Møteplass eller venterom? Norges "eldregettoer"
Hva betyr det for eldres livskvalitet å bli stuet sammen i boligkomplekser i kommunenes sentrumsområder? Henger utbredelsen av “eldregettoer” og sentrumsdøden sammen?
Dato:
Adresse:
Deichman Bjørvika, Deichmansalen, Anne-Cath. Vestlys plass 1, 0150 Oslo
Se opptak:
Norges kommuner skal tilby trygge og gode – men også kostnadseffektive – helse- og omsorgstjenester for eldre. Da er det jo fint om de eldre bor sentralt i klynger, i lettstelte boliger. Boligutviklerne får dermed grønt lys for å bygge sentrumsnære leilighetskompleks, med mindre boenheter tilpasset «vi over 60». For barnefamilier og andre blir dette for dyrt og lite attraktivt.
Samtidig ønsker regjeringen «levande og aldersvennlege lokalsamfunn som støttar opp under aktivitet, deltaking og møte mellom generasjonar». Hvor godt lykkes man med dette når alle seniorer er klumpet sammen i sentrum?
For den som er senior, blir dette et liv uten impulser, hvor man kjeder seg til døde? Hva er egentlig et «aldersvennlig lokalsamfunn»?
Inn i problemstillinga hører også trusselen om sentrumsdød, som rir mange kommuner. En revitalisering av sentrum kan være vanskelig når befolkningen der ikke har store mulighetene til å bidra til aktivitet, folkeliv og blomstrende handel.
Hvordan skal kommunene håndtere regjeringens bestilling om «aldersvennleg stadsutvikling» og «levande lokalsamfunn for alle»?
I panelet:
- Siri Gåsemyr Staalesen, stortingspolitiker (Ap)
- Cecilie Dahl-Jørgensen Pind, ordfører i Nordre Follo (H)
- Astrid Solberg, leder av Oslo Røde kors
- Ruth Kjærsti Raanaas, forsker ved Institutt for folkehelsevitenskap (NMBU)
Dørene åpner 8:30 for lett servering og mingling.
#endringsloggen
I en serie frokostseminarer bringer NMBU sammen politikere, næringsliv, forskere og sivilsamfunn for å finne løsninger på dagens samfunnsutfordringer. Dette arrangementet er sjette seminar i rekken.
I påmeldingsskjemaet kan du velge å få tilsendt informasjon om kommende arrangementer i #endringsloggen.