han hvordan man kan forenkle og redusere kostnadene ved produksjonsprosessen, for eksempel ved å gjøre sakkarifiseringen og fermenteringen samtidig. På denne måten gjennomføres den enzymatiske nedbrytningen av tre til enkle sukkerarter og soppfermenteringen i én enkelt prosess.

– Siden enzymer og sopp ofte har forskjellige optimale forhold, har vi også evaluert egenskaper ved soppen som gjør det lettere å finne et "sweet spot" av forhold, sier Losada.

Han brukte vibrasjonsspektroskopiteknikker for å overvåke biokonverteringsprosessen. Disse teknikkene gir omfattende biokjemisk informasjon om prøven, som muliggjør rask deteksjon av betydelige endringer samtidig som de er industrielt anvendbare.

Selv om Mucoromycota-sopp er bioteknologisk relevante, mangler det kunnskap om biologien deres.

– Vårt arbeid har avdekket ny biologisk innsikt fra representative arter av dette phylumet, inkludert hvordan de styrer karbon til forskjellige produkter og skiller ut organiske syrer som tidligere har gått ubemerket. Disse oppdagelsene vil bidra til å gjøre soppbaserte bioraffinerier til en realitet, sier Losada.

Cristian Bolaño Losada forsvarer sin doktorgradsavhandling "Utforsking av lignocellulose-basert fermentering for bærekraftig samproduksjon av lipider og andre verdifulle kjemikalier ved Mucoromycota-sopp" 25. april 2025. Se disputasoppslaget her.

Publisert - Oppdatert

Del på