Doktorgradsarbeidet til Anne Marthe Lundby gir verdifull innsikt i frøutvikling og akkumulering av lagringsstoffer, samt modning i erter og åkerbønner under norske forhold.
Funnene bekrefter videre disse vekstenes rolle i bærekraftig landbruk, hvor verken Rhizobium-inokulering eller startgjødsling er nødvendig som den primære dyrkingspraksisen på dyrka jorda i god hevd i Norge.
Det er en stadig økende interesse for dyrking av erter (Pisum sativum L.) og åkerbønner (Vicia faba L.) her i landet. En viktig årsak er deres tilpassing til kjølige dyrkningsforhold og deres betydning for å møte etterspørselen etter lokalt produsert planteprotein til både mat og fôr. I tillegg er det en viktig vekst å inkludere i vekstskiftet. I doktorgradsarbeidet sitt (PhD) belyser Anne Marthe Lundby hvordan temperatur og dyrkingspraksiser påvirker vekst, frøutvikling og avling i disse to proteinrike vekstene. Den har tittelen «Effekt av dyrkingsstrategiene Rhizobium-inokulering og startgjødsling, og temperatur på frøutvikling, akkumulering av lagringsforbindelser og avling i åkerbønner (Vicia faba L.) og erter (Pisum sativum L.)» og skal forsvares på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) den 11. april 2025.
Rhizobium-inokulering og startgjødsling
Evnen til biologisk nitrogen fiksering gjør erter og åkerbønner viktige i bærekraftig landbruk. Disse vekstene er også viktige fòrvekster å inkludere i korndyrkingen, da de kan redusere smittenivået av kornsykdommer, samt forbedre avling og kornkvalitet. Målet med denne studien var å utforske dyrkingspraksiser, som Rhizobium-inokulering og startgjødsling, og om slik praksis vil gi raskere vekst og nodulering, bedre frøutvikling og til slutt bedre avling. I tillegg var det et mål å undersøke temperaturresponser i åkerbønner og erter under våre nordiske klimatiske forhold, for å bedre forstå hvordan de påvirker frøutvikling og modning samt akkumulering av protein, stivelse og lavmolekylære karbohydrater.
Betydning for bærekraftig produksjon
Resultatene viste at inokulering økte antall bakterieknoller på røttene (noduler), men hadde ikke effekt på avling, tusenfrøvekt eller proteininnhold i hverken erter eller åkerbønner. Dette indikerer at jorda allerede inneholder tilstrekkelig med Rhizobium-bakterier. Studien understreker videre at temperaturforskjeller ikke påvirker lagringsstoffenes innhold ved sammenlignbare utviklingsstadier, men den fremhevet i hvor stor grad frøutvikling forsinkes med synkende temperaturer. Forsøkene demonstrerte dynamikken i akkumulering av lagringsstoffer og modningsforløpet, med fysiologisk modning som et viktig stadium i frøutviklingen. Dette er nyttig kunnskap både for generell forståelse av planteutvikling, frømodning og muligheten til å forutsi høstetidspunkt.
Anne Marthe Lundby er fra Valset i Stange. Hun har master planteviteskap fra NMBU i 2011. Doktorgraden tas ved Institutt for plantevitenskap, BIOVIT, med økonomisk støtte fra Norges forskningsråd (prosjekt no. 267858) og NIBIO. Nåværende arbeidsgiver er NIBIO med arbeidssted på Apelsvoll. Hovedveileder har vært f. aman. Anne-Berit Wold (NMBU) med prof. Anne Kjersti Uhlen (NMBU) og dr. Wendy Waalen (NIBIO) som medveiledere.