Sjøørret i Oslofjorden
Sjøørreten har blitt en enda viktigere sportsfisk i Oslofjorden etter torskeforbudet i 2019. Selv om myndighetene sier at bestanden er god, er det bekymringer om økologisk kollaps og økt fiske.
Dato:
Sted:
Gullvepsen auditorium i Bikuben
Adresse:
Oluf Thesens vei 35, 1433 Ås
Kontaktperson:
NMBU og Akershus fylkeskommune inviterer til seminar.
Sjøørreten er en populær sportsfisk og indikator på økologisk tilstand i vassdragene våre.
Etter fiskeforbudet på torsk i Oslofjorden kom i 2019 har sjøørreten blitt enda viktigere for de anslagsvis 200-300,000 sportsfiskerne som bruker fjorden. i fjorden. Ifølge forvaltningen er tilstanden til sjøørretbestandene i Oslofjorden god, og bedre enn landsgjennomsnittet. Men, kan dette stemme når Oslofjorden nærmer seg økologisk kollaps, mange sjøørretbekker er sterkt negativt påvirket, og beskatninga av sjøørret trolig har økt?
Seminaret diskuterer kunnskapsgrunnlag, utfordringer og gode løsninger. Vi håper du har lyst til å være med på en idemyldring om hva som kan gjøres for å ta vare på sjøørreten i Oslofjorden.
Målgruppe: Praktikere og saksbehandlere i offentlig og privat forvaltning – både landbruk, teknisk og miljø, frivillige organisasjoner, studenter, entreprenører, konsulentselskaper, sportsfiskere m.fl.
Innhold:
Tilstanden til fjorden og sjøørretbestandene presenteres. Resultater fra en ny studie viser hvor beslekta fisken i de ulke vassdragene er. Hva betyr kantskogen for fisken i bekken, og hvordan er erfaringene med å ta bekkene inn i skolenes læringsplaner? Vi får også høre om hvordan en kan mobilisere til folkedugnad for bekkene, og hvilke erfaringer man har gjort seg med grunneiere og natur når det skal plantes trær langs vassdrag. Til slutt har vi en idemyldring som skal gi gode innspill for bedre forskning om og forvaltning av sjøørreten og sportsfiskerne i fjorden.
Foredragsholdere:
- Thrond Haugen, NMBU
- Stian Stensland, NMBU
- Tor Atle Mo, NINA
- Ole Håkon Heier, NJFF
- Ruben Pettersen, NIBIO
- Bjørn Tore Kjølhot, Bekkesus AS
- Jonathan Colman, Naturrestaurering AS
- Carina Rossebø Isdahl, daglig leder MORSA-vannområde
- Erik Berglihn, Sjøørret Sørlandet
PÅMELDINGSFRIST: 2. APRIL - MELD DEG PÅ HER (ekstern lenke)
Priser:
Fysisk deltakelse: 400,-
Student: 100,-
Dette inkluderer lunsj og kaffe/te gjennom dagen.
Strømming: 100,- – strømmelink blir tilsendt dagen før seminaret.
Middag etter seminaret er ca kr 259,- i tillegg. Betales av hver enkelt der og da. MEN påmelding til middag må gjøres sammen med seminarpåmelding. Det er ikke mulig å etteranmelde seg til middagen. Middag er klokken 17, ETTER seminarslutt. Den som ikke møter til påmeldt middag, vil bli etterfakturert. Man kan ikke melde seg på middag samme dag.
Opptak: Blir gjort tilgjengelig i etterkant.
Transport:
Vi oppfordrer til å ta kollektivt.
Tog til Ås stasjon to ganger i timen fra Oslo S (17 min). Deretter gå 2 km til Bikuben, Oluf Thesens vei 35, eller ta 510-bussen til stoppen Universitetet i Ås. Kan også ta toget til Ski og 510-bussen videre. Se www.ruter.no for tider og kart.
Flybuss FB 11 Fredrikstad fra Gardermoen til Korsegården to ganger i timen (1 km å gå). Se www.entur.no.
Parkering: Se www.nmbu.no/om/parkering. Hasselbakken gjesteparkering er rett ved Bikuben